شاخص سازی و معاملات هیجانی بورس در پی مذاکرات
بورس نیوز:
طی یک ماه اخیر، شاخص کل بورس با رشد ۸+ درصدی به ۲ میلیون و ۹۶۷ هزار واحد رسیده و ارزش معاملات سهام در پی مذاکرات بین ایران و آمریکا افزایش یافته است. ارزش کل بازار به ۹۵ میلیارد دلار رسیده بود که صفهای فروش سنگینی مشاهده میشد، اما دو هفته گذشته به دلیل مذاکرات و سنتیمنت مثبت، ارزش دلاری بورس افزایش یافت و اکنون به ۱۲۰ میلیارد و ۸۸۰ میلیون رسیده است. در این مدت که ۲۵ میلیارد دلار به بازار سهام تزریق شد، ارزش معاملات از ۲ همت به ۶.۳ همت به میزان ۲۱۵ درصد افزایش یافت.
شاخص هم وزن ۵.۸ درصد افزایش یافت و از ۸۰۴ هزار واحد به ۸۵۰ هزار واحد رسید؛ این در حالیست که شاخص ۳۰ شرکت بزرگ بورس، رشد ۹ درصدی را تجربه کرد و به صورت زیگزاگی سطوح بالاتر را لمس کرده است. همزمان با ATH جدید شاخص کل، شاخص ۳۰ شرکت بزرگ بازار با حجم معاملات زیادی سقف قبلی را شکسته و از آن فاصله گرفتند که با توجه به رشد کمتر شاخص هم وزن به نظر میرسد همچنان توجهات به سمت شاخص سازها و دلاری محورها است.
قیمت طلای ۱۸ عیار ۱۵.۲- درصد، تمام سکه ۱۷.۳- درصد، دلار آزاد ۹.۳- درصد، صندوقهای درآمد ثابت به صورت میانگین ۳+ درصد، صندوق زعفران ۱۰.۶- درصد، شاخص قیمت مسکن در تهران ۱.۱+ درصد و رمزارزها ۱.۵- درصد بازدهی ماهانه داشتند که نشانگر عملکرد بهتر بورس میباشد. در این یک ماه، قیمت تمام سکه ۱۶ میلیون تومان، طلای هجده عیار ۱ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان، دلار آزاد ۸ هزار و ۷۰۰ تومان کاهش یافته که در مقابل، شاخص کل بورس ۲۲۸ هزار احد افزایش یافته و قله جدیدی فتح کرده است. البته این فتح قله، پرتفوی سهامداران را از زیان سنگین خارج نمیکند؛ زیرا افت و رشدها نتیجه شاخص سازی هستند و زمانی میتوان جبران ضرر تلقی کرد که کل صنایع و شرکتها مثبت معامله شوند!
نسبت قیمت به سود (P/E) کل بازار از ۶.۹ به ۷.۶ واحد، P/S از ۱.۶۵ به ۱.۷۷ واحد و P/D نیز، از ۱۱.۷ به ۱۲.۶ واحد رسیده است که نشان میدهد بازار سهام بخشی عقب ماندگی خود را جبران نموده و سرمایه گذاران چشم به مذاکرات دوختهاند تا پول خود را به موقع وارد یا خارج کنند. صنعت بانکداری، پنجمین گروه بازار سرمایه است که ۷۹۸ همت ارزش بازار داشته و ۲۸ درصد بازده ماهانه که آن را تاپ گینر بورس کرده است. صنعت پتروشیمی ۱۲.۳+ درصد و سیمان ۱۱.۳+ درصد رشد شاخص را در این یک ماه تجربه کردند که در جایگاه دوم و سوم از نظر بازدهی قرار میگیرند. در مقابل، کانههای فلزی ۰.۲- درصد، دارو ۰.۴+ درصد و پالایشی ۱.۵+ درصد بازدهی داشتند که نسبت به سایر صنایع، ضعیفترین عملکرد را از خود نشان دادند.
صندوقهای طلا جمعا ۱۶۲ همت، صندوقهای زعفران ۲ همت، صندوقهای درآمد ثابت ۸۵۶ همت، صندوقهای سهامی اهرمی ۶۵ همت، صندوقهای املاک و مستغلات ۳ همت، صنعت هلدینگ ۳۲۶۵ همت، پتروشیمی ۱۲۸۴ همت، فلزات اساسی ۱۸۴۱ همت، بانکداری ۷۹۸ همت، فرآوردههای نفتی ۶۳۶ همت، کانههای فلزی ۴۶۵ همت، سیمان ۲۲۷ همت، خودرو و قطعات ۲۶۶ همت، دارویی ۱۶۶ همت و بیمه ۱۴۲ همت ارزش بازار دارند. صندوق سینرژی با ۲۸+ درصد در گروه کالایی ها، نارنج اهرم ۲۲+ درصد در گروه سهامی اهرمی، یارا ۳.۹+ درصد در دسته بندی درآمد ثابت، بانک تجارت ۴۵+ درصد در گروه بانکی ها، فپنتا ۳۰+ درصد در گروه آهن و فولاد و نوری ۲۳+ درثد در گروه پتروشیمی بازده ماهانه را داشتند که در جایگاه اول صنعت خود قرار دارند.
هادی بهرامی، پژوهشگر بازار سرمایه