بورس‌نیوز، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
يکشنبه ۲۰ فروردين ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۰
با صدور ابلاغیه ای مبنی بر الزام بانک ها برای رعایت استانداردهای IFRS توسط بانک مرکزی و تقویت بُعد نظارتی این نهاد متولی بازار پولی کشور موجب شد وضعیت واقعی سیستم بانکی تا حد زیادی آشکار شود. شرایطی که در سال های گذشته هم وجود داشته، اما بنا به دلایل مختلف منعکس نمی شد.
کد خبر : ۱۷۳۹۸۰
نویسنده :
کیوان فر

اقدامات نظارتی بانک مرکزی و الزام بانک ها برای اصلاح صورت‌های مالی آنها طبق استانداردهای گزارشگری بین المللی مالی، کاهش سوددهی و افزایش زیان شبکه بانکی را در سال 95 رقم زد که این امر موجب افزایش شفافیت و کشف زیان های پنهان در صورت های مالی بانک شد. بطوریکه با صدور ابلاغیه ای مبنی بر الزام بانک ها برای رعایت استانداردهای IFRS توسط بانک مرکزی و تقویت بُعد نظارتی این نهاد متولی بازار پولی کشور موجب شد وضعیت واقعی سیستم بانکی تا حد زیادی آشکار شود. شرایطی که در سال های گذشته هم وجود داشته، اما بنا به دلایل مختلف منعکس نمی شد.

به گزارش بورس نیوز، این اتفاق در حالی طی سال گذشته رقم خورد و سهامداران بانک ها را متضرر ساخت که در شرایط فعلی این سوال مطرح است که در سال 1396 شرایط شبکه بانکی به چه صورت پیش خواهد رفت و آیا روند زیان دهی آنها از این پس نیز ادامه دار خواهد بود یا خیر.

در همین راستا صدیقه رهبر، معاون پیشین اداره مطالعات و مقررات بانکی در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز به سوالاتی پیرامون اوضاع شبکه بانکی در سال 96 پاسخ داد که شرح آن را در ذیل می خوانید.

بورس نیوز؛ با توجه به ابلاغیه بانک مرکزی برای رعایت استانداردهای بین المللی IFRS و نظر به این که رعایت این استاندارد ها منجر به اصلاح صورت های مالی و شناسایی زیان برای اکثر بانک ها شده است، وضعیت سودآوری بانک ها در سال 96 را چگونه ارزیابی می کنید؟

واقعیت این است که وضعیتی که در حال حاضر بانک ها با آن مواجه هستند برآیندی از مشکلات درونی آن ها و همینطور عوامل برونی تاثیرگذار بر فعالیت آن ها است. اتفاقی که در نتیجه الزام بانک ها به ارائه گزارش های مالی در چارچوب استاندارهای بین المللی رخ داده است ،هرچند این فرم ها به دلیل پاره ای ابهامات و کاستی ها ،هنوز به طورکامل تکمیل نشده است، شفاف شدن روش کسب و کار و درآمد زایی بانک ها و میزان انحراف آن ها از رویه های متعارف و نیز بانکداری اسلامی است. این که بانک مرکزی به تعدادی از بانک های واگذار شده به بخش خصوصی فشار وارد کرده که روش های شناسایی سود یا رویه های ذخیره گیری خود را در مورد شرکت های دولتی اصلاح کنند البته گامی مثبت تلقی می شود مشروط به این که به عواملی که موجبات بروز این شرایط را فراهم کرده است، توجه شده و در مورد آن ها بازنگری انجام شود. زمانی که دولت ها و یا اشخاص متنفذ به بانک ها فشار وارد می کنند که به شرکت های دولتی بدون برخورداری از وضعیت اعتباری مناسب وام پرداخت کنند، طبیعی است که مدیران عامل منتصب آن ها به منظور جلب رضایت مافوق، توجهی به الزامات پرداخت این نوع تسهیلات مثل اعتبارسنجی، دریافت مجوز از مجلس برای تامین سود و وجه التزام تاخیر تادیه و بار سنگین ذخیره گیری ها بر سودآوری بانک مربوطه نداشته باشند. این ها موضوعاتی است که در عملکرد بانک ها مغفول مانده است. بنابراین، برای افزایش سودآوری بانک ها باید زمینه های بروز این نوع زیان ها ازبین برود.

