"اکسیر فارابی" و ثبت عملکردی مطلوب برای سرمایه گذاران
به گزارش بورس نیوز، بی تردید صندوقهای سرمایه گذاری مشترک، یکی از ابزارهای پرکاربرد در بازارهای مالی کشورهای توسعه یافته میباشد. ضرورت تسلط و بهره مندی از علوم مختلف اقتصادی، صنعتی و مالی از یک سو و پیگیری اخبار و اطلاعات روزانه و ۲۴ ساعته رخدادهای داخلی و بین المللی اعم از تغییرات قوانین، اجرای مصوبههای گوناگون، تغییر قیمتهای جهانی کالا و مواد اولیه و ...، از سوی دیگر، سبب شد تا صندوقهای سرمایه گذاری مشترک با استقبال گستردهای از سوی سرمایه گذاران روبهرو گردند.
چندین دهه از حضور فعال و تاثیر گذار صندوقهای سرمایهگذاری در بازارهای مالی دنیا میگذرد. شرکتهای تخصصی و نوابغ زیادی در بازارهای مالی بین المللی توانستند با ثبت بازدهیهای بی نظیر در صندوقهای سرمایهگذاری، اعتماد عموم را به این ابزار مفید جلب کنند.
مکانیزم و ماهیت وجودی و دلیل محبوبیت بالای این صندوق ها، شفاف و منطقی به نظر میرسد. این صندوقها شرایط را برای حضور هر سرمایه گذاری با هر میزان سرمایه، درجه ریسکپذیری یا ریسکگریزی و هر سطحی از دانش و تسلط به علوم مالی مهیا میسازد.
تعریف و تاسیس انواع صندوقهای با درآمد ثابت برای اشخاص حقیقی و حقوقی ریسکگریز، صندوقهای سرمایهگذاری در سهام برای اشخاص ریسکپذیر، صندوقهای سرمایهگذاری مختلط برای اشخاص حقیقی و حقوقی فرصتطلب، صندوقهای مبتنی بر سپردههای کالایی، صندوقهای مبتنی بر آپشنها و ...، گویای توانایی این ابزار در جذب طیف وسیعی از انواع سرمایهگذاران است.
در بازار سرمایه کشورمان نیز به ویژه در یک دهه گذشته، شاهد تاسیس و فعالیت انواع مختلفی از صندوقهای سرمایهگذاری مشترک هستیم. علیرغم آنکه نمیتوان از ضعفهای موجود در نحوه اعطای مجوز، مدیریت و عملکرد برخی از صندوقهای سرمایهگذاری فعال در ایران چشمپوشی کرد، با این حال روند جذب منابع و اعتماد روزافزون سرمایه گذاران خرد به این ابزار مالی قدرتمند، غیرقابل انکار است.
در این راستا، "رسانه بورس نیوز" تصمیم دارد تا بنا بر درخواستهای بیشمار شما عزیزان و ایفای نقش خود در افزایش سطح آگاهی و کمک به اتخاذ فرآیند تصمیم گیری سرمایهگذاران، در گزارشاتی هفتگی، به بررسی وضعیت صندوقهای سرمایهگذاری و معرفی اجمالی برخی از بهترین صندوقها با بالاترین عملکرد بپردازد.
صندوقهای سرمایهگذاری در سهام (سرمایه گذاران ریسکپذیر)
یکی از اصلیترین صندوقهای سرمایهگذاری فعال در بازار سرمایه کشور، صندوقهای سرمایهگذاری در سهام است. مبنای سرمایهگذاری در این نوع صندوقها، دریافت و تجمیع سرمایههای خرد و کلان از سهامداران حقیقی و حقوقی توسط مدیر صندوق (وابسته به نهادهای مالی تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار کشور) و سرمایهگذاری در سهام شرکتها و نهادهای فعال در بازار سرمایه است.
برخلاف سرمایهگذاران ریسکگریز صندوقهای با درآمد ثابت و سرمایهگذاران کمریسک صندوقهای مختلط، دارندگان یونیتهای صندوقهای در سهام، ترجیح میدهند با پذیرفتن ریسک بیشتر، از بازدهی بیشتری برخوردار باشند.
بیتردید بسیاری از شما مخاطبان عزیز بورس نیوز در کم و کیف بازار سرمایه در نخستین روزهای سال ۱۴۰۴ قرار گرفتهاید. انتشار اخبار شروع مذاکره ایران و آمریکا در عمان، شاید مهمترین و تاثیرگذارترین خبر در بازارهای مالی و سرمایه گذاری کشور بود.
خبری که منجر به رشد محسوس بازار سهام و کاهش چشمگیر قیمت یونیت صندوقهای طلا شد و بیشک انتشار اخبار جدید پیرامون این مذاکرات، منجر به نوسانات شدید و قابل تصوری در بازار سرمایه و سایر بازارهای مالی میگردد.
با این حال حجم بالای استقبال از نمادهای فعال بانکی و برخی شرکتهای سرمایهگذاریهای بزرگ منجر به ثبت بازدهیهای چشمگیر برای صندوقهای در سهام شد.
