بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
شنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۷

انتشار آمار رشد اقتصادی 7درصد کشورها با بانک مرکزی است

رئیس مرکز آمار با بیان اینکه تا خرداد سال ۹۸ قانون آمار کشور آماده میشود، گفت: تنها در ۷ درصد کشورهای دنیا مثل اریتره و کنگو بانک مرکزی آمارهای رشد و تورم را اعلام میکند.
کد خبر : ۱۸۱۸۴۲
به گزارش بورس نیوز،  امید علی پارسا در نشست خبری که در مرکز آمار ایران برگزار شد، با بیان اینکه قانون مرکز آمار ایران با پیگیریهای رئیس مجلس و همچنین مرکز پژوهشها قرار است تا پایان خرداد ماه  سال بعد نهایی شود، گفت: در کمیسیون شورای عالی امار پیش نویس قانون جدید آمار کشور در حال بررسی بوده و قرار است تا پایان اذر ماه این پیش نویس در شورا به تصویب  برسد.

رئیس مرکز آمار با بیان اینکه، تنها در 7 درصد کشورهای دنیا امارهای مربوط به رشد اقتصادی توسط بانکهای مرکزی ارائه میشود،گفت: در کشورهای مثل آنگولا، هندوراس، کیپ ورود، هاییتی، پاراگوئه و گینه آمارهای مروبط به رشد اقتصادی توسط بانکهای مرکزی ارائه میشود این درحالی است که در 70 درصد کشورهای جهان این آمارها توسط مراکز امار ارائه میشود.

وی ادامه داد، در خصوص تورم نیز موضوع به همین شکل است و در 5 کشور، از قبیل موناکو و اریتره نرخ تورم توسط بانکهای مرکزی ارائه میشود، اتفاقا این کشورها بسیار ناشناخته اند.

پارسا با بیان اینکه تا زمانی که قانون یکپارچه در خصوص وظایف آماری سازمانها نداشته باشیم مشکلات این حوزه از قبیل موازیکاری حل نخواهد شد گفت: در خصوص موازیکاری آماری با بانک مرکزی چند گزینه بیشتر وجود ندارد یا وظایف دو سازمان بایستی تفکیک شود و یا اینکه وضع موجود تداوم یابد.

وی افزود: تولید آمار بسیار گران و عرضه آن رایگان می‌باشد کل دنیا از دو آماری بودن در ایران تعجب می‌کنند و حتی در نشست‌های مشترک با طعنه به ما می‌گویند در ایران پول زیادی برای تولید آمار وجود دارد.

وی با اشاره به اختلاف آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار ایران گفت: به دلیل انتخاب نمونه‌های متفاوت و جامعه هدف متفاوت بدیهی است که خروجی‌های آماری دو سازمان با هم تفاوت داشته باشند.

رئیس مرکز آمار در پاسخ به اینکه نرخهای تورم اعلامی چرا با احساس مردم از فضای واقعی اقتصاد همخوانی ندارد گفت: کاربرد تورم سالیانه نقطه به نقطه ماهیانه با هم تفاوت دارد در واقع همه این خروجیها صحیح هستند ولی کاربردهای مختلفی دارند به عنوان مثال کاربرد تورم سالیانه ارزیابی کلان شاخص‌های اقتصادی مربوط به حوزه حاکمیت و دولت است و در همه دنیا این رقم به عنوان نرخ تورم شناخته می‌شود.

وی افزود: اما اگر به دنبال تغییرات قیمتی مربوط به مصرف خانوار هستیم باید تورم ماهیانه ونقطه به نقطه را مبنای ارزیابی خود قرار دهیم.

پارسا ادامه داد: تا سال 96 تورم نقطه به نقطه و سالیانه تقریبا یکسان بوده‌اند اما در شش ماه اخیر این دو شاخص فاصله زیادی گرفته‌اند. آمارهای منتشر شده در مرکز آمار ایران نیز مؤید این فاصله می‌باشد.

