اقبال سهامداران از نمادهای کوچک و صنایع جذاب بازار سرمایه
هلن عصمت پناه، مدرس دانشگاه و تحلیلگر مالی، در گفتوگو با بورس نیوز با اشاره به وضعیت معاملات روز سهشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ اظهار داشت: شاخص کل بازار سرمایه با رشد ۴۸۱۷ واحدی به سطح ۳ میلیون و ۱۳۴ هزار واحد رسید و شاخص هموزن نیز با افزایش ۸۸۱۳ واحدی در محدوده ۹۲۱ هزار و ۵۷۳ واحدی قرار گرفت.
وی با اشاره به روند بازار از ابتدای سال جاری، خاطرنشان کرد: شاخص کل از آغاز سال ۱۴۰۴ تاکنون مسیر صعودی ملایمی را دنبال کرده و شاخص هموزن نیز همگام با آن حرکت کرده است. در حال حاضر شاخص هموزن در محدوده سقف تاریخی خود در زمستان ۱۴۰۳ قرار دارد که این موضوع نشاندهنده اقبال قابلتوجه سهامداران به نمادهای کوچک بازار در سال جاری است.
عصمتپناه با اشاره به ارزش معاملات، بیان کرد: درحالیکه ارزش معاملات در سطح حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان قرار دارد، نکتهای که این روزها در تابلوی معاملات خودنمایی میکند، کاهش مشارکت حقیقیها در بازار است. این کاهش مشارکت عمدتاً به دلیل افزایش ریسکهای سیستماتیک در سطح کشور و تمایل سهامداران حقیقی به احتیاط بیشتر است.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه افزود: صنعت کانیهای فلزی با توجه به رشد قیمت سنگآهن، صنعت دارویی و صندوقهای مرتبط به دلیل افزایش نرخ فروش، و صنعت سیمان بهواسطه نسبت پایین بهای تمامشده به درآمد مشمول مالیات و همچنین رشد حاشیه سود خالص، بهویژه از محل درآمد صادراتی، در کانون توجه بازار قرارگرفتهاند.
هلن عصمت پناهبا اشاره به خروج پول از صنعت بانک در معاملات روز جاری گفت: یکی از دلایل عمده این خروج میتواند به افزایش کارمزدها بازگردد. همچنین، صنعت بیمه نیز به دلیل حادثه تأسفبار بندر شهید رجایی در وضعیت پرریسکتری قرار گرفته و شاهد دور شدن سرمایهگذاران از این گروه بودیم.
عصمت پناه ضمن تسلیت به مردم کشور و خانوادههای جانباختگان این حادثه، افزود: با توجه به وسعت خسارات واردشده به ساختمانها، تجهیزات و جان افراد، تأخیر در بازگشت بخشهای عملیاتی این بندر به وضعیت عادی قطعی به نظر میرسد. از طرفی، حجم بالای خسارات ایجادشده پرسشی جدی را مطرح میکند که آیا شرکتهای بیمه داخلی، در شرایط تحریمی، توان پرداخت چنین سطحی از تعهدات را دارند یا خیر.
وی با اشاره به فشار مضاعفی که این شرایط بر صنعت بیمه وارد میکند، هشدار داد: در حال حاضر، این صنعت میتواند برای سهامداران بهعنوان یکی از گروههای پر ریسک بازار محسوب شود و باید بااحتیاط بیشتری موردبررسی قرار گیرد.
بیشتر بخوانید: آثار مثبت مذاکرات غیرمستقیم بر بورس پدیدار شد
این تحلیلگر بازار سرمایه همچنین با تأکید بر ضرورت کنترل هیجان در معاملات، تصمیم رئیس سازمان بورس مبنی بر حفظ دامنه نوسان در بازه فعلی را تصمیمی منطقی و مثبت ارزیابی کرد و گفت: در شرایطی که بخش بزرگی از رفتار سهامداران ناشی از هیجانات مقطعی است، حفظ دامنه نوسان به ثبات نسبی بازار کمک میکند.
عصمت پناه با اشاره به تداوم بحران انرژی در کشور و مشکلات ساختاری نظام بانکی، به چالشهای پیشروی جذب سرمایهگذاران خارجی پرداخت و اظهار کرد: در شرایطی که این روزها بحث جذب سرمایه خارجی بهویژه در بستر مذاکرات سیاسی مطرح است، زیرساختهای اقتصادی و بانکی موجود هنوز با استانداردهای جذب سرمایهگذاری خارجی فاصله زیادی دارند.
