انجام نشدن نقل و انتقالات در دفاتر سهام شرکتها
به گزارش بورس نیوز، صابر جعفروند آذر، درباره دلایل اعمال مقررات جدید برای بازار پایه گفت: فلسفه وجودی بازار پایه این بود که معاملات سهام شرکتهای سهامی عام در یک بستر شفاف و قانونی انجام شود. در واقع هدف اصلی قانونگذار این بود که این نقل و انتقالات در دفاتر سهام شرکتها یا بنگاههای معاملاتی املاک انجام نشود و این تکلیف قانونی در قانون برنامه پنجم توسعه به صراحت عنوان شده بود. خوشبختانه تسهیلاتی هم از طریق سازمان بورس و اوراق بهادار ایجاد شد و در سالهای گذشته معاملات شرکتهایی که شرایط پذیرش را نداشتند در بازار پایه متمرکز شد و قدرت نقدشوندگی سهام سهامداران در بستری قانونی فراهم شد.
وی با بیان این که بازار پایه به شکل کنونی امکان ادامه فعالیت نداشت و سهامداران زیادی در معرض ضرر و زیان قرار داشتند، تاکید کرد: برخی از این شرکتها شفافیت و شرایط لازم را ندارند و شرایط پذیرش در بورس و فرابورس را ندارند، از طرفی الزام قانونی معامله سهام شرکتهای سهامی عام تنها از طریق بازار سرمایه وجود دارد، لذا نهاد ناظر باید برای ساماندهی هر چه بیشتر معاملات این شرکتها که اساسا پذیرفته شده نیستند و تنها نزد سازمان ثبت شده اند فکری میکرد.
این مقام مسئول در سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: نهاد ناظر تا جایی که توانسته تلاش کرده این شرکتها قابلیت معامله بیشتری داشته باشند، اما وضعیت این شرکتها همانند سهام پذیرفتهشده نخواهد بود و محدودیتهای این شرکتها از سوی سازمان نیست، بلکه به صورت ذاتی و بالقوه وجود دارد. در این شرکتها مسئولیت ارائه اطلاعات بر عهده هیات مدیره است اما سازمان وظیفه نظارت را بر عهده دارد و حال آن که اگر سازمان بورس متوجه موضوعی شود برای دریافت اطلاعات اقدام خواهد کرد.
جعفروند دلایل تغییرات جدید در بازار پایه را اینگونه تشریح کرد: سهامداران باید مطلع باشند که این شرکتها اطلاعات کاملی ندارند و ریسک بیشتری برای خرید خواهند داشت. این ریسک بالا، هم میتواند سود بالا و هم ضرر زیادی داشته باشد.
جعفروند گفت: وقتی شرکتی قابلیت حضور در تابلوهای اصلی بورس را ندارد، بهترین راهکار این است که در یک فضای جداگانه معاملات آن انجام شود، تا به جای اینکه سهامداران در دفتر سهام شرکتها خریدوفروش کنند، مکانیزمی از طریق بورس یا فرابورس برای معاملات آنها وجود داشته باشد. نکته مهم این است که این شرکتها باید با شرکتهای سهامی خاص یا شرکتهای سهامی عام ثبت نشده نزد سازمان مقایسه شوند. چرا که شرکتهای مذکور از نظر معاملات در شرایط ریسک پذیری بیشتری نسبت به شرکتهای بازار پایهای قرار دارند و برای همین باید شرکتهای بازار پایه با این نوع شرکتها مقایسه شود، نه شرکتهای بازارهای اصلی بورس و فرابورس که شرایط نسبتا سختی را برای پذیرش طی کردهاند.
وی تاکید کرد: در ساختار جدید بازار پایه هم قدرت نقدشوندگی سهام شرکتها وجود دارد و هم تفکیک لازم بین سهام شرکتهای پذیرفته شده و فقط ثبت شده رعایت شده است و سهامداران با علم به تمام ریسکهای موجود اقدام به فعالیت در این بازار خواهند کرد.