صندوقهای سرمایهگذاری درسهام نیز به لطف حجم بالای معاملات و رشد نمادهای فعال در صنعت بانکی کشور، منجر به ثبت بازدهی مثبت ۳.۵ درصدی در انتهای هفته گذشته گردید که میتواند خبر خوبی برای سرمایهگذاران در این بازار باشد.
• لازم به ذکر است، در هفته گذشته صندوقها تا تاریخ ۱۴۰۴/۰۱/۲۶ به روز رسانی شدهاند. همچنین صندوقهای تازه تاسیسی که فاقد بازده سه ماهه است، از جداول گزارش حذف گردیدهاند.
همانگونه که مشاهده میگردد، اکثر صندوقهای در سهام توانستند بازدهی مثبت مناسبی را در هفته گذشته به ثبت برسانند.
صندوقهای سرمایه گذاری با درآمد ثابت: (سرمایه گذارهای ریسک گریز)
از پرطرفدارترین صندوقهای سرمایهگذاری این روزهای بازار سرمایه، صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت است. در واقع بسیاری از سرمایهگذاران ریسکگریز یا سرمایهگذارانی که بنا به تحلیل و تشخیص خود ترجیح میدهند، بخشی یا تمام سرمایه خود را در مقاطع زمانی مختلف (عمدتا در زمان نزول و یا رکود بازار)، به ابزاری با درآمد ثابت و بی ریسک تبدیل کنند، از مشتریان پر و پا قرص این نوع صندوقها هستند.
از محاسن این صندوقها در مقایسه با سپردههای بانکی میتوان به تبدیل سریع این داراییها به انواع دیگری از اوراق و یا سهام اشاره کرد. (به ویژه صندوقهای ETF و قابل معامله)
همچنین محاسبه نرخ بازدهی مفید بیشتر از سپردههای بانکی آن هم بدون وجود نرخ شکست، از مهمترین مزایای خرید یونیت چنین صندوقهایی است.
در هفته گذشته، با توجه به سهم پایین و تنها ۵ درصدی سرمایهگذاریهای صندوقهای با درآمد ثابت در اوراق سهام شرکت ها، عملکردی خنثی در میان انواع صندوقهای سرمایهگذاری را میتوان به این صندوقها نسبت داد.
اگر چه ثبت میانگین بازدهی هفتگی ۰.۵۲ درصد برای صندوقهای با درآمد ثابت، تفاوت محسوسی با عملکرد این صندوقها نسبت به هفته گذشته و برخی از هفتهها و ماههای گذشته ندارد، با این وجود آنچه مشهود است، عملکرد مناسب این صندوقها در قبال سرمایهگذاران ریسکگریزشان میباشد.
البته باید به این موضوع اشاره داشت که با توجه به روند منفی روزهای اخیر بازار سرمایه، دارندگان یونیتهای صندوق با درآمد ثابت، توانستهاند بازدهی چشمگیر و قابل قبولی را کسب نمایند.
صندوقهای سرمایهگذاری مختلط: (سرمایه گذاران کم ریسک)
ارزش پایین خالص داراییهای صندوقهای مختلط در ایران نشان میدهد که یا ارزیابیهای صحیحی از میزان ریسکپذیری افراد صورت نگرفته است (مانند ارزیابی میزان ریسک پذیری افراد) یا بسیاری از سرمایهگذاران در دو طبقه ریسکگریز و ریسکپذیر قرار دارند.
به هر حال با توجه به سهم در حدود ۵۲ درصدی سرمایه گذاریهای صندوقهای مختلط در سهام موجود در بازار سرمایه، ثبت بازدهی مثبت ۲ درصدی این نوع از صندوقها در هفته گذشته غیر منطقی نیست.
لازم به ذکر است صندوق رشد آفرین با ثبت بازدهی هفتگی مثبت ۴.۳ درصدی در عملکرد هفته گذشته، از بهترین صندوقهای سرمایهگذاری فعال در بازار سرمایه بود.
صندوقهای سرمایه گذاری مبتنی بر سپردههای کالایی: (سرمایه گذاران مشتاق به سرمایه گذاری در بازار طلا و ارز)
متاسفانه با توجه به شرایط اسفناک اقتصاد کشور در سالهای اخیر و تلاطمات و جهشهای ناگهانی قیمت ارز، سرمایه گذاری در طلا و دلار همواره یکی از سرمایه گذاریهای معقول و پر بازده در ایران بوده است.
مشکلات ناشی از خرید و نگهداری طلا (عمدتا سکه) و دلار، اعم از امنیت و اعتماد خرید این دو کالا، قابلیت نقدشوندگی، موانع قانونی خرید (قوانین مربوط به قاچاق ارز)، اخذ مالیات، ثبت نام خریداران در سامانههای دولتی و ...، تنها برخی از دلایلی هستند که بسیاری از سرمایهگذاران این حوزه را به سمت خرید یونیت صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر سپرده کالایی (به ویژه مبتنی بر طلا) سوق داده است.
ابزاری که اگر چه شفافیت معاملات را در پی دارد، اما تا حدود زیادی خیال سرمایهگذارانش را از بابت استفاده از نوسانات قیمت طلا و تا حدود زیادی نرخ ارز، راحت کرده است.