وی در ادامه با اشاره به نامه اخیر انجمن سازندگان قطعات خودرو به وزیر صمت درباره توقف کامل خطوط تولید، افزود: متأسفانه این تنها یک نمونه از سلسله مشکلاتی است که صنایع مولد کشور با آن دستوپنجه نرم میکنند. بحران انرژی باعث شده یکی پس از دیگری، خطوط تولید و طرحهای توسعهای صنایع متوقف شوند و همین امر موجب افت جدی در بهرهوری بنگاهها شده است.
در روزهای اخیر شاهد روند افزایشی در نرخ دلار توافقی و کاهش در نرخ دلار بازار آزاد بودیم که یکی از نتایج مثبت آن کاهش فاصله بین این دو نرخ است. اما نکته قابلتوجه اینجاست که کنترل نرخ ارز در حال حاضر بدون حضور وزیر اقتصاد صورت میگیرد و این مسئله بهوضوح نشاندهنده نقش مستقیم و پررنگ شخص رئیسجمهور در مهار نوسانات ارزی است.
این کارشناس بازار با اشاره به روند مذاکرات و تأثیر آن بر فضای روانی بازار سرمایه، اظهار کرد: قرار است در هفته پیشرو وضعیت دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم مشخص شود و باید دید آیا شنبه آینده بخشی از بلاتکلیفیهای ذهنی سهامداران برطرف خواهد شد یا خیر. آنچه بازار و فعالان اقتصادی به دنبال آن هستند، نه صرفاً تفاهم، بلکه توافقی واقعی بهمنظور رفع تحریمها و افزایش رشد اقتصادی است.
وی افزود: از منظر مالی رفتاری و روانشناسی مالی، واکنشهای اخیر بازار نشان میدهد که خوشبینی به حصول توافق همچنان در میان مردم و سهامداران زنده است؛ چرا که تجربه گذشته نیز نشان داده هرگونه کاهش ریسکهای سیاسی و اقتصادی، منجر به بهبود انتظارات در خصوص سودآوری شرکتها و معیشت عمومی میشود.
عصمت پناه در پایان خاطرنشان کرد: بررسی چرخه اقتصادی به خوبی نشان میدهد که کاهش تورم، بهطور سنتی با افزایش تولید ناخالص داخلی (GDP) و بهبود نرخ اشتغال همراه بوده است. این دو شاخص بهعنوان معیارهای کلیدی رشد اقتصادی شناخته میشوند و تحقق آنها میتواند بستر مناسبی برای توسعه سرمایهگذاری در شرکتهای مولد، که سالهاست با چالش مواجهاند، فراهم کند
هلن عصمت پناه، تحلیلگر مالی و مدرس دانشگاه، در گفتوگو با بورس نیوز با اشاره به تحولات سیاسی اخیر نظیر سفر رئیسجمهور به چین و امضای تفاهمنامه میان ایران و جمهوری آذربایجان، اظهار کرد: این تحولات را میتوان از منظر تأثیرگذاری سیاسی اقتصادی بر کلیت بازارهای مالی کشور مورد ارزیابی قرار داد.
وی با تأکید بر اهمیت مدیریت ریسک در شرایط فعلی بازار افزود: در چنین فضایی، چیدمان متنوع پرتفوی سرمایهگذاری برای کاهش ریسک سیستماتیک ضروری است. بخشی از داراییها باید در مناطق امن نظیر طلا و صندوقهای مبتنی بر طلا قرار گیرد؛ چرا که در صورت تشدید ریسکهای کلان، طلا میتواند نقش محافظتکنندهای ایفا کند. همچنین سرمایهگذاری در سهام بنیادی با مارکت کپ بالا و نقد شوندگی مناسب، بهعلاوه تخصیص بخشی از سبد به داراییهای کم ریسک، میتواند ترکیب متعادلتری برای سرمایهگذاران رقم بزند.
عصمت پناه در پایان تأکید کرد: با توجه به پویایی بالای فضای سیاسی و اقتصادی، سرمایهگذاران باید بهصورت روزانه تحولات خبری را در تصمیمگیریهای خود لحاظ کنند. روند صعودی بازار میتواند در صورت ثبات شرایط سیاسی و اقتصادی ادامهدار باشد، بهویژه اگر ورود نقدینگی به بازار سرمایه نیز تقویت شود.
پایان مطلب