گروه مالی دانایان، مرکز رانت و فساد که سود امسالش پودر شد
به گزارش بورس نیوز، شما بگویید؛ کارگزاری که با پارتی بازی، رانت و بیسوادی مدیران و عوامل فعالیت میکند، واقعا میتواند کارگزار مردم و سهامداران باشد؟ عزیزان، حتما دلیلی وجود دارد که تعداد مشتریان حقیقی کارگزاری نسبت به چهار سال گذشته نصف شده و این روند حتی با رونق گرفتن بازار در سال ۱۴۰۱ هم بهبود نیافته است! باور بفرمایید از رانت و فساد سیستماتیک گرفته، تکرار میشود از رانت و فساد کاملا سیستماتیک گرفته تا بهرهوری بسیار پایین مدیران و کارکنان، کمر همت بستهاند تا گروه مالی دانایان را زمین بزنند؛ گروهی که ۱۳ سال سابقه فعالیت دارد. اشتباه نکنید؛ این جملات باد هوا نیست، آمار و ارقام با ما حرف میزنند!
این را همه قبول داریم که به دلیل افت چشمگیر ارزش معاملات بازار سرمایه، درآمد عملیاتی کارگزاریها سقوط کرده، اما دیگر نه به اندازه کارگزاری دانایان که سود خالص امسالش ۸۹ درصد کاهش یافته و تقریبا میتوان گفت پودر شده است. از کارکنان خود مجموعه گرفته تا مشتریان آن، بسیار ناراضیاند؛ از اینکه اولویت استخدام با افراد متملق و پاچه خوار است؛ از اینکه دستمزدها کمتر از رقبا پرداخت میشود؛ از اینکه ابزارها و محصولات گروه مالی و کارگزاری در بورس بسیار معدود هستند و از همه مهمتر، فعالیتهای شرکت از ریل خارج شده و برنامهها با جدیت دنبال نمیشود. تک تک این کلمات با عدد و رقم ثابت خواهد شد و از سهامداران، مشتریان و کارجویان این کارگزاری و کل گروه مالی تقاضا میشود بیش از پیش احتیاط کنند!
کارگزاری دانایان، ضعیفتر از رقبا
عجیب نیست که کارگزاری با ۲۴۳ همت ارزش ویژه فقط ۳.۵ میلیارد تومان سود ساخته است؟ کارگزاریهای توسعه اندیشه دانا، کارآمد و آینده نگر خوارزمی تقریبا هم سطح دانایان هستند، اما از ۴۲ تا ۱۸۹ درصد رشد سودآوری داشتهاند که نشان میدهد کارگزاری دانایان به تق و لق افتاده است. بقالیهای محلی بهره وری بیشتری نسبت به این کارگزاری دارند! چرا یک کارگزاری با آن همه تعریف و تمجید باید ۰.۴ درصد بازده دارایی (ROA) و ۱.۸ درصد بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) داشته باشد؟ خب معلوم است از داراییها در جهت رشد مجموعه و گسترش فعالیت هایش استفاده نمیشود.
شاخص HCroi یا همان بهره وری منابع انسانی (مشتری به پرسنل) کارگزاری دانایان در این ۳ سال نه تنها هیچ رشدی نداشته، بلکه میانگین ۲۱- درصد کاهش پیدا کرده است. تعداد ۲۲ هزار و ۲۳۶ نفر مشتری فعال در این ۴ سال کارگزاری را ترک کردهاند. پس مدیران و صاحبان شرکت دقیقا چه کار میکنند؟ این یک هشدار است، نه فقط برای سهامدار و مشتری، بلکه برای کارکنان خود شرکت هم یک زنگ خطر است! سقوط ۵۱ درصدی تعداد مشتری حقیقی و ۲۸ درصدی حقوقی میدانید چه معنایی دارد؟ یعنی کارگزاری کارایی خود را با سرعت هر چه بیشتر از دست می دهد ...
مشتریان کارگزاری فرار کردهاند!
تعداد پرسنل کارگزاری ۴ سال گذشته ۱۴۵ نفر بود که در حال حاضر به ۱۴۶ نفر رسیده است. مدیران اجرایی و منابع انسانی واقعا زحمت کشیدهاند! در این چهار سال، افزایش تعداد پرسنل و به کارگیری از ظرفیتها و توانمندیهای نخبگان در راستای سودآوری و خلق ارزش را فقط با جذب ۱ نیرو شعار میدهید؟ بی دلیل نیست که کارجویان و کارکنان چندین ساله خود شرکت هم از دستمزدها ناراضیاند. با توجه به صورت سود و زیان و بررسی گزارشات هیئت مدیره، میانگین دستمزد کارکنان با این تورم افسارگسیخته و فضای رقابتی سایر نهادها به ۲۴ میلیون تومان در سال ۱۴۰۳ رسیده است که با وجود رانت، فساد و شرایط سخت تعیین شده در آگهیهای استخدامی، بعید است به همه پرسنل ۲۴ میلیون تومان دستمزد پرداخت کنند! در واقع میتوان گفت که این کارگزاری هم با شعار ما اعضای یک خانواده هستیم، از کارآموزان و کارشناسان بیگاری میکشد.
رشد همگانی یا منفعت شخصی؟
بازده دارایی رقبای نام برده شده به صورت میانگین ۴.۴ درصد میباشد؛ اما کارگزاری دانایان ۰.۴ درصد است. ۴ درصد کجا و ۰.۴ درصد کجا؟ مثل اینکه کل مجموعه اعتماد به نفس کاذب پیدا کرده و این سقوطها را نمیبیند! از سال ۱۴۰۰ تا به الان با نرخ چند صد درصدی تورم و سود سالانه ۳۵ درصدی بدون ریسک و کف بازاری، حجم کل سرمایهگذاریهای کارگزاری فقط ۶۴ درصد افزایش یافته و از ۷۶ به ۱۲۴ میلیارد تومان رسیده است. اگر کمی واقع بینانه نگاه کنیم، کارگزاریهای رقیب به دنبال جذب نیروی توانمند، افزایش بهره وری، رشد بازده دارایی، گسترش فعالیتها از طریق ابزارها و محصولات مختلف و در نهایت، منفعت سهامداران و مشتریان هستند؛ اما کارگزاری دانایان متاسفانه دست و پا شکسته در حال حرکت به سمت جلو بوده و برای رشد مجموعه اهمیتی قائل نیست.
بازده و بهره وری بسیار پایین مجموعه
گردش مطالبات کارگزاری از ۱۰ به ۲.۵ واحد در سال ۱۴۰۳ رسیده که نشان دهنده رشد چشمگیر حسابهای دریافتنی و مطالبات نسبت به درآمد عملیاتی شرکت است و این اصلا نشانه خوبی نیست! این همه میگوییم کارگزاری به فکر جیب خود است؛ اما در جریان باشید که اصلا بازده خاصی برای صاحبان سهام نیز، به چشم نمیخورد و نسبت ROE کارگزاری امسال به ۱.۸ درصد رسیده است. لطفا همین نسبت را در کارگزاریهای رقیب و هم سطح بررسی کنید، متوجه خواهید شد که مدیران و صاحبان این شرکت حتی به فکر رشد سودآوری خودشان هم نیستند و صرفا به حقوق و مزایای خاص تعیین شده برای خودشان بسنده میکنند. شما را نمیدانیم، اما تخصص و افزایش بهره وری برای ما معنای دیگری دارد؟!
هادی بهرامی _ پژوهشگر بازار سرمایه