بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
يکشنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۶:۵۶

نگاهي به صورت‌هاي مالي هلدينگ خليج‌فارس

کد خبر : ۱۰۲۵۳۲
 انتشار اطلاعات شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس و گشایش عجولانه نماد در هفته گذشته قیمت سهام هلدینگ را با افت نسبتا زیادی مواجه كرد.
 بررسی حاضر در پی تایید یا عدم تایید اطلاعات مالی گروه مزبور نیست اما به دلیل فرصت کمی که فعالان بازار سرمایه برای بررسی رویدادهای مالی اخیر هلدینگ داشته‌اند، سعی شده است پاره‌ای اقلام کلیدی صورت سود و زیان مجتمع‌های تولیدی زیر مجموعه هلدینگ مورد تجزیه و تحلیل واقع شود. از آنجا که صورت‌های مالی پتروشیمی بندر امام هنوز به تایید حسابرس نرسیده بررسی‌های انجام شده صرفا روی صورت‌های مالی سایر شرکت‌ها ارائه شده است.
بر اساس اطلاعات منتشره شرکت‌های هلدینگ در شش ماهه اول سال از نرخ ارز مرجع و در شش ماهه دوم از نرخ ارز مبادله‌ای برای تسعیر مبادلات ارزی خود بهره گرفته‌اند.
در بررسی اولیه مشخص شد که شرکت پتروشیمی بوعلی سینا زیان تسعیر ارز بدهی‌های خود را بر خلاف سایر شرکت‌های گروه در بخش سایر درآمدها و هزینه های عملیاتی شناسایی کرده به این لحاظ و به منظور رعایت یکنواختی نسبت به اصلاح و انتقال آن به بخش غیر عملیاتی اقدام شده است.
شرکت پتروشیمی پارس که مالکیت50 درصد سهام شرکت پلیمر آریا ساسول را در اختیار دارد درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری را در بخش غیر‌عملیاتی شناسایی کرده که نسبت به انتقال آن به بخش عملیاتی اقدام و ارقام سال 1390هم به همین ترتیب اصلاح شده‌اند.
با توجه به اطلاعات ارائه شده، مجموع شرکت‌های مورد بررسی در سال 1391 موفق به کسب 7/176 هزار میلیارد ریال درآمد شده‌اند (رقم مشابه در سال 1390بالغ بر 3/103 هزارمیلیارد ریال). روشن است که شرکت‌ها توانسته اند درآمد مکتسبه خود برای سال 1391 را در قیاس با سال 1390 از 26 درصد تا بیش از 112 درصد‌ رشد دهند. بخشی از این رشد مرهون تغییر نرخ ارز مورد استفاده برای محصولات صادراتی از مرجع به مبادله‌ای در نیمه دوم سال موصوف بوده است كه با توجه به حذف کامل نرخ ارز مرجع در سال 1392 رشد مبلغ فروش به مراتب بیش از افزایش تحقق یافته در سال قبل خواهد بود.
در همين حال سود ناویژه تحقق یافته در سال 1391 بالغ بر 3/35 هزار میلیارد ریال بوده که در قیاس با سال قبل (مبلغ 2/15 هزار میلیارد ریال) بیش از 132 درصد رشد داشته و حاشیه سود ناویژه به فروش نیز با بهبود نسبتا مناسبی از حدود 15 درصد به حدود 20 درصد ارتقا یافته است. تمامی شرکت‌های مورد بررسی رشدهای بیش از صد درصدی در مبلغ سود ناویژه (به جز پتروشیمی پارس) داشته‌اند. در میان شرکت‌های زیر مجموع هلدینگ صرفا پتروشیمی خوزستان است که نسبت به سال قبل از حیث سود ناویژه شرایط بدتری را تجربه کرده است. 
از سوي ديگر سود عملیاتی شرکت‌های مورد بررسی با رشد بیش از 3 برابری از مبلغ 1/12 هزار میلیارد ریال در سال 1390 به 7/37 هزار میلیارد ریال در سال 1391 بالغ شده است. نسبت سود عملیاتی به فروش نیز حدود دو برابر شده و از 7/11 درصد به 4/21 درصد رسیده است. تمامی شرکت‌های مورد بررسی به‌جز پتروشیمی‌های اروند و خوزستان دارای حاشیه سود عملیاتی مثبت هستند. 
با فرض ثابت ماندن نسبت سود عملیاتی به فروش همانند سال 1391 و نیز تحقق فروش بودجه اعلامی هلدینگ انتظار می‌رود شرکت‌های مورد بررسی بتوانند به سود عملیاتی درحدود 51 هزار میلیارد ریال دست پیدا کنند. البته با توجه به روند قبلی انتظار بهبود نسبت سود عملیاتی به فروش در سال جدید نسبت به سال قبل انتظار نابجایی نیست و چنانچه میانگین نسبت سود عملیاتی به فروش از 21 درصد فعلی با 5 درصد رشد به حدود 26 درصد برسد، سود عملیاتی شرکت‌های مذکور(بدون احتساب بندر امام) به بیش از 2/62 هزار میلیارد ریال بالغ خواهد شد.
همچنين بررسي‌هاي به عمل آمده نشان می‌دهد که شرکت‌های زیر مجموعه هلدینگ در سال 1391 مبادرت به تسعیر بدهی‌های ارزی خود با استفاده از نرخ اتاق مبادلات كرده‌اند و این فرآیند موجب شناسایی قریب به 20 هزار میلیارد ریال زیان تسعیر ارز در سرفصل سایر درآمدها و هزینه‌های غیرعملیاتی شده است. شاید بتوان گفت دلیل اصلی تعدیل منفی قابل ملاحظه توسط هلدینگ به همین نکته برمی‌گردد (زیان تسعیر ارز شناسایی شده به ازای هر سهم هلدینگ حدود 809 ریال است). در میان شرکت‌های مورد بررسی صرفا پتروشیمی پارس و بندر امام به لحاظ مازاد دارایی‌های پولی بر بدهی‌های پولی نسبت به شناسایی درآمد اقدام کرده‌اند. از سوي ديگر شرکت‌های زیر‌مجموعه بعضا به تازگی به بهره‌برداری رسیده و هنوز تا دستیابی به راندمان کامل فاصله‌ دارند به طوري كه خطوط تولیدی شرکت‌ها و طرح‌های توسعه تدریجا وارد مدار توليد مي‌شوند.
اين در حالي است كه هلدینگ خليج فارس در نظر دارد تلاش‌هایی برای پذیرش و عرضه شش شرکت تولیدی زیر‌‌مجموعه (پارس، بندر امام، تندگویان، اروند، بوعلی سینا و نوری) در فرابورس درآینده صورت دهد. 
اشتراک گذاری :
ارسال نظر