ولی عوامل درونی را نباید از نظر دور داشت. از فعالیت های مخربی که موجب کاهش سودآوری بانک ها شده است می توان به تمایل بانک ها به گسترش سازمانی از طریق تاسیس شرکت ها اشاره داشت. اگرچه مقررات محدود کننده در این خصوص وجود دارد ولی کنترل و پایش مقررات نیازمند برخورداری از سامانه است. پایش درجه رعایت حدود مقرر توسط بانک مرکزی، زمانی که در این شرکت ها از نظر مالکیتی، مدیریتی ویا مالی درهم تنیدگی ایجاد می شود بدون سامانه، بسیار دشوار است. بیشتر مدیران بانک ها به دلیل اعمال نفوذ سهام داران عمده بانک، تمایلی به راه اندازی وبهره برداری ازسامانه مورد نیاز برای پایش مقررات را ندارند. چون تاسیس این شرکت ها وسیله ای برای کانالیزه کردن منابع بانک به سمت آن ها است. متاسفانه یخش مهمی از این سرمایه گذاری ها بدون انجام ارزیابی های کارشناسانه انجام شده موجبات قفل شدن منابع بانک ها در جهت بنگاه داری را فراهم آورده است. سرمایه گذاری هایی که عملا بازدهی برای بانک ندارد و به عبارت روشن تر سودی برای آن ایجاد نمی کند. با این توضیحات، ارزیابی وضعیت سود آوری بانک ها در سال 96 به عوامل متعددی بستگی دارد که مهم ترین آن ها عبارتند از: خودداری دولت از ابلاغ سیاست های پولی دستوری نامناسب در مورد نرخ های سود و تمرکز بر سالم سازی و اصلاح نظام بانکی. در این زمینه موضوع استقلال بانک مرکزی نقش اصلی را ایفا می کند که در مورد آن اما و اگر های بسیار وجود دارد. بویژه که انتخابات ریاست جمهوری در سال جاری در پیش است و تغییر احتمالی وزرای اقتصادی و رئیس کل بانک مرکزی می تواند بسیاری از دیدگاه ها و برنامه ها را تغییر دهد. نکته دیگر، اصلاح نظام حاکمیت شرکتی بانک ها است. تا زمانی که مدیران مستقل و خبره بر مسند مدیریت بانک ها قرار نداشته باشند، هیچ اراده ای برای سالم سازی بانک ها وجود نخواهد داشت. فعالیت موثر کمیته های نظارتی ریسک و حسابرسی هم به وجود هیات مدیره صاحب صلاحیت بستگی دارد. چون مصوبات این کمیته ها با تصویب هیات مدیره و حمایت آن ها قابل اجراست. این مساله حتی در مورد گردآوری داده ها برای تدوین فرم های IFRS مصداق دارد. فروش بنگاه ها و اموال تملیکی نیز از اقدامات اصلاحی است که می تواند با برگشت منابع بانک و مصرف آن برای پرداخت تسهیلات، درآمد زایی بانک را افزایش دهد. بنابراین، افزایش سودآوری فقط در بانک هایی اتفاق خواهد افتاد که از مدیران خبره برخوردار بوده و ضمن تسلط به دانش بانکداری و درک اهمیت آن برای اقتصاد کشور، در آن مسیر برنامه ریزی و حرکت کنند.

