تقدیم لایحه بودجه سال 93 دولت به مجلس و موضوع افزایش نرخ دلار در حالی با بازگشت اقبال بازار بورس به سهام شرکت های فعال در صنعت پالایشی همراه شد که بنابر گفته برخی از کارشناسان افزایش نرخ ارز می تواند منجر به افزایش حاشیه سود این شرکت ها گردد.
یک منبع موثق اطلاعاتی در شرکت های پالایشی در گفتگو با بورس نیوز در خصوص افزایش نرخ ارز در بودجه سال 93 دولت و تأثیر آن بر سودآوری شرکت های پالایشی عنوان کرد: از آنجا که بیش از 90 درصد هزینه های شرکت های فعال در صنعت پالایشی عمدتاً ناشی از بهای تمام شده خرید نفت خام است هرگونه افزایش نرخ دلار در حالی افزایش در هزینه ها را موجب خواهد شد که این امر باعث افزایش درآمد حاصل از فروش، از محل تسعیر ارز نیز خواهد شد.
وی ضمن اشاره به تأثیر مثبت افزایش نرخ دلار بر سودآوری شرکت های پالایشی توضیح داد: در شرایط نرمال و با فرض ثابت ماندن سایر متغیرها، افزایش نرخ ارز در بودجه سال 93 دولت به مبلغ 2600 تومان منجر به افزایش حدود 8 درصدی حاشیه سود شرکت های فعال در این صنعت خواهد شد.
وی افزود: مصوبه عوارض آلایندگی در مجلس هیچ تغییری نکرد و از این جهت شرکت های پالایشی متحمل هیچ گونه هزینه اضافی نخواهند شد. ضمن اینکه برخی از شرکت ها که تا پیش از این آلاینده شمرده می شدند، در حال انجام اقداماتی جهت خروج از لیست صنایع آلاینده و معافیت از پرداخت عوارض یک درصدی فوق هستند.
وی بی اقبالی یکباره بازار سرمایه به سهام گروه پالایشی طی روزهای گذشته را متأثر از ذات بازار دانست و گفت: انتظار سرمایه گذاران از گزارش های شش ماهه شرکت های فعال در صنعت پالایشی و انحراف آن با EPS های اعلامی از جانب شرکت ها در حالی موجب بی اقبالی بازار سرمایه نسبت به سهام این گروه شد که برخی از اهالی بازار افزایش بیشتر قیمت سهام شرکت های پالایشی را فاقد توجیه دانستند.
وی ادامه داد: در همین راستا سرمایه گذاران، سرمایه گذاری در سهام شرکت های ذینفع از حذف تحریم ها را سودآورتر دانسته و در نتیجه اقبال بازار به سمت سایر صنایع روانه شد.
وی ضمن اشاره به بازگشت اقبال بازار سرمایه به سهام شرکت های پالایشی طی دو روز گذشته عنوان کرد: افزایش قیمت سهام صنایع ذینفع از تحریم ها در حالی اشباع قیمتی برای سهام آنها را باعث شده که مجدداً شاهد بازگشت اقبال به سمت گروه پالایشی هستیم.
وی ضمن اشاره به پتانسیل بالای سود آوری در شرکت های پالایشی افزود: در صورت افتتاح پالایشگاه های جدید، میزان عرضه فرآورده های حاکمیتی از تقاضای آنها بیشتر شده، در نتیجه شرکتها می توانند با تغییر در ترکیب تولید خود به سمت تولید محصولات ویژه حرکت نمایند. حاشیه سود محصولات ویژه حدود 10% بیشتر از محصولات حاکمیتی است.
این مقام مسئول از کیفی سازی قیمت ها در سال جاری خبر داد و گفت: با توجه به نامه نگاری های انجام گرفته از جانب دولت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به نظر می رسد که این امر در سال جاری محقق گردد و در صورت تحقق، این موضوع می تواند بر روی شرکت های پالایشی که طرح های بهبود کیفی خود را به بهره برداری نرسانده اند، تأثیر منفی گذارد.
وی افزود: آقای دکتر رحیمی، رییس دیوان محاسبات در مصاحبه اخیر خود اذعان نموده اند با رییس جمهور در خصوص حمایت از پالایشگاه هایی که سوخت استاندارد تولید می کنند، مکاتبه کرده و در خواست مشوق هایی برای آنها نموده اند، که این امر در حال حاضر می تواند برای پالایشگاهایی که اینگونه سوخت تولید می کنند مفید باشد.