رئیس مرکز آمار در خصوص اعلام شاخص‌های مربوط به اشتغال و بیکاری گفت: بارها در خصوص تغییرات شاخص سنجش اشتغال و بیکاری در دولت هشتم توضیح داده‌ایم در آن دوره معیار اشتغال از حداقل 16 ساعت به حداقل یک ساعت در هفته تغییر کرد. این تغییرات با 20 سال تأخیر نسبت به استاندارهای جهانی در کشور ایجاد شده ولی هنوز هیچ مرجعی دانشگاهی در این خصوص ایرادی به مرکز آمار نگرفته است.

وی با بیان اینکه قبل از سال 1320 شمسی بانکهای مرکزی در همه کشورها محاسبات کلی رشد و تورم و... را انجام می‌دادند گفت: بعد از جنگ جهانی دوم مقرر شد مراکز ملی آمار مرجعیت آماری کشورها را برعهده داشته باشند این در حالی است که مرکز آمار ایران در سال 1344 تشکیل شد اما بانک مرکزی همچنان به فعالیتهای خود در خصوص اعلام نرخ تورم و رشد اقتصادی ادامه می‌دهد.

وی با بیان اینکه در برنامه پنجم توسعه مرجعیت آماری کشور به مرکز آمار سپرده شد، گفت: در برنامه ششم توسعه این حکم تکرار شد و در ماده 10 قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه حکم مذکور حالت دائمی پیدا کرد.

رئیس مرکز آمار گفت: سال 2000 میلادی به این سو تغییرات اساسی در نظام آماری جهان شکل گرفته است و از سال 2010 یک کارگروه ارشد در سازمان ملل وظیفه هماهنگی و همکاری‌های لازم در راستای تغییرات مذکور را عهده‌دار شده است.

وی افزود: باید به جای قانون مرکز آمار قانون آمار کشور تصویب و وظایف همه سازمانها در حوزه آماری در آن قید شود.

پارسا با بیان اینکه در اواخر سال 96 بخشنامه‌ای از سوی معاون اول رئیس جمهور در خصوص ارائه ریزداده‌ها مورد نیاز از سوی همه دستگاه‌ها به مرکز آمار صادر شد گفت: برخی دستگاه‌های مهم به روش‌های مختلف از ارائه این ریزداده‌ها به مرکز آمار طرفه رفتند.

وی افزود: دستگاه‌های مثل پست، وزارت نیرو، جهاد کشاورزی، وزارت علوم همکاری مناسبی با مرکز آمار ایران داشته‌اند این در حالی است که برخی مدیران میانی با هوش متوسط خود از ارائه آمارهای مورد نیاز به مرکز آمار ایران استنکاف می‌کنند.

رئیس مرکز آمار تاکید کرد: برخی دستگاه‌ها از این می‌ترسند که با ارسال داده‌ها به مرکز آمار اشکالات آنها در تولید دیتا مشخص شود جای تعجب است که مردم عادی در ارائه آمار به مرکز آمار ایران هیچ مقاومتی نمی‌کنند اما برخی مدیران محافظه‌کار روند ارائه اطلاعات را با کندی روبرو کرده‌اند به شخصه فکر می‌کنم سرعت ارسال داده‌ها به مرکز آمار ناکافی است و این روند باید اصلاح شود.

پارسا با اشاره به اینکه جمعیت 10سال به بالای کشور حدود 67 میلیون نفر می‌باشد گفت: در این بین 40 میلیون جمعیت غیرفعال که از زنان خانه‌دار، دانش‌آموزان و بازنشستگان تشکیل شده است و 27 میلیون نفر جمعیت فعال کشور می‌باشد.

وی افزود: 24 میلیون نفر از جمعیت فعال کشور هم اکنون شاغل بوده و 3 میلیون و 300 هزار نفر نیز بیکار مطلق می‌باشند که در هفته حداقل یک ساعت هم کار نکرده‌انند.

بر اساس گزارش تسنیم، پارسا ادامه داد: از جمعیت شاغل کشور 14 میلیون نفر با 44 ساعت در هفته اشتغال کامل داشته و 10 میلیون نفر به صورت پاره‌وقت کار کرده‌اند. در این بین 2.5 میلیون نفر با وجود اشتغال ناقص جویای کار بودند اما شغل ثابتی پیدا نکردند. 7.5 میلیون نفر باقیمانده به دنبال کار بیشتر نبودند.
اشتراک گذاری :
ارسال نظر