آبسیم روغنی شد؛
این روانکار از روی پیشبینیها عبور میکند / گوشهای تیز حقوقیها در «شبهرن»
سهامداران «شبهرن» در سال جاری خبر خوش افزایش نرخ فروش که مسبب رشد درآمدها خواهد شد را شنیدند. بررسیها از بازگشت این شرکت به حاشیههای بالاتر و البته چرخش رفتار حقوقیها، حکایت میکند.
به گزارش واحد سنجش و راه حلهای رفتاری در بازار (آبسیم) بورس نیوز، با اعطای مجوز افزایش نرخ فروش محصولات بنزینی و دیزلی شرکت «نفت بهران» کامرواتر از هر زمان شد؛ چرا که این شرکت از سال 93 هیچگونه افزایش نرخ را تجربه نکرد.
در اولین گام، تیر ماه سال 97 افزایش 9 درصدی نرخ فروش را بر روی محصولات خود اعمال کرد و در گام بعدی، اردیبهشت ماه سال 98 مجوز افزایش 70 درصدی نرخ محصولات بنزینی و 60 درصدی محصولات دیزلی را دریافت کرد.
افزایش قیمت مواد اولیه مصرفی، ضرورت بالا بردن نرخهای فروش را توجیه میکند. پس از عدم تخصیص ارز دولتی به مواد اولیه لوبکات و جایگزینی نرخ ارز نیمایی در قیمتگذاری آن، میانگین نرخ خرید لوبکات از 15000 ریال در سال 93 به 45000 ريال در سال 98 افزایش یافت.
اثر رشد نرخ مواد اولیه مصرفی را میتوان در روند حاشیه سود «نفت بهران» طی سالهای اخیر مشاهده کرد.
تا سال 92 حاشیه سود ناخالص با شتاب بالایی در مدار صعود حرکت میکرد اما در سال 93 یک سکته کوچک کرد و پس از آن، هر چند که با کنترل هزینههای تولید حاشیه سود مجددا به حرکت رو به رشد خود ادامه داد، اما دیگر شتاب سابق را نداشت. در سال 96 و 97 نیز به ورطه نزول افتاد.
نکته دیگر این است که پس از حذف دلار 42000 ريالی و احتساب ارز نمایی در خرید مواد اولیه لوبکات، یارانه دریافتی در 5 ماه پایانی سال 97 مبلغ 1450 میلیارد ریال از شرکت پالایش و پخش تهران و مبلغ 410 میلیارد ریال از شرکت پالایش و پخش بندرعباس بوده که این یارانه در سال 98 حذف گردیده است. به این ترتیب، ارز مورد نیاز جهت خرید مواد اولیه عمدتا از محل ارز حاصل از صادرات و در صورت نیاز از طریق بانکها و به نرخ نیمایی تامین میگردد.
«شبهرن» در دروه 12 ماهه سال 97 توانست به درآمد فروش 23694 میلیارد ريالی دست یابد که در مقایسه با سال 96 از رشد 44 درصدی حکایت میکند.
کل فروش محصولات روانکار در سال 97 حدود 415 میلیون لیتر بود که از این میزان، 20 درصد شامل روغنهای بنزینی و 26 درصد مربوط به روغنهای دیزلی میشود. شایان ذکر است که تقریبا تمام روغنهای بنزینی و دیزلی در بازار داخل به فروش میرسد و حجم بسیار اندکی صادر میگردد.
این روانکار در اولین ماه از سال جاری 1234 میلیارد ريال فروش انجام داد که بر اساس پیشبینی قبلی شرکت، 16 درصد مسیر را طی کرده است. «شبهرن» پیش از این براورد کرده بود در 3 ماهه نخست سال 98 درآمد 7778 میلیارد ريالی را محقق کند. البته این پیش بینی بر اساس نرخهای گذشته بوده و قطعا با نرخهای جدید شاهد رقمهای بالاتر در امر درآمدزایی خواهیم بود.
اما به سراغ معاملات این شرکت در بازار سرمایه میرویم؛ سهمیکه در سال 97 بازدهی 74 درصدی و در مدت گذشته از سال 98 بازدهی 47 درصدی را در کانامه خود ثبت کرده است.
در نظرسنجی اخیر بورس نیوز مشخص شد که تمایل به خرید سهام «شبهرن» بیش از فروش است.
بررسی معاملات این سهم در سال جاری نشان میدهد که برآیند ورود حقوقیها منفی بوده است. به عبارت بهتر، از ابتدای سال جاری تاکنون مالکیت 110 میلیارد ريال از سهام این شرکت از حقوقی به حقیقی تغییر یافت.
همانطور که ملاحظه میکنید، پس از شفافسازی شرکت در خصوص افزایش نرخهای فروش، نگاه حقیقیها بیش از گذشته به این سهم جلب شد و حقوقی نیز از فرصت ایجاد شده استفاده کرد و به عطش حقیقیها پاسخ داد. نکته جالب توجه این است که دقیقا یک روز قبل از بسته شدن نماد «شبهرن» به جهت شفافسازی، حقوقیها خریدار سهم بودند و سهام تحت مالکیت حقیقیها را در اختیار خود گرفتند و در روزهای قبل از آن نیز تمایل چندانی برای فروش از خود نشان نمیدادند.
در مجموع مدت گذشته از سال جاری، 4958 خریدار در مقابل 2995 فروشنده صفآرایی کردند که نظرسنجی اخیر نیز همین موضوع به نمایش درآمد.
با توجه به انتظار رشد درآمدها و البته حاشیه سود «شبهرن» در سال جاری، برآورد میشود روند صعودی سودآوری و رشد قیمت سهام این شرکت تداوم داشته باشد.
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
عاليه عاليه
پاسخ
اخبار روز
خبرنامه