"ذوب" به همراه صنایع خودرویی و تجهیزاتی در صدر پربازده ترین های اوراق تبعی+اصلاحیه
به گزارش بورس نیوز، روند منفی معاملات همزمان با افت قیمت ها و شاخص کل در حالی همزمان با اجرای این طرح مشاهده شد که با اعلام آمادگی سهامداران عمده حقوقی، شرکت های تابعه ناشر، صندوق های اختصاصی بازارگردانی و صندوق توسعه بازار سرمایه برای انتشار اوراق اختیار فروش تبعی، این اوراق با هدف تضمین حداقل بازدهی سالانه 20 درصد روز شمار، برای سهام مربوطه منتشر شده است. اما پیرامون این طرح نکاتی وجود دارد که بایستی به آن توجه داشت.
در این طرح عرضه کنندگان سهام در حالی آمادگی خود را برای انتشار اوراق تبعی سهام اعلام کرده اند که قیمت پایانی اعمال آن بر حسب حداقل بازدهی سالانه 20 درصدی تضمین شده برای سهام به سمت بالا یا پایین تغییر می کند و این روند می تواند سود ناشی از این اوراق را دستخوش نوسان کند.
در این رابطه بهتر است یک مثال را مورد بررسی قرار دهیم. طبق جدول اعلامی از سوی ناظر بازار، قیمت اعمال برای سهام شرکت گروه خودروسازی سایپا 2573 ریال اعلام شده و حجم کل عرضه آن 50 میلیون سهم بوده که سهمیه هر کد معاملاتی 50 هزار سهم در نظر گرفته شده است.
قیمت پایانی روی تابلوی سهم مذکور نیز در روز جاری در محدوده 2141 ریالی می باشد. چنانچه سهامداری با در اختیار داشتن این سهم به قیمت پایانی روز گذشته اوراق اختیار فروش تبعی آن را نیز خریداری کند، در پایان دوره شش ماهه بیش از 20 درصد و به عبارتی طی یکسال حدود 40 درصد بازدهی مثبت محقق خواهد کرد که دو برابر حداقل سود تضمین شده این اوراق است. البته طبق این طرح بازدهی سالانه 20 درصدی حداقل بازدهی تضمین شده سهام بوده و در صورت وجود، بازده مازاد ناشی از افزایش قیمت سهم به بالاتر از قیمت اعمال نیز به سرمایه گذاران تعلق خواهد گرفت.
اما در وهله اول به نظر می رسد طرح مذکور بیشتر برای سهامدار خرد دارای سرمایه کم مناسب بوده و با توجه به محدودیت سهمیه بندی اعمال شده برای این اوراق به هر کد معاملاتی که 50 هزار سهم می باشد، از جذابیت های آن می کاهد. چراکه افراد با سرمایه بیشتر و پرتفوی بزرگتر نمی توانند از این طرح بهره لازم را ببرند و این امر یکی از دلایل عدم استقبال معامله گران و سرمایه گذاران از طرح بیمه سهام طی اولین روز اجرای آن بوده است.
گرچه طرح مذکور این مزیت را نسبت به بانک و سود سپرده های بانکی و اوراق مشارکت دارد که سود سالانه 20 درصدی آن علی الحساب بوده و اگر قیمت سهام از قیمت اعمالی آن بالاتر رود، سود بیشتری عاید سرمایه گذار می شود.
اما شاید لغو محدودیت های موجود برای خرید این اوراق بتواند به افزایش اعتماد سرمایه گذاران در بازار سهام منجر شود تا سهامداران حقیقی دارای سرمایه قابل توجه نیز بتوانند از مزیت های آن استفاده کنند.
براساس جدول فوق قابل مشاهده است که بازدهی صنعت مخابرات بر مبنای تفاوت قیمت روز تابلوی هر سهم با قیمت اعمال آن در تاریخ سررسید در دو نماد "اخابر" و "همراه" به طور متوسط حداقل حدود 12 درصد می باشد که نسبت به سود 10 درصدی تضمین شده آن با در اختیار داشتن اوراق تبعی طی شش ماه آتی تنها دو درصد بیشتر است.
در صنعت پتروشیمی نیز این رقم به طور متوسط حدود 13 درصد محاسبه شده است.
