دبیر انجمن سنگ آهن ایران در گفتوگو با بورسنیوز تاکیدکرد:
فرصت طلایی ولی کوتاه مدت برای صادرات سنگ آهن/ خبرهای خوبی از تسهیل صادرات در راه است
«خام فروشی» اصطلاح اشتباهی بوده که در این سال ها فرصت های بسیاری را از صنایع معدنی سلب کرده است.
به گزارش بورس نیوز، نرخ کنسانتره سنگ آهن در بازار داخل اختلاف فاحشی با قیمت های جهانی پیدا کرده و این موضوع سبب شده بعضی فعالان این صنعت از احتمال تغییر ضرایب قیمت گذاری کنسانتره و گندله و آزادسازی قیمت سنگ آهن سخن بگویند.
سعید عسگرزاده دبیر انجمن سنگ آهن ایران در گفتوگو با بورس نیوز در این خصوص بیان کرد: مادامی که قیمت گذاری توسط وزارت صمت و به صورت دستوری صورت بگیرد، این خواسته به قوت خود پابرجاست. یعنی با کاهش تقاضا، عرضه کننده خواستار افزایش قیمت خواهد بود و در صورت افزایش عرضه، مصرف کنندگان درخواست کاهش قیمت ها را دارند. چرا که در حال حاضر سازوکار قیمت گذاری سنگ آهن بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضای بازار نیست.
وی افزود: شرایط فعلی چندان خوشایند فعالان این صنعت نیست و در مجامع شرکت های بزرگ که معمولا بخش های مختلفی از حلقه های زنجیره فولاد را دارند، یکی از اعتراضات سهامداران چرایی قیمت گذاری محصول بر اساس فرمولی است که سود را به جای صنعت تولید سنگ آهن، به حلقه های دیگر زنجیره تولید فولاد منتقل می کند.
عسگرزاده ضمن تاکید بر اختلاف قیمت محصولات داخلی با بازارهای صادراتی، گفت: فاصله قیمتی محصولات سنگ آهنی با بازارهای جهانی، تولیدکنندگان را ترغیب به صادرات می کند. البته نمی توان گفت قیمت های جهانی چند برابر قیمت های بازار داخلی است؛ چرا که اخیرا قیمت سنگ آهن در بازارهای جهانی رشد چشمگیری داشته و فاصله قیمت های بازار داخلی و صادراتی را بیشتر کرده است.
وی اضافه کرد: افزایش قیمت های جهانی، مقطعی است و در بلندمدت این قیمت ها دوامی نخواهد داشت. بنابراین منطقی تر آن بود که از این فرصت حداکثر استفاده را برده و با صادرات سنگ آهن، هم به رونق صنعت سنگ آهن داخلی کمک کنیم و هم ارزآوری داشته باشیم.
وی تصریح کرد: اگرچه صادرات محصولات با ارزش افزوده بالاتر، توجیه پذیرتر به نظر می رسد؛ ولی با توجه به مشکلات صادرات فولاد و رکود تقاضای فولاد داخلی، بهتر بود بر صادرات سنگ آهن که فعلا در بازارهای صادراتی تقاضای بهتری دارد، تمرکز می شد. اما متاسفانه در این مدت، نه تنها سیاست گذاران داخلی اقدامی در راستای تسهیل صادرات سنگ آهن انجام نداده اند، بلکه حتی اقدامات و بخشنامه های اخیر دولت صادرات را محدودتر هم کرده است.
دبیر انجمن سنگ آهن تاکید کرد: در تحریم های امریکا، به سنگ آهن اشاره نشده و فولاد ایران تحریم شده، ولی کلوپ های کشتیرانی چین و... کماکان تعابیر خود را دارند و سنگ آهن ایران را هم مشمول تحریم می دانند. بنابراین فقط تا ۸ آگوست فرصت برای صادرات سنگ آهن خواهیم داشت. امیدواریم از این فرصت به نحو مطلوب استفاده شود و در همین مدت کم بتوان ارزآوری برای معدنی ها ایجاد کرد.
عسگرزاده در رابطه با وضعیت و مشکلات صادرات سنگ آهن اظهار داشت: طبق آخرین بخشنامه، مجوز صادرات سنگ آهن فقط به شرکت های معدنی و معدن داران داده می شود. این موضوع در شرکت های بزرگی همچون گلگهر، اثرگذار نیست؛ ولی شرکت های کوچک و متوسط امکانات و زیرساخت های صادرات را ندارند و با این اقدام این ریسک به آنها تحمیل شده که نتوانند صادر کنند و یا در صورت صادرات، موفق به بازگرداندن درآمد ارزی صادرات خود نشوند.
وی افزود: در نظر داشته باشید که بهای تمام شده معادن کوچک و متوسط، بالاتر از بهای تمام شده معادن بزرگ است و باید به نوعی مورد حمایت قرار گیرند تا امکان توسعه آنها فراهم گردد. اصلاح فرآیند صادرات معادن کوچک و متوسط و امکان صادرات با کمک بازرگانان بزرگ و خوشنام در اوضاع کنونی ضرورت دارد.
وی اضافه کرد: قیمت سنگ آهن بر قیمت فولاد اثرگذار بوده و دولت به منظور کنترل بازار و قیمت فولاد، شرکت های کوچک و متوسط معدنی را تحت فشار قیمت گذاری دستوری قرار داده است. این اتفاق، امکان توسعه معادن را از شرکت های کوچک و متوسط گرفته و در بلندمدت موجب رکود تولید فولاد در کشور خواهد شد.
این کارشناس صنعت سنگ آهن در ادامه تاکیدکرد: صادرات سنگ آهن را نباید با عنوان خام فروشی محدود کرد. «خام فروشی» اصطلاح اشتباهی بوده که در این سال ها فرصت های بسیاری را از صنایع معدنی سلب کرده است. بهتر است در مقاطع افزایش قیمت های جهانی از فرصت صادرات بهره ببریم و اگر نیاز بود، در دوره هایی که قیمت های جهانی افت کرده، اقدام به واردات کنیم.
عسکرزاده در خاتمه با اشاره به یک خبر خوب، عنوان کرد: دو جلسه با حضور معاونت امور صنایع و معادن وزارت صمت برگزار شده و مشکلات به سمع و نظر ایشان رسیده است. دغدغه ایشان عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات بود و پیشنهاداتی برای جلوگیری از بروز این مشکل ارائه کرده ایم. در جلسه بعدی که ظرف روزهای آینده برگزار خواهد شد، احتمالا خبرهای خوبی در مورد تسهیل صادرات در راه خواهد بود.
ارسال نظر
اخبار روز
خبرنامه
نظرسنجی
به نظر شما دولت چهاردهم باید کدام یک از موارد زیر را در اولویت کاری خود قرار دهد.