روند شاخص در آستانه تعیین متغیرهای سیاسی و اقتصادی
مدیر عامل شرکت مشاور سرمایه گذاری آرمان آتی با بیان این مطلب در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز اظهار داشت: با این اوصاف، پس از رشد شاخص، بازار مدتی در شرایط استراحت قرار گرفته است. مشخص نبودن تأثیر بودجه بر بازار سرمایه، ریسک نهفته در فرآیند انتخابات و فرد احتمالی منتخب، در کنار رشد هفته های گذشته از مهمترین دلایل سکون و حتی افت شاخص است.
سعید اسلامی بیدگلی افزود: از طرف دیگر فرارسیدن فصل مجامع و سکون بازارهای جایگزین نظیر ارز، طلا و مسکن تا حدودی روند شاخص را بهبود می بخشد. بنابراین در کوتاه مدت شاهد نوساناتی در بازار هستیم و پیش بینی می شود در صورت عدم ظهور عامل خارجی مثلاً تزریق دستوری نقدینگی جدید به بازار توسط نهادهای شبه دولتی، این روند تا مدتی پس از انتخابات نیز ادامه یابد.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه در ادامه گفت: به نظر می رسد که حجم معاملات بازار سرمایه پس از انتخابات رشد کند. این البته درباره معاملات واقعی و نه معاملات دستوری و معاملات شبه دولتی هاست که اصولاً تحلیل این گونه معاملات بیشتر به عوامل سیاسی مربوط است تا اقتصادی. بدیهی است که نام فرد منتخب تأثیری هرچند کوتاه مدت بر معاملات و روند بازار سرمایه خواهد داشت.
وی افزود: تصور می شود نوسانات کوتاه مدت شاخص چندان معنادار و قابل تحلیل و پیش بینی نباشد و در این گزاره منظور از کوتاه مدت بازه زمانی کمتر از یک ماه است. برای بازه های بلندمدت تر به عنوان مثال 3 ماهه و بیشتر، انتظار داریم شاخص در محدوده های جدید ثبیت شود، اما تعیین آن محدوده ها نیازمند روشن شدن برنده انتخابات و رسیدن بازار به یک جمع بندی جدید از چشم انداز مذاکرات هسته ای است.
مدیر عامل شرکت مشاور سرمایه گذاری آرمان آتی موضوع هسته ای را یکی از متغیرهای اثرگذار بر بورس و بازار سرمایه عنوان کرد و در خصوص آثار نتایج نهایی مذاکرات پیرامون آن گفت: موضوع روابط بین المللی ایران از جمله مسایل تأثیرگذار در بازار سرمایه ایران به شمار می آید. شاید بتوان گفت شرایط فعلی توسط بازار هضم شده و امتداد آن تأثیر معناداری بر بازار نخواهد داشت، اما تغییر مثبت آن می تواند به یک جهش بزرگ منجر گردد. تغییر منفی آن نیز می تواند افت فاحش شاخص را رقم بزند، زیرا تأثیرات منفی تحریم ها خاصیت انباشت دارد و آثار روانی آن به تدریج و به دنبال روشن تر شدن عواقب آن در بخش حقیقی اقتصاد ظهور می کند.
اسلامی بیدگلی در بیان دیگر عوامل مؤثر بر روند بازار گفت: پس از موضوع سیاست خارجی و پرونده هسته ای، تأثیرگذارترین مسأله متغیرهای بودجه ای دولت در سال 92 است. دولتی که پس از این انتخابات بر سر کار خواهد آمد، طبیعتاً ناچار است در سال نخست فعالیت خود با برنامه ای کار کند که ترکیب لایحه پیشنهادی دولت قبل و اعمال نظر مجلس بوده و الزاماً مطابق تفکر اقتصادی دولت جدید نیست. بنابراین بروز آثار عملی اقدامات دولت جدید را باید از سال آینده انتظار داشت.
وی در توضیح سخنان خود ابراز داشت: چنانچه احتمال اصلاحات جزیی در برنامه مالی موجود را از نظر دور نداریم، مسایل عمده برای بازار سرمایه عبارت است از نرخ مرجع دلار، تخصیص ارز به کالاهای اساسی، نحوه برخورد با نرخ خوراک پالایشگاه ها و پتروشیمی ها، نحوه برخورد با مسئله حق مالکانه دولت در معادن، قیمت گذاری کالاهای خوراکی و غیرخوراکی نظیر سیمان و همچنین دو مسئله پولی مهم که یکی سیاست شورای پول و اعتبار در اعطای تسهیلات به بخش های مختلف و دیگری تغییر در نرخ سود سپرده ها است که در کشور ما مستقل از دولت نیست و به هر جهت از نظر دولت تأثیر خواهد پذیرفت.
مدیر عامل شرکت مشاور سرمایه گذاری آرمان آتی صنایع پر پتانسیل بورس طی معاملات سال جاری را چنین برشمرد: علی رغم همه ابهامات موجود، شاید بتوان برخی صنایع را در سال 92 دارای پتانسیل رشد دانست. از جمله این صنایع می توان به صنایع معدنی، پالایشگاهی، سیمان و مواد غذایی اشاره کرد. دلایل این اشاره به صورت عمده سرمایه گذاری های قبلی صورت گرفته، عدم وابستگی به صادرات، امکان صادرات به کشورهای همجوار و جاماندگی قیمت از رشد بازار در ماه های اخیر و نیز قرار داشتن محصولات آنها در سبد مصرفی پایه خانوارها است.
اسلامی بیدگلی در خاتمه سخنان خود اظهار داشت: هر کدام از صنایع اشاره شده از یک یا برخی از مزایای فوق برخوردارند که بحث مفصل تر در هر مورد می تواند ابعاد کمی هر پیشنهاد را روشن تر نماید. پیشنهاد بنده به سرمایه گذاران این است که برای سرمایه گذاری های بلند مدت خود به سهام ارزشی توجه بیشتری داشته باشند. این سهام می تواند با معیارهای P/E و یا B/M انتخاب شود.