بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۰۱ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۸

اجاره‌نشینی تسهیل می‌شود

کد خبر : ۱۱۵۴۶۰

شرق:کاهش مالیات برای مالکانی که قراردادهای دو یا چندساله با مستاجران خود می‌بندند، نخستین طرح وزیر راه‌وشهرسازی در حوزه اجاره‌نشینی است. اگرچه عباس آخوندی از لحظه نشستن بر صندلی وزارت، نشان داد که دغدغه خانه‌دارشدن مردم را دارد اما برای رسیدگی به وضعیت مستاجران، کمتر برنامه و طرحی از جانب او اعلام شده است. حال در جریان بازدید او از پروژه‌های حمل‌ونقل و مسکن مشهد که فرصتی دست داد تا چند پرسشی را مطرح کنم؛ در پاسخ به تدوین برنامه‌ای برای تسهیل روند اجاره‌نشینی و اعلام فوری آن به بانک‌مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی اشاره می‌کند. آخوندی که ساعات پایانی شب در این سفر را برای پاسخگویی به خبرنگاران انتخاب کرده بود، درباره مباحث مهم دیگری از جمله جلوگیری از انحصار بانکی و اجازه‌ندادن چاپ پول برای پروژه مسکن مهر نیز صحبت کرد.
مالیات مالکان را کم می‌کنیم
وزیر راه‌وشهرسازی برای آنکه بتواند بازار اجاره‌نشینی را سامان دهد چاره را در اصلاح سیستم مالیاتی می‌بیند. او معتقد است با کاهش مالیات برای مالکانی که قراردادهای طولانی‌تر با مستاجران خود می‌بندند، می‌توان تمدید قراردادها را تضمین کرد. وی با اشاره به اینکه برای اجرایی‌شدن این طرح باید یک نظام مالیاتی تعریف شود، توضیح می‌دهد: این موضوع یک تصمیم فرابخشی است. بخشی از آن مربوط به وزارت اقتصاد و دارایی است، بخشی به بانک‌مرکزی برمی‌گردد و وزارت صنعت نیز دخیل است. آخوندی می‌افزاید: در حال حاضر، پیش‌نویس‌هایی برای این طرح نوشته شده که باید به هیات دولت ارایه شود. وزیر راه در پاسخ به این پرسش که آیا برنامه‌ای برای افزایش سقف تسهیلات ودیعه مسکن دارید نیز می‌گوید: این تصمیمی میان‌بخشی است. من به‌عنوان وزیر راه‌وشهرسازی می‌توانم مدلی تعریف کنم و آن را پیشنهاد دهم اما پذیرش طرح و تعهد به اجرای آن، در حیطه وظایف بانک‌مرکزی و وزارت اقتصاد است.
سعی می‌کنم انحصار را جمع کنم
او در بخش دیگری از صحبت‌های خود با خبرنگار «شرق» به صندوق پس‌انداز اجتماعی اشاره کرد و از بررسی و گذراندن مراحل تصویب این طرح در شورای پول و اعتبار خبر داد. آخوندی در پاسخ به اینکه آیا مشخص‌نبودن سقف تسهیلات و سود بانکی موجب تخلفات بانک‌ها نخواهد شد، می‌گوید: وقتی بین بانک‌ها رقابت ایجاد شود به طور حتم این بازار خود را بر اساس سیستم عرضه و تقاضا تنظیم خواهد کرد. به آخوندی می‌گویم در حال حاضر هم که فعالیت موسسات مالی و اعتباری بر اساس سیستم عرضه و تقاضا تعریف شده است، می‌بینیم که سودهای کلان و دوبرابر اصل پول از مشتریان اخذ می‌شود. ولی آخوندی معتقد است: اگر بانکی سود کمتری از مشتری دریافت کند عملا بانک‌هایی با سود بالا مشتریانشان دچار ریزش می‌شود. وی همچنین تاکید کرد: من به دنبال این هستم که انحصار را در این بخش جمع کنم.
اجازه چاپ پول برای مسکن مهر را نمی‌دهیم
اما موضوع دیگری که به‌دلیل اهمیت آن توسط روحانی در برنامه گفت‌وگوی تلویزیونی‌اش هم مطرح شد، بحث تورم‌زایی پروژه مسکن مهر و نقش 40‌درصدی این طرح در تورم کشور است. اخیرا وزارت مسکن اعلام کرده است که طی 70 هفته قرار است هفت‌هزارو700‌میلیاردتومان یعنی هفته‌ای 110‌میلیاردتومان به مسکن مهر تزریق شود. بلافاصله پس از اعلام این خبر، نگرانی‌هایی درخصوص ایجاد موج جدید تورم در جامعه شکل گرفت. به عبارت ساده‌تر اگر این اعتبار از محل منابع در اختیار بانک‌مرکزی یعنی همان پول پرقدرت، مانند دولت گذشته تامین شود به طور حتم، موج جدیدی از افزایش نقدینگی و تورم هم به دنبال خواهد آورد. بر این اساس از آخوندی درباره تمهیدات دولت برای محل تامین منابع این طرح پرسیدم اما او تاکید می‌کند که به‌هیچ‌وجه قرار نیست از اعتبارات بانک‌مرکزی، یعنی از طریق چاپ پول، این اعتبارات تامین شود. وی اضافه می‌کند: این منابع از دو محل تامین می‌شود: اول: بازپرداخت اقساط مسکن مهر توسط مردم و دوم: از منابع بین‌بانکی. او البته این پرسش من را که درباره راه‌چاره در صورت معوق‌شدن بازپرداخت تسهیلات می‌پرسم، رد می‌کند و می‌گوید: ملک به‌دلیل وثیقه‌شدن سند آن، کمترین معوقات را دارد و در ضمن با توجه به آزادشدن خریدوفروش مسکن مهر بازار ثانویه‌ای شکل گرفته که احتمال معوق‌شدن بازپرداخت‌ها را کاهش می‌دهد. بنابراین در این لحظه من به‌هیچ‌وجه نگران معوق‌شدن این تسهیلات نیستم. آخوندی همچنین درباره عدم موافقت بانک‌ها برای تامین منابع مسکن مهر از محل دستورات بین‌بانکی هم اظهار می‌کند: هفت‌هزار‌میلیاردتومان برای سیستم بانکی، رقم درشتی نیست که با پرداخت آن مخالفت کند.

اشتراک گذاری :
ارسال نظر