مزایای تغییر نرخ تسعیر ارز بانکها/ تسعیر ارز، سودی یکبار مصرف
به نظر میرسد در بین بانکهای بورسی بانک ملت با تراز ارزی مثبت ۷ میلیارد دلاری، بیشترین بهره را از این اتفاق خواهد برد.
میثم علیمحمدی کارشناس پولی و بانکی در گفتوگو با بورسنیوز در خصوص نرخ تسعیر ارز بانکها بیان کرد: هر بانک متناسب سرمایهگذاریهای خود، مقداری دارایی ارزی در اختیار دارد و این دارایی با نرخی که به آن نرخ تسعیر گفته میشود، به ریال تبدیلشده و در ترازنامه ثبت میشود. نرخ تسعیر ارز بانکها در حال حاضر، نرخ بازار رسمی بر مبنای دلار ۴۲۰۰ تومانی است.
وی افزود: با توجه به اینکه تقریباً اکثر صنایع، درآمدها و داراییهای ارزی خود را با نرخهای سامانه نیما تسعیر میکنند، زمزمههایی در مورد تغییر نرخ تسعیر ارز بانکها مطرحشده است. طبیعی است که اگر نرخ تسعیر ارز بانکها تغییر کند و نرخهای نیمایی، مبنای تسعیر قرار گیرد، درآمد غیرعملیاتی بانکها از این محل افزایشیافته و بانکها میتوانند بابت نرخ تسعیر ارز، سود شناسایی کنند. البته این سود فقط در یک دوره شناسایی میشود و استمرار نخواهد داشت.
این کارشناس بانکی تصریح کرد: میزان داراییهای ارزی بانکها، یکسان نیست؛ بازار سرمایه با علم به این موضوع بههرگونه خبر در مورد تسعیر ارز بانکها واکنش نشان میدهد و شاهد آن هستیم که حساسیت اهالی این بازار به خبرهای مربوط به تسعیر ارز بانکهای مختلف متفاوت است.
علیمحمدی در رابطه با سایر مزایا و معایب افزایش نرخ تسعیر ارز برای بانکها به بورس نیوز گفت: هنوز موضوع امکان افزایش سرمایه بانکها از محل سود حاصل از تسعیر ارز، تعیین تکلیف نشده است؛ ولی اگر این امکان فراهم شود، برخی بانکهای بورسی که داراییهای ارزی بیشتری در اختیاردارند از این اتفاق هم متأثر خواهند شد. بهطورکلی، افزایش نرخ تسعیر ارز اتفاق مثبتی برای بانکها خواهد بود و مشکل یا ریسکی در پی نخواهد داشت. این شائبه که افزایش نرخ تسعیر ارز ممکن است بدهیها یا مطالبات ارزی بانکها را تحت تأثیر قرار دهد، صحت ندارد. شرایط بازپرداخت تسهیلات ارزی و LC بانکها تابع قراردادی است که با مشتریان منعقدشده و این موضوع، ارتباطی با وصول مطالبات ارزی بانکها نخواهد داشت.
وی در خاتمه تأکید کرد: اتفاقاتی همچون افزایش نرخ تسعیر ارز بانکها و افزایش سرمایه، در صورت قطعیت و تحقق خبر مثبتی برای گروه بانکی خواهد بود؛ ولی مشکلات بانکها ریشه در عوامل گوناگونی همچون مطالبات از دولت و سایر اشخاص دارد و این اتفاقات مثبت، نمیتواند مشکلات بانکها را ریشهکن کند.