شناسایی ۹ برند متخلف در استفاده از روغن پالم در تهران
رئیس سازمان غذا و دارو، آخرین اقدامات انجام شده و همچنین توصیههایش درباره روغن پالم را اعلام کرد.
دکتر رسول دیناروند در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه وزارت بهداشت در مورد سلامت مواد غذایی حساس است، درباره مصرف روغن پالم در فرآوردههای لبنی گفت: متاسفانه به هر دلیلی که یکی از آن دلایل ممکن است ارزان بودن قیمت پالم باشد، در چند سال اخیر واردات روغن پالم سهم بزرگی از واردات روغن گیاهی و روغن نباتی را به کشور داشته است.
وی گفت: در سال ۹۲، سهم واردات روغن پالم به کشور به ۵۰ درصد رسیده است. در حال حاضر واردات کل روغنها به کشور از یک میلیون تن عبور کرده که متاسفانه ۵۰ درصد آن روغن پالم است.
دیناروند در توضیح مضرات روغن پالم گفت: این روغن دارای اسید چرب اشباع زنجیره بلند است و یافتههای علمی ثابت کرده که مصرف زیاد آن در انسداد عروق، بیماریهای قلبی عروقی و حتی در بیماریهای سرطان اثرات سوئی دارد. بر همین اساس توصیه میشود که مصرف اسیدهای چرب اشباع زنجیره بلند از سوی مردم محدود شود.
به گفته دیناروند، روغن پالم شبیه اسیدهای چرب ترانس است که در روغن جامد وجود دارد البته بر روی اسیدهای چرب ترانس در روغنهای جامد بسیار خوب کار کردهایم و اکنون سهم مصرف روغن جامد در کشور تقریبا به زیر ۲۵ درصد رسیده است که این موضوع پیشرفت خوبی است. البته اعتقاد داریم سهم مصرف خانوار روغن جامد باید به صفر برسد و مردم نباید از این روغن استفاده کنند. در روغنهای مایع نیز توصیه آن است که روغن پالم مصرف نشود.
دیناروند افزود: روغن پالم شبیه روغن جامد است و مصرف آن در هیچ جای دنیا ممنوع نیست اما از نظر تغذیهای توصیه میشود که مردم آن را مصرف نکنند. پالم دو ویژگی دارد که مصرف آن را بالا برده است؛ ابتدا آن که پایداری حرارتی آن بالاست بنابراین در روغنهای سرخ کردنی از پالم استفاده میکنند، درصد استفاده از این روغن در روغنهای مختلف متفاوت است. ما روغنهایی را شناسایی کردهایم که تخلف کردهاند و ۷۰ تا ۸۰ درصد از پالم استفاده کردهاند. توصیهمان آن است که مردم روغن پالم و سرخ کردنی را کمتر مصرف کنند.
وی در این باره افزود: مصرف عمده پالم در صنعت است؛ قنادیها، صنایع شیرینی، شکلات و ...، در اینجا نیز علت به کار بردن روغن پالم آن است که این روغن مقداری نیمه جامد است بنابراین برای استفاده در این فراوردهها مناسب است. نکته دیگر آن است که سوء استفاده از روغن پالم در جاهایی که چربیهای دیگر نیز وجود دارند، اتفاق میافتد. به عنوان مثال در فراوردههای لبنیاتی پرچرب، در سالهای گذشته طبق استاندارد ملی اجازه داده شد که در تعدادی از فراوردهها مانند پنیرها، بستنی، خامه و ... از روغن گیاهی استفاده شود و طبیعتا روغن گیاهی یعنی روغن پالم.
رئیس سازمان غذا و دارو از تشکیل کارگروهی در جهت بررسی به کار بردن روغن پالم در فراوردههای مختلف خبر داد و گفت: کمیتهای در حال بررسی است تا بتوانیم روغن پالم را در جاهایی که چربی طبیعی وجود دارد، حذف کنیم. در هفته جاری نتیجه بررسیهای این کمیته مشخص میشود در این کمیته نمایندگان صنایع لبنی، اساتید دانشگاه و دستگاههای نظارتی وزارت بهداشت نیز حضور دارند.
وی افزود: پس از مشخص شدن نتایج بررسیها، فرصتی به صنعت داده میشود که پروانههایشان را اصلاح کنند و روغن پالم به کلی حذف شود.
تکلیف پالم در هفته جاری مشخص می شود
وی همچنین در مورد تخلفاتی که در مصرف روغن پالم صورت میگیرد نیز گفت: در هر صورت در هفته جاری تکلیف این موضوع را روشن میکنیم. طی هفته گذشته بازرسان ما در تمام دانشگاههای علوم پزشکی از تمام تولیدیها نمونه برداری کردهاند که در صورت تخلف هر کدام از این تولیدیها به دستگاه قضایی معرفی خواهند شد.
شناسایی ۹ برند متخلف در استفاده از روغن پالم در تهران
دیناروند گفت: آزمایشگاه مرجع تهران تاکنون ۹ نمونه و برند را شناسایی کرده است که در زمینه استفاده از روغن پالم تخلف داشتهاند. این ۹ مورد مجددا در حال بررسی هستند. علاوه بر آن گزارشهای استانها نیز باید جمع آوری شده و پس از بررسی آنها جمع بندیهای لازم صورت بگیرد. با مشخص شدن جمع بندیها متخلفان معرفی میشند و پس از آن وزارت بهداشت با اطمینان به مردم اعلام میکند که در مورد چه فرآوردههایی نگران نباشند.
وی افزود: کار اساسی که در حال انجام داریم و مصوبه آن را نیز سال گذشته از دولت گرفتهایم آن است که واردات روغن پالم سیر نزولی را طی کند. بر اساس این مصوبه امسال سقف واردات روغن پالم ۳۰ درصد، سال آینده ۱۵ درصد و سال ۹۵ حداکثر ۱۰ درصد خواهد بود.
وی در عین حال تاکید کرد: در مورد روغن پالم آنچه که خطردارد مصرف بالای آن در کشور است. در گزارشاتمان به رئیس جمهور نیز این موضوع را مطرح کردهایم و مردم نگران نباشند چرا که به زودی تخلفات را شناسایی و این مشکل را حل میکنیم. معتقدم میتوانیم برندهای معتبر را به راحتی کنترل کنیم و این امر امکانپذیر است. هفته جاری این موضوع را یکسره خواهیم کرد. توصیه همیشگی ما به مردم آن است که فراورده پرچرب مصرف نکنید. این امر یک واقعیت است.
احتمال کاهش سقف چربی مجاز فرآوردههای لبنی
رئیس سازمان غذا و دارو در ادامه صحبتهایش گفت: به دنبال اقدامات انجام شده در کمیته مذکور حتی ممکن است سقف چربی مجاز فرآوردهها را نیز پایین آوریم. به عنوان مثال ممکن است چربی ماست بالای پنج یا شش درصد را ممنوع کنیم. این کار به صورت جدی در حال بررسی است. هرچند مردم حق انتخاب دارند اما زمانی که موضوعی زمینه تخلفی را فراهم کند باید جلوی آن را بگیریم. در این زمینه با خود صنعت نیز مشورت میکنیم.
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
اخبار روز
خبرنامه
(...) اصلاح ناپذیر
از 1600 قبل از ماه رمضان به 2000 الان 2200
رشد قیمت با شیب ملایم!!!!