دوشنبه ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۹

روند قیمتی "زماهان" و یک فاجعه واقعی

"زماهان" شاید یکی از پرحاشیه‌ترین نماد‌های سال ۱۴۰۳ بود که چه در صعود و چه در نزول قیمت آن، حواشی بسیار زیادی با آن همراه بود. رشد عجیب و غریب ۸۰۰ درصدی و بلافاصله یک ریزش سنگین ۷۷ درصدی و برگشتن به همان قیمت‌های قبلی.
کد خبر : ۲۹۳۵۵۰

به گزارش بورس نیوز، "زماهان" شاید یکی از پرحاشیه‌ترین نماد‌های سال ۱۴۰۳ بود که چه در صعود و چه در نزول قیمت آن، حواشی بسیار زیادی با آن همراه بود. رشد عجیب و غریب ۸۰۰ درصدی و بلافاصله یک ریزش سنگین ۷۷ درصدی و برگشتن به همان قیمت‌های قبلی. در این بین در نزدیکی‌های سقف شاهد سیگنال و سیگنال‌بازی و معرفی این سهم حبابی در فضای مجازی بودیم و سپس یک ریزش شارپ و سریع با صف فروش‌های پیاپی رخ داد و خریداران در سهم گیر افتاده و دچار زیان‌های شدیدی شدند. 

اما هم شرایط بنیادی هم شرایط تکنیکال در سهم نشان از دستکاری قیمت و ایجاد روند قیمتی غیرواقعی می‌داد. اما اینکه چرا و چطور این اتفاق رخ داد و چرا در برابر آن واکنشی نشان داده نشد و مسببین آن مواخذه نشدند، از سوال‌های بی جواب سال ۱۴۰۳ باقی ماند.

 

 

همان طور که مشخص است، زماهان از تاریخ ۱۰ آذر دچار یک افت سنگین شده است و با صف فروش‌های متوالی و طی ۷۱ کندل ۷۰ درصد ریزش کرده است. 

اما اگر سری به روند‌های تولید و فروش و سود و زیان شرکت بزنیم تناقض بین رفتا قیمتی سهم و رخداد‌های بنیادی سهم به وضوح مشخص می‌شود و نشانه‌های دال بر دستکاری قیمت سهم به طور واضح تری عیان می‌گردد. 

اگر سری به گزارشات ماهانه سهم بزنیم و روند تولید و فروش و درامد سهم را نگاهی بیندازیم به نتایج زیر خواهیم رسید:

 

 

سال مالی شرکت منتهی به ۳۰ آذر است، در تصویر فوق روند تولید ۲ سال اخیر شرکت را مشاهده می کنید. شرکت از مرداد‌ها درگیر افت تولید شده و تولیدات آن به حدود نصف رسیده. اما روند صعودی از مرداد به بعد همچنان تا آذر ادامه داشته است.

 

 

میزان فروش شرکت نیز از مرداد درگیر افت شدید شده و به یک سوم مقدار قبل کاهش یافته است.

 

 

درآمد‌های شرکت هم از تیر ماه سال ۱۴۰۳ به حال نوسانی و درجا رسیده است و خبری از افزایش درآمد نیست. 

حال با جمع کردن ۳ عامل زیر به وضوح میتوان کاهش سودآوری شرکت را نتیجه گرفت:

۱-    تولید و فروش شرکت کاهش یافته است. 

۲-    درآمد بدون تغییر مانده است و دلیل آن هم تورم و افزایش قیمت‌ها بوده است.

۳-    تورم باعث افزایش هزینه‌های تمام شده شرکت هم می‌شود.

۴-    پس شرکت برای جبران افزایش هزینه‌ها باید سطح تولید را بالا نگه می‌داشت، با کاهش تولید و افزایش هزینه‌ها قطعا سود سازی شرکت نزولی شده و شاید حتی به زیان‌دهی هم برسد. 

اگر روند سودسازی فصلی شرکت را در ۸ فصل اخیر نگاه کنیم هم دقیقا نتیجه گیری فوق تایید می‌شود.

 

 

 

‌می‌بینید که از تابستان، هم زمان با کاهش تولید و فروش و افزایش هزینه‌ها سود خالص شرکت نیز نزولی شده است و نهایتا همان طور که گفتیم در پاییز به زیان دهی رسیده است! 
اما سوال اینجاست روندی که از مرداد آغاز شد و سرنوشت آن معلوم بود به دست چه کسانی در قیمت سهم نمود پیدا نکرد و روند قیمت سهم دقیقا خلاف واقعیت بنیادی آن شکل گرفت؟ چه کسانی باعث ضرر‌های سنگین به خریداران شدند؟ افرادی که در فضای مجازی این سهم را با عنوان‌هایی همچون رانتی و تک سهم و سیگنال استثنایی معرفی می‌کردند چه کسانی بودند؟

 

فرید عباسی_ کارشناس بازار سرمایه

اشتراک گذاری :
ارسال نظر