اما در گروه فولادی و فلزی نیز سهام "ذوب" در حالی با بازدهی بیش از 21 درصدی در صدر تمامی این 28 سهم قرار گرفته که سایر نمادهای هم گروه آن یعنی "فولاد"، "فملی" و "فخوز" به طور متوسط طی بازه شش ماهه نزدیک به 13 درصد می باشد و تفاوت قابل ملاحظه ای با سود تضمین شده 10 درصدی شش ماهه اوراق تبعی منتشر شده ندارد. حال آنکه برای سهام "ذوب" بر مبنای قیمت اعمالی 3701 ریالی، سالانه حدود 42.5 درصد بازدهی در نظر گرفته شده است که دو برابر سود یکساله سپرده های بانکی است. شاید علل آن را نیز بتوان در وجود پتانسیل های بیشتر برای رشد قیمت ناشی از طرح های توسعه ای جدید و تولیدات متفاوت تر و دارای انحصار بیشتر نسبت به سه شرکت دیگر هم گروه آن دانست.
اما نکته دیگری که از این جدول می توان به دست آورد، نوع نگرش سهامداران عمده و شرکت های تابعه ناشر و سایر عرضه کنندگان اوراق اختیار خرید تبعی سهام 28 شرکت اعلامی است. بطوریکه در گروه خودرو می توان به وضوح دید که نرخ بازدهی سهام "خساپا"، خودرو" و نیز "خبهمن" در بازه شش ماهه بسیار به سود سپرده های یکساله بانکی نزدیک است و می توان گفت انتظار عرضه کنندگان اوراق تبعی این است که سهام "خساپا" طی یکسال بازدهی نزدیک به دو برابر سود 22 درصدی سپرده های بانکی محقق کند. دلیل این برآورد را نیز می توان چنین بیان کرد که به دلیل چشم انداز مثبت ناشی از رفع تحریم های بین المللی انتظارات بر رشد قیمت سهام این گروه است.
اما براساس این جدول، در حالی طی بازه یکساله برای اوراق تبعی سهام بانک ها به طور میانگین بازدهی بیش از 25.5 درصدی در نظر گرفته شده که آنها سالانه به سپرده های خود 22 درصد سود پرداخت می کنند. البته در میان بانک ها "وبصادر" برای اوراق تبعی سهام خود به قیمت اعمال 1038 ریال و بازدهی سالانه بیش از 27 درصد، بیشترین میزان بازدهی را در میان سایر اوراق های هم گروهش به خود اختصاص داده است و این رویه می تواند در جذب بیشتر سرمایه ها به سهام بانکی در مقایسه با سپرده های آنها کمک نماید.
طبق جدول فوق در کمترین میزان نیز برای "وتوسم" کمتر از سود سالانه 22 درصدی سپرده بانک ها، بازدهی در نظر گرفته شده است. بطوریکه با تفاوت 10.13 درصدی قیمت اعمال نسبت به قیمت روی تابلوی سهم مذکور طی روز گذشته، بازدهی سالانه آن 20.26 درصد به دست می آید که در نوع خود قابل توجه است. برای سایر نمادهای سرمایه گذاری نیز رقمی در حدود سود بانک ها بازدهی در نظر گرفته شده و تفاوت قابل ملاحظه ای مشاهده نمی شود.
در مجموع آنچه که می توان از کلیت این جدول به دست آورد، نگاه به بازدهی بیشتر صنایع و سهامی است که در انتظار دریافت مجوز افزایش نرخ فروش محصولات خود بوده و یا همانند دو صنعت ساختمان، تجهیزات و خودرو از نرخ تورم و رفع تحریم های بین المللی تأثیر مثبت می پذیرند و این دیدگاه می تواند در استراتژی آتی سهامداران و سرمایه گذاران نقش مهمی ایفا کند.
+اصلاحیه
در این گزارش، محاسبه بازدهی اوراق تبعی براساس تفاوت قیمت روی تابلوی سهم با قیمت اعمال آن، طبق تجربه قبلی انتشار این اوراق صورت گرفته است. چراکه طی دفعه قبل بهای این اوراق بسیار ناچیز بوده و از نوسان قابل اهمیتی برخوردار نبوده اند. حال آنکه طی این مرحله بهای این اوراق طی هر روز معاملاتی با نوسان قیمتی بیشتری مواجه است و این امر موجب گردیده با این روش بازهی اوراق مذکور در همان محدوده 20 درصد باقی بماند و بدین وسیله گزارش مذکور اصلاح می گردد.