معرفی محصولات جدید به بازارسرمایه
به گزارش بورسنیوز، علی صحرائی اظهار کرد: با اتحاد و همدلی و بهرهگیری از کار تیمی میتوان محصولات جدیدی با توجه به تامین مالی و مدیریت ریسک به بازار سرمایه کشور معرفی و راهاندازی کرد.
وی گفت: هیات مدیره جدید بورس تهران ترکیب جوانی دارد و بر دو استراتژی گسترش بازار با رعایت کیفیت و ایجاد ابزارهای جدید در راستای پوشش ریسک بازیگران و فعالان بازار تاکید دارد. در این راستا، هیات مدیره جدید بورس کمیته توسعه ایجاد کرده است. کمیته توسعه وظیفه دارد که مستمرا به رصد فعالیتها و اقدامات انجام شده در راستای استراتژیها بپردازد.
صحرائی به هدف بورس تهران برای به کارگیری ابزارهای نوین مالی اشاره کرد و گفت: بورس به دنبال بهرهگیری از ابزارهای پوشش ریسک است. تاکنون ابزارهای مشتقه متنوع در بورس تهران راهاندازی شده است. یکی از این ابزارهای مشتقه، فروش تبعی بوده است که در گذشته کارکرد پوشش بیمهای داشته است. این ابزار پس از تغییر کاربری در سال 95 به عنوان ابزار تامین مالی استفاده شده است؛ به نحوی که در تامین مالی سال 96 مبلغ 2300 میلیارد تومان بالغ بر 19 درصد تامین مالی کشور از طریق این ابزار صورت گرفته است. در سال 95 ابزارآپشن یا اختیار خرید سهام رونمایی شد. این ابزاربا توجه به محدودیتهایی که داریم موجودیت خود را حفظ کرده است.
وی با اشاره به اینکه در گذشته ابزار آتی تک سهم در بورس تهران وجود داشته است، گفت: این ابزار توفیق چندانی حاصل نکرده است. البته مطالعات جهانی نشانگر این مسئله است که ابزار آتی تک سهم در روندهای معاملاتی جزء 3 ابزار آخر لیست قرار دارد. این درحالی است که ابزار آتی شاخص که ما تحت عنوان آتی سبد سهام داریم در دنیا معاملات آن جزء ابزار مشتقه است و در رنکینگ WFE جزء ابزار پرمعامله تلقی میشود. 60 درصد از معاملات مربوط به ابزار مشتقه مربوط به آتی بر روی شاخص انجام میشود.
مدیرعامل بورس تهران درخصوص فرآیند تصویب این ابزار در بازارسرمایه گفت: در دستیابی به این مسیر کمیته فقهی سازمان بورس در سال 94 مطالعاتی را انجام داد و با کمک بخش تحقیق و توسعه بورس تهران و مرکز پژوهش سازمان سبد مرجعی برای به کارگیری این ابزار، قرارداد سبد سهام تشکیل شد تا به این وسیله سبد صنایع مختلف رصد شود.
وی ابراز امیدواری کرد: این ابزار در بازارسرمایه بتواند به اهداف اساسی خود که یکی از آنها پوشش ریسک است ، نائل شود. وی در ادامه به کارکردهای چندگانه ابزار پوشش ریسک اشاره کرد و گفت: این ابزار برای سرمایهگذاران و صندوقهای سرمایهگذاری به عنوان ابزار پوشش ریسک استفاده میشود.
صحرائی به خاصیت اهرمی این ابزار در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: سرمایهگذاران برای خرید آن نیازبه مطالعه تک تک سهامها را ندارند و میتوانند با شناسایی و شناخت کلیت یک شاخص از این ابزار بهرههای لازم را ببرند.
وی در پایان به مزیت معافیت مالیاتی این ابزار برای سرمایهگذاران اشاره کرد و گفت: امروز 7 نماد معاملاتی برای این ابزار رونمایی شد. این 7 نماد معاملاتی شامل سبد 30 شرکت بزرگ و صنایع بزرگ بورسی شامل خودرو، بانکداری، فلزات اساسی، صنایع معدنی و پتروشیمی و پالایشگاهی هستند. امروز برای آنها آتی سبد سهام تشکیل و معامله میشود و در خدمت بازار سرمایه با اهداف و کارکردهای مورد نیاز قرار میگیرد.