گرانی نان بعد از تعطیلات
شهرخبر، از جمله این کالاها میتوان به نان اشاره کرد ، قوت اصلی مردم که اتفاقا حساسیت خاصی برخوردار است و بیشترین مصرف کننده ان را اقشار محروم تشکیل میدهند ، این درحالی است که زمزمه هایی از گران شدن ناگهانی نان به گوش میرسد و البته از سوی مسوولان دولتی نیز تا حدودی مورد تایید قرار گرفته است .
***پیشنهاد آزادسازی قیمت آرد
بنا بر این گزارش عباس قبادی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از پیشنهاد آزادسازی قیمت آرد و گندم به دولت خبر داد و گفت: قیمت تمام شده خرید هر کیلو گندم 900 تومان است در حالیکه این محصول به نرخ 465 تومان در اختیار کارخانجات آردسازی قرار میگیرد که این اختلاف قیمت سبب ایجاد رانت و فساد شده است.
قبادی بر این باور است که باید اصلاحاتی در نظام قیمتی و یارانه پرداختی به آرد و نان صورت گیرد یا حداقل قیمت خرید و فروش گندم یکسان باشد و یارانه پرداختی به مصرفکننده تعلق گرفته و قیمتها آزاد شود در چنین شرایطی شاهد کاهش مصرف و از بین رفتن فساد در این بخش خواهیم بود.
وی افزود: هدفمندسازی یارانه در بخش نان تنها در سال اول اجرای این قانونی محقق شده است به طوری که میتوان ادعا کرد که این قانون به دلیل اختلاف دو برابری قیمتها در سال 92 عملا بی اثر شده است.
***سنگک 1400 تومان
درهمین حال رییس اتحادیه نانوایان سنگکی گفت: بهای نان سنگک پس از آزاد سازیها به 1400 تومان میرسد.
محمد رضا نظرنژاد، رییس اتحادیه نانوایان سنگکی، با بیان اینکه در حال حاضر نانهای سنگک فاقد کیفیت و وزن استاندارد هستند، اظهار داشت: از 31 خرداد ماه سال 91 به صورت دستوری اعلام شد شانههای نان سنگک کوچکتر و با وزن 410 گرم به جای 500 گرم برای پخت در نظر گرفته شود و نان سنگک با نرخ 600 تومان به مردم ارائه شود.
وی افزود: از زمانی که اندازه نانها کوچکتر شد نارضایتی مردم بیشتر شد این در حالی است که هم اکنون نیز ما با زیان پخت میکنیم و نرخ واقعی نان سنگک 410 گرمی باید 800 تومان باشد.
نظرنژاد خاطر نشان کرد: زمزمههایی در مورد آزاد سازی نرخ آرد و گندم در سال جدید به گوش میرسد که این موضوع هم به نفع نانوایان و هم به نفع مردم است زیرا نانها با کیفیت و مرغوبیت بیشتری تولید میشود و از سوءاستفاده در فروش آرد و گندم نیز جلوگیری خواهد شد.
رییس اتحادیه نانوایان سنگکی با اشاره به نرخ آرد گفت: هم اکنون 100 کیسه آرد را با نرخ 2 میلیون و 500 هزار تومان تهیه میکنیم که با آزاد سازیها این نرخ به 6 میلیون تومان میرسد و بهای نان سنگک نیز از 600 تومان به 1400 تا 1500 تومان خواهد رسید.
***کارت نان 10 هزار تومانی
در این راستا همچنین رییس اتحادیه نانهای حجیم و نیمه حجیم از ارائه طرح کارت نان به دفتر راهبردی ریاست جمهوری خبر داد.
محمد جواد کرمی، رییس اتحادیه نانهای حجیم و نیمه حجیم در خصوص احتمال افزایش قیمت نان در سال جدید اظهار داشت: قطعا با اجرای مرحله دوم فاز هدفمندی یارانهها و بالا رفتن نرخ انرژی، افزایش دستمزدها و سایر مواد اولیه بهای نان نیز افزایش پیدا میکند.
وی افزود: هم اکنون دولت هر کیلو گرم گندم را حدود هزار تومان خریداری میکند و با پرداخت سوبسید آن را به قیمت 465 تومان به کارخانجات ارائه میدهد و این مابه التفاوت در قیمت گندم موجب فساد و رانت و قاچاق شده است.
کرمی با بیان اینکه هر کیسه گندم دولتی و آزاد 20 هزار تومان تفاوت قیمت دارد گفت: پیشنهاد اتحادیه نانوایان و انجمن کارخانجات آرد برای جلوگیری از فساد موجود در توزیع گندم، ارائه کارت نان به همه مردم است که می توانند از این کارتها تنها برای خرید نان استفاده کنند و دولت به جای 4500 تومان برای خرید نان این کارتها را 10 هزار تومان شارژ کند و نرخ نان را آزاد کند.
رییس اتحادیه نانهای حجیم و نیمه حجیم تصریح کرد: در حال حاضر نرخ گندم برای خوراک دام از سایر علوفه هاو نهادههای دامی ارزانتر است و برای این بخش نیز بکار میرود در حالی که ضرورت دارد از این موضوع جلوگیری شود.
***مزد نانوایان زیاد میشود
درعین حال ، رئیس انجمن صنفی کارگران خباز ، شرط افزایش قیمت نان برای افزایش مزد کارگران نانواییها را ناعادلانه خواند.
«عبدالله بلواسی» گفت: با توجه به بخشنامه شورای عالی کار و ماده 41 قانون کار، دستمزد کارگران باید هر ساله در ابتدای فروردین ماه افزایش پیدا کند ولی افزایش مزد کارگران خباز (نانوا) به افزایش قیمت نان منوط میشود که ناعادلانه است.
وی در ادامه با اشاره به افزایش قیمت نان در شهریور ماه هر سال تصریح کرد: نان زودتر از سه ماهه اول سال گران نمیشود و افزایش قیمت معمولا به شهریور ماه موکول میشود. با این حال مابه التفاوت این تاخیر 6 ماهه به کارگران پرداخت نمیشود.
این فعال صنفی افزود: زمانی که نان گران میشود پخت نانواییها هم کاهش مییابد. کارگران خباز روز مزد نیستند بلکه کیسهای کار میکنند بدین معنا که اگر روزانه 10 کیسه 40 کیلویی پخت کنند یک دستمزد میگیرند و اگر 8 کیسه پخت کنند دستمزد پایین تری دریافت میکنند.
رئیس انجمن صنفی کارگران خباز اظهار داشت: در حالی که کارگران خباز ساعت کاری مشخصی را در اختیار کارفرما هستند، بسته به میزان پخت نانوایی دستمزدشان متفاوت است و بسیاری از آنها حقوقی کمتر از مزد پایه دریافت میکنند.