بورس نیوز؛ آیا در سال 96 نیز همانند سال 95 باید انتظار تحقق زیان در صورت های مالی بانک ها را داشت؟

وضعیت مالی بانک ها به درجه رعایت قوانین و مقررات و عملکرد مدیران، نظام موثر کنترل داخلی و مدیریت موثر ریسک و عوامل دیگر بستگی دارد. مثلا این که وضعیت زیرساخت فنآوری اطلاعات آن چگونه باشد؟ آیا سامانه بانکداری متمرکز و انباره داده ها در بانک وجود دارد یا در صورت وجود از کارکرد موثر برخوردار است؟ این ها پیش نیاز ها برای گردآوری داده ها به حساب می آیند. افزون بر همه این ها، در این مورد نمی توان همه بانک ها را به طور یکسان داوری کرد. به عنوان مثال در بین بانک های خصوصی شاید بتوان دو نسل بانک خصوصی تعریف کرد بانک های خصوصی نسل اول به دلیل برخورداری از بدنه کارشناسی مناسب تر، می توانند از شرایط بهتری برخوردار باشند. نسل دوم این بانک ها که در دولت قبل مجوزهای خود را دریافت کرده اند باید شرایط نامطلوب تری را تجربه کرده باشند. اما در مجموع، یک موضوع را نیز نباید نادیده گرفت. این که در هر حال مدل کسب و کار در بانک ها در سال های اخیر تقریبا از الگوی مشابهی پیروی کرده است. پرداخت سود های بالا به سپرده گذاران برای تامین منابع مورد نیاز، بالا بودن مطالبات غیرجاری و حبس منابع به دلیل سرمایه گذاری های نامناسب تقریبا در همه آن ها فراگیر بوده و بیشتر بانک ها در یک مسیر حرکت کرده اند. تعداد بانک هایی که با تدبیر مدیران متخصص در خلاف جهت، رویکردی کارشناسانه برگزیده اند بسیار اندک است. از این رو، در صورت بی تحرکی مدیران بانک های زیان ده برای انجام اقدامات اصلاحی، تداوم زیان دهی آن ها دور از انتظار نخواهد بود.

بورس نیوز؛ راه حل خروج از این وضعیت چیست؟

وجود اراده قاطع برای اصلاح نظام بانکی در دولت، بانک مرکزی و بانک ها و برخورداری از حمایت مجلس و قوه قضائیه. باید توجه داشت که با توجه به شرایط اقتصادی و بانک محور بودن کشور، این اصلاحات مانند یک جراحی سخت دردناک خواهند بود. از این رو، پیاده سازی آن پس از انجام مطالعات کارشناسانه نیازمند وجود جوی آرام در فضای سیاسی کشور است. چون این گونه مسائل چالشی محل مناسبی برای تاخت و تازهای سیاسی نیست و نباید از آن ها بهره برداری سیاسی نمود بلکه مسئولان فقط باید از انجام اقدامات کارشناسانه حمایت کنند.

بورس نیوز؛ با توجه به اوضاع کلان اقتصادی، آیا سهام داران بانک ها شاهد بهبود اوضاع بانک ها خواهند بود؟

فکر می کنم که پاسخ این پرسش پیش تر داده شد است ولی باید اضافه کنم که به نظر می رسد سهام داران خرد متضرران اصلی باشند. چون سهام داران عمده به دلیل اعمال نفوذ در اداره بانک، با وجود این که نقش مهمی در ناسالم سازی بانک ها داشته اند با دریافت تسهیلات در سطح کلان، حتی بیش از ارزش سهام خود را از بانک باز پس گرفته اند. چنانچه نظام حاکمیت شرکتی بانک ها اصلاح شود سهام داران خرد می توانند امیدوار باشند که دیگر حقی از آن ها ضایع نشود و شرایط مالی بانک برای آنان سود به ارمغان آورد.


