بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۶
مدیرعامل بورس کالا، درباره مسیرهای توسعه و شرایط بهبود بورس کالا گفت: هم‌اکنون در بورس کالا در حال بررسی دارایی‌های پایه‌ جدیدی هستیم که بتوان از آنها برای انعقاد قراردادهای مشتقه استفاده کرد.
کد خبر : ۱۸۰۶۹۷
به گزارش بورس نیوز، حامد سلطانی‌نژاد اظهار کرد: در این حوزه بازار مشتقه دو فاکتور مختلف مدنظر قرار گرفته است که یکی حضور دارایی پایه در بورس کالا بوده و دیگری تلاش بر انعقاد قراردادهایی بر اساس جداسازی قیمت ارز از نوسان قیمت‌هاست.

وی در ادامه افزود: درخصوص فاکتور اول تلاش داریم تا از خود ابزارهایی که در بورس کالا وجود دارد، مشتقه تعریف کنیم؛ مثلا بر واحدهای صندوق‌های سپرده‌ طلا در این چارچوب می‌توان ابزار مشتقه تعریف کرد. درخصوص فاکتور دوم تلاش بر این است تا ابزارهایی تعریف کنیم که در نوسان قیمت آنها نوسان قیمت ارز دخالت نداشته باشد. این رویکرد در مسیر بررسی قرار دارد، ولی در این چارچوب می‌توان از معاملات مشتقه اونس طلا یا زعفران به‌صورت ارزی مثلا با یورو استفاده کرد همان‌گونه که در بازارهای خارجی یا با رویکرد صادراتی قابل‌معامله است. البته از لحاظ مقرراتی این رویکرد باید بررسی‌های دقیق‌تری را شامل شود؛ اگرچه پتانسیل این شیوه‌  معاملاتی در مناطق آزاد مهیاتر است. با این شیوه‌  معاملاتی می‌توان به بازگشت ارز به سیستم بانکی امیدوار بود. مهم‌ترین ویژگی این شیوه‌  معاملاتی حذف فاکتور نوسانات ارز از قیمت‌های معامله است. البته این شیوه‌  معاملاتی هم‌اکنون در حال بررسی است، اما تلاش برای حذف اثر نوسان نرخ ارز بر قیمت‌ها مورد توجه قرار می‌گیرد. در این خصوص فعالان بازار می‌توانند نظرات خود را در رسانه‌ها مخابره کنند که در مسیر ترسیم چارچوب‌های معاملاتی موثر خواهد بود.

مدیرعامل بورس کالا در ادامه‌ به شرکت‌های رتبه‌بندی اشاره و درخصوص اعتبارسنجی مشتریان عنوان کرد هم‌اکنون با شرکت‌های رتبه‌بندی همکاری‌هایی را آغاز کرده‌ایم که نتیجه‌  این تلاش‌ها می‌تواند در بحث رتبه‌بندی اعتباری کسانی که در بورس کالا تعهد دارند چه در بحث عرضه و چه در بحث تقاضا موثر واقع شود.

هم‌اکنون اطلاعات بسیاری از معاملات پیشین بسیاری از مشتریان بورس کالا وجود دارد که به معنی وجود یک صندوق اطلاعاتی و دیتای تاریخی است و هم‌اکنون پرونده‌های منسجمی از عرضه‌کنندگان در اختیار داریم. اگر پروتکل و قرارداد همکاری با شرکت‌های اعتبارسنجی منعقد شود، می‌توان در زمینه‌  اشتراک اطلاعات در چارچوب قوانین و مقررات همکاری کرد. تجربه نشان می‌دهد که فرآیند اعتبارسنجی در بازارهای کالایی زودتر به نتیجه می‌رسد اگرچه درخصوص مشتریان جدید بحث‌ها متفاوت خواهد بود. انتظار داریم که رتبه‌بندی به‌صورت آزمایشی انجام شود و در صورت موفقیت معضل اعتبارسنجی فروشندگان و خریداران حل خواهد شد.

در گذشته چون سابقه‌  عملیاتی گسترده‌ای در دسترس نبود، دشواری‌های بیشتری وجود داشت اما هم‌اکنون این شرایط تعدیل شده است. حال اگر اعتبارسنجی توسط شخص ثالث صورت بگیرد، شبهه‌های جانبی آن نیز از میان می‌رود.  دکتر حامد سلطانی‌نژاد در ادامه این گفت‌وگو به بازار زعفران اشاره و عنوان کرد: معاملات مختلف در حوزه‌های متنوع معاملاتی زعفران با قدرت ادامه پیدا خواهد کرد و در تلاش است تا مسیر توسعه این بازار با جدیت ادامه پیدا کند. به‌عنوان تقویت زیرساخت‌های این بازار در حال پذیرش مشتریان و عرضه‌کنندگان جدید هستیم و همچنین انبارهای جدیدی در مسیر پذیرش قرار دارد. همچنین برای تقویت زیرساخت‌های موردنیاز برای گسترش معاملات مشتقه در حال تلاش برای تقویت معاملات گواهی سپرده‌  زعفران در بورس کالا هستیم.  یکی دیگر از برنامه‌های توسعه‌ بازار مشتقه‌ زعفران آغاز به کار معاملات آتی پوشال زعفران که در گذشته نیز به آن اشاره شد. به همین دلیل مترصد راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده پوشال هستیم که می‌تواند دورنمای بهتر و قوی‌تری از معاملات آتی پوشال را رقم بزند.

سلطانی‌نژاد در پاسخ به این پرسش در مورد انتظار برای محصولاتی که مواد اولیه‌  آنها از بورس کالا خریداری شده و طبق دستورالعمل‌ها محصول تولیدی باید در بورس کالا عرضه شود عنوان داشت شاهد عرضه‌ گام‌به‌گام این گروه از محصولات در بورس کالا هستیم و به‌نظر می‌رسد در این چارچوب حجم عرضه‌ها از محصولات تولیدی در بورس کالا تقویت شود. روال عملکرد بورس کالا دستورالعمل‌های دولتی ازجمله دستورالعمل‌های ستاد تنظیم بازار است. البته اگر عرضه‌کنندگانی که ملزم به عرضه در بورس کالا هستند به هر دلیل از عرضه در این بازار خودداری کنند، این توانمندی وجود دارد که بورس کالا کد معاملاتی آنها را مسدود کند؛ یعنی پتانسیل خرید (یا فروش) جدید نداشته باشد و طبق موازین ادامه‌  فعالیت‌ها درخصوص این افراد صورت خواهد گرفت.
اشتراک گذاری :
اخبار مرتبط
عضو اتحادیه صنایع پایین‌دستی پتروشیمی ایران در گفت‌وگو با بورس‌نیوز مطرح کرد:

تعاونی‌ها زیر ذره‌بین نظارتی‌ها/ تشتت دلالان و حذف امضاهای طلایی

قائم‌مقام وزیر نفت در گفت‌وگو با بورس‌نیوز مطرح کرد:

صادرات پتروشیمی‌ها تنها با مجوز تامین نیاز داخل/ دو راهی بین نفت و صمت نیست

دببرانجمن صنایع همگن پلاستیک در گفت‌وگو با بورس‌نیوز تاکید کرد:

ارزش‌آفرینی پلاستیکی‌ها با چاشنی توسعه/ دستان دولت در ابری غبارآلود

کارشناس بازارسرمایه در گفت‌وگو با بورس‌نیوز عنوان کرد:

برگ برنده پتروشیمی‌ها در فروش محصولات/ زمانی برای اجرای تحریم فلزی‌ها نیست

ارسال نظر