اصولا هرچه وضعیت سیاسی و امنیتی کشور دچار نوسانات و تلاطمات بیشتری باشد، شاهد افزایش تقاضا و قیمت طلا و دلار در کشور خواهیم بود. متاسفانه اخبار سیاسی ناخوشایند در هفتههای اخیر منجر به رشد چشمگیر و معنادار قیمت دلار در بازار ارز کشور شده است.
علیرغم کاهش قیمتهای دلار تا قیمتهای ۸۸.۰۰۰ تومانی و ثبت قیمتهای جهانی هر انس طلا به قیمتهای بیش از ۳.۳۰۰ دلار، انتشار اخبار مذاکرات ایران و آمریکا در عمان شرایط نامطلوبی را برای سرمایهگذاران صندوقهای طلا در هفته گذشته رقم زند.
ثبت بازدهی منفی ۱۲ درصدی این صندوقها در هفته گذشته میتواند باعث منجر به تضعیف روند جذاب این صندوقها باشد، با این حال همچنان بهترین عملکرد از حیث بازدهی در یک یا دو سال گذشته متعلق به صندوقهای سرمایه گذاری طلاست.
صندوقهای اختصاصی بازارگردانی هم که این روزها با چالشهای عجیبی نظیر حذف الزام شرکتها به داشتن بازارگردان و شرایط نامطلوب بازار سرمایه، روبهرو هستند، با ثبت بازده حدود مثبت ۱.۳ درصدی، عملکردی بسیار ضعیفتر از بازار در هفته گذشته به ثبت رساندند؛ بنابراین آنچه میتوان از عملکرد انواع صندوقهای سرمایه گذاری در هفته گذشته، بیان کرد، ثبت بازدهی مثبت، همسو با شرایط کلی بازار سرمایه است.
همانگونه که در جدول فوق مشاهده میگردد، تنها صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر سپردههای کالایی موفق به ثبت بازده سالانه ۱۱۰ درصدی شدهاند؛ بنابراین اگر در سال گذشته عملکردی با بازدهی ۱۰ و یا حتی بازدهی مثبت ۲۰ درصد را به ثبت رساندهاید خیلی به خودتان سخت نگیرید چرا که برآیند فعالیت سالانه ۱۳۴ صندوق در سهام کشور، بازدهی حدود مثبت ۲۶ درصدی را به همراه داشته است.
معرفی اجمالی صندوق در سهام "اکسیر فارابی"
در گزارشات بررسی هفتگی صندوقهای سرمایهگذاری، قصد داریم تا به بررسی اجمالی صندوقهای برتر سرمایهگذاری بپردازیم تا علاوه بر تشویق مجموعهها و مدیران این صندوقها به ادامه روند مطلوب، چشم انداز مناسبی برای سرمایهگذاران و فعالین بازار سرمایه کشور فراهم گردد.
در هفتههای گذشته به بررسی اجمالی برخی از بهترین صندوقهای با درآمد ثابت، در سهام و مختلط پرداختیم. در این هفته قصد داریم به بررسی صندوق در سهام " اکسیر فارابی " یکی از پر بازدهترین صندوقهای در سهام کشور در سال گذشته بپردازیم.
صندوق سرمایه گذاری "اکسیر فارابی"، یکی از صندوقهای موفق در کسب بازدهی سالانه در بین صندوقهای در سهام است. این صندوق با "ثبت بازده سالانه بیش از ۴۳ درصدی"، "یکی از بهترین صندوق از حیث بازدهی " در میان ۱۱۶ صندوق سرمایه گذاری در سهام است.
مدیریت صندوق در سهام "اکسیر فارابی"
مدیریت صندوق اکسیر فارابی، بر عهده شرکت سبدگردان فارابی با مدیریت عامل مهدی علیخانی مهرجردی (با سابقه فعالیت در سرمایه گذاری تامین، کارگزاری بانک ملی، سبدگردان ایساتیس پویا و ...) میباشد.
صندوقهای سرمایهگذاری در سلام، لبخند، هدیه و جهش از دیگر صندوقهای تحت مدیریت این صندوق است.
ترکیب داراییهای صندوق اکسیر فارابی
عمده داراییهای صندوق سهام اکسیر فارابی، با توجه به ماهیت این نوع صندوق ها، سهام شرکتهای فعال در بازار سرمایه میباشد.
بر اساس گزارش ماهانه منتشر شده این صندوق در سامانه کدال، بیش از ۹۴ درصد از ۴۱۰ میلیارد تومان سرمایه این صندوق به خرید سهام اختصاص داده شده است که این موضوع نشان دهنده اتخاذ استراتژی غیر محتاطانه و خوشبینانه از سوی مدیران این صندوق است.
سهام شرکتهای ملی مس، سیمان تهران، فروشگاههای زنجیرهای افق و پتروشیمی نوری بیشترین سهم از منابع این صندوق را به خود اختصاص دادهاند که حاکی از نگاه منطقی و بنیادی مدیران این صندوق دارد.