اشتراک گذاری :
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
يکشنبه ۲۰ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۰
من بعنوان یک سهامدار خرد بانکی بوضوح دیدم که دولت سود 15 تومنی منو تو بانک صدرات بابت عملکرد 94 از جیبم زد و علاوه بر اون یک ضرر 50 تومنی هم برای سال 95 درست کرد یعنی برای هر سهم 65 تومن از جیب سهامدار منتقل به جیب دولت شد.این دزدی روشن نشانگر این است که مسولین دولتی در حال چپاول اموال مردم و بیت المال هستن.
اراک بورس
-
يکشنبه ۲۰ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۰:۵۰
زپرشک
محمد حسین
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
يکشنبه ۲۰ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۰
بابا از کی انتظار داریم؟ چه انتظاری داریم؟ برویم پیش پلیس شکایت کنیم؟؟؟ خود پلیس در بانک ... دارد از سایر سهامداران .... می کند.
سید
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
يکشنبه ۲۰ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۳:۰۹
هر کس برای ثروتمند شدن یا به مقام رسیدن به دیگران ظلم کند خواهی نخواهی به جزایش خواهد رسید
ناشناس
ROMANIA
يکشنبه ۲۰ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۴:۰۵
پول من و تو اندک اندک جمع شود تا کارمند بانک ارباب شود
مهدی
دوشنبه ۲۱ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۶
کارمند بانک هم چیزی عایدش نمیشود از ما بهتران پشت پرده هستند امروز همه هجوم اوردند برای خرید سایپا؟؟؟؟ چرا چون تا 200 پیش میرود
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
يکشنبه ۲۰ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۴:۳۱
زیاندیده از بانک ها
چرا من سهامدار خرد بازنشسته باید نزدیک 40 درصد از پس انداز کل عمرم را از دست بدهم بابت ندانم کاری و دزدی یک مشت سر گردنه بگیری که خون مردم بی خبر را شیشه کرده و زندگی های آنچنانی براه انداخته اند با پول ما / خدایا جز پناه بردن به تو و کینه ای در دل چاره ای دیگر میتوان داشت/ پیش خودمان گفتیم بانک ها سالم ترین سهامی هستند که میشد در آنها سرمایه گذاری کرد و سفته بازی در آنها وجود ندارشت یا بسیار اندک بود ولی افسوس که اعتماد سوزی دارد در کشورمان رسوب میکند .
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
يکشنبه ۲۰ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۵:۳۳
خوشون تیلیغ میکردن سهام بانک بخرید کمترین ریسک رو داره سرمایه من دود شد رفت هوا سبد سهامم بانکی بود صادرات تجارت و ملت
محبت
دوشنبه ۲۱ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۸
کافیست مطالباتی که دست یک عده از خواص میشود برگردد یا ملک تکانی بخورد بانک ملت دارا ترین بانک ایران است؟؟؟؟
ناشناس
دوشنبه ۲۱ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۹:۲۳
ریسک بورس برا همه سهام هاست، اون که میگن بانک کمترین ریسک رو داره یعنی پول بذاری تو بانک سودشو بگیری.
ناشناس
ROMANIA
دوشنبه ۲۱ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۳:۰۳
نه سهام بانکی می خرم نه پولم را در بانکها سپرده گزاری می کنم!
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
دوشنبه ۲۱ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۳:۰۹
خدا عمرشان را دود کند که پس انداز ماهارو دود کردن.
جواد حسن زاده
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
دوشنبه ۲۱ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۹:۰۸
با سلام من فکر میکنم سهامی که ریزش زیاد کرده یک جهش زیاد هم دارد دولت در حال برنامه ریزی جهت سود دهی بانکهاست به زودی چنان جهشی بکنند همه حیران شوند تا می توانید سهام بانک بخرید البته تجارت از همه بهتر بخرید بعد خواهیید دید چه گفتم مزدا3
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
دوشنبه ۲۱ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۹:۲۷
تیتر را باید اینگونه نوشت : سهامداران خرد متضررین حقه بازی دولت و تیم حقه باز و رباپرست اقتصادی ان
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
سه‌شنبه ۲۲ فروردين ۱۳۹۶ - ۲۲:۰۷
مسوولین بانک ملت وصادرات وبانک مرکزی باید در دادگاه صالحه که در ایران وجود ندارد محاکمه شوند وپولهای هدر داده شده را از حلقوم انها واقازاده های دزد بیرون کشیده شود.....خداوند دست دزدان ومفسدان را از کشور من کوتاه کند
ناشناس
-
چهارشنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۶ - ۰۵:۱۸
متضررین باید احمق باشند که به دولت روحانی رای دهند تا تیم کلاش اقتصادی با توسعه رباخواری، این پدیده مضموم، اقتصاد کشور را نابود کنند و تورم خفته 70 درصدی یک سال بعد تحمیل ملت کنند که بدتر از دولت قبلی خواهد بود