چگونه انتظار دارید، بانک ها " بنگاه داری" نکنند ؟

بورس نیوز:
در برخی از گزارشات چهارشنبههای داغ، به داستان و عواقب ویرانگر مصادره سهام شرکتهای پیش از انقلاب، به نفع بنیادها و نهادهای حامی مستضعفان و غیر مستضعفان پرداختهایم. دیدیم که سپردن مدیریت شرکتهای تولیدی و تخصصی به دست افرادی بی تخصص یا کم سواد، چگونه به نابودی بسیاری از ابرشرکتهای خوشنام و قدیمی کشور منجر گردید.
گوشههایی از تاریخ و عاقبت شرکتهای خوشنام تولی پرس، لوازم خانگی پارس، ایران خودرو دیزل و ...، را بازگو کردیم و مشاهده نمودید که چه بر سر این شرکتها پس از مصادره آمد. بررسی کردیم که مدیران و فارغ التحصیلان رشتههای غیر تخصصی مدیریت و حسابداری شاغل در صندوقهای بازنشستگی، بانکها و نهادهای بی ربط، چگونه موفق به نابودی بسیاری از شرکتهای قدیمی در مدت زمانی کوتاه شدند.
بارها و بارها به سرانجام شرکتهایی نظیر پتروشیمی آبادان، لوازم خانگی پارس و ...، اشاره و ثابت کردیم که تجمیع چند فارغ التحصیل حسابداری و مدیریت (شامل رشتههای پولی MBA و DBA) در هیات مدیره شرکتهای تخصصی، راهی جز نابودی شرکتها در پی ندارد.
اما در چند سال اخیر، نوع دیگری از مصادره سهام شرکتها باب شده که در نوع خود جالب و البته تاسف برانگیز میباشد. درست در سالهایی که ضعفهای نظارتی و عدم رعایت اصول حرفهای بانکداری منجر به عملکرد بسیار مخرب و از بین رفتن مبالغ زیادی از سرمایه بانکها گردیده، اعطای هدفمند (با سوء گیریهای حزبی) تسهیلات و رشد قارچ گونه بدهکاران کلان بانکی، منجر به افزایش مصادره سهام و املاک شرکتها توسط بانکها شده است.
صورت قضیه بسیار ساده است، سیستم ضعیف اعتبار سنجی بانک ها، تسهیلات سفارشی و فرمایشی به افراد متصل به حلقههای قدرت، زد و بندهای غیر اخلاقی و فسادزا با مدیران رده بالای بانکها و کم سوادی و بی اطلاعی بانکداران در ایران، منجر به تولید لیست بزرگی از بدهکاران کلان بانکی گردیده است.
بدهکاران کلانی که علی رغم رشد چند برابری داراییها و اموال خریداری شده توسط وامهای اخذ شده و همچنین تورمهای خجالت آور کشور در سالهای گذشته، نه تنها حاضر به بازپرداخت بدهیها و تسهیلات دریافتی خود نیستند بلکه واهمهای هم از سپری شدن چند سال ناقابل از عمرشان در زندان ندارند.
زندانی که با توجه به تجربیات حاصله در پروندههای کلان فساد در ایران نظیر بابک زنجانی، بدهکاران و مجرمان بانک سرمایه، محسن پهلوان و ...، نه ۲۰ سال بلکه تنها چند سال به طول میانجامد.
گزارش چهارشنبههای داغ این هفته و هفته آینده را به بررسی زوایای مختلف مصادره سهام شرکت " سازه پویش " (با نماد خپویش) توسط بانک صادرات اختصاص میدهیم تا مشخص شود اصلیترین متضرران این مصادره، سهامداران خرد شرکت و فعالین بازار سرمایه میباشند.
لازم به ذکر است که کلیه مطالب عنوان شده در خصوص جرمها و مجازات افراد نام برده در این گزارش، چکیدهای از دادگاههای برگزار شده و موضوعات مطرح شده در وب سایتها و نشریات معتبر کشور میباشد و باور بفرمائید رسانه بورس نیوز با علم به موضع گیریهای احتمالی برخی نهادها و شرکتهای درگیر در داستان، نقشی در روند دادگاههای برگزار شده، کلاهبرداری صورت گرفته و احکام صادر شده ندارد.
قسمت اول:
گروه عظام، عباس ایروانی، قاچاق سازمان یافته، اخلال در نظام پولی و ارزی و کلکسیونی از جعل اسناد
برای بخشی از خوانندگان محترم بورس نیوز که در جریان نقش گروه عظام در سوژه گزارش چهارشنبههای داغ این هفته نیستند، لازم به یادآوری است که گروه قطعات خودروی عظام و جناب عباس ایروانی، به عنوان سهامداران اصلی شرکت " سازه پویش" نقشی بی بدیل در ماجرای مصادره سهام این شرکت توسط بانک صادرات بر عهده داشته که در این گزارش سعی در تشریح برخی ازآن را داریم.
احتمالا بسیاری از شما عزیزان به لابی گری ها، انحصار، قدرت و حضور برخی از قطعه سازان (شما بخوانید واردکنندگان قطعه یا در خوشبینانهترین حالت مونتاژ کاران) بزرگ کشور نظیر گروه کروز و عظام در صنعت خودرو سازی کشور واقفید.
احتمالا بارها و بارها در خصوص چرایی حضور برخی قطعه سازان در جلسات هیات مدیره، لابیهای قدرتمند و بعضا گران فروشیهای هماهنگ شده این شرکتها شنیدهاید. چه پروندهها و رسانهای شدن تخلف ۳۴.۰۰۰ میلیارد تومانی شرکت کروز که این روزها در قامت سهامدار اصلی شرکت ایرانخودرو خودنمایی میکند و چه گروه عظامی که مدیران اصلی آن به اتهام چیدن سبد کاملی از تخلف و فساد این روزها در زندان به سر میبرند، همه و همه نشان از فساد و ضعفهای نظارتی گسترده در صنعت خودرو سازی کشور دارد.
صنعتی که به لطف انحصار موجود و حضور ۲ شرکت اصلی ایرانخودرو و سایپا، هر محصول با هر کیفیتی را، با هر قیمتی که میخواهند روانه بازار میکنند تا مردم تاوان فساد، رانت و زیاده خواهیهای عده ای از فعالانش را پس دهند.
و، اما ماجراهای گروه عظام و حاج عباس ...
بنابر اطلاعات موجود در وب سایت گروه عظام، این شرکت سرمایه گذاری، متشکل از ۱۲ شرکت تولید کننده قطعات خودرو با بیش از ۵.۳۰۰ کارمند فعال میباشد که پایه گذار آن کسی نیست جز " حاج عباس ایروانی ".
ماجرای دادگاههای گروه عظام، عباس ایروانی و مدیران این شرکت به مهر ماه سال ۱۳۹۸ بر میگردد، روزی که جلسه محاکمه گروه عظام به اتهام قاچاق سازمان یافته و حرفهای قطعات خودرو در شعبه چهارم دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران و مفسدان اقتصادی به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد.
از انواع جرایم نظیر جعل مدارک، رشوههای پرداختی به کارمندان نمونه گمرک، زد و بند با جناب خاوری بزرگ (نخستین اختلاس گر رونمایی شده صنعت بانکداری که همچنان زندگی خود را در کشور ناامن و محروم کانادا سپری میکند. همان با وضو وارد شوید معروف) و برخی دیگر از مدیران بانکی، دستکاری بارنامه ها، واردات و توزیع میلیونها دلار قطعات چینی به اسم محصولات تولیدی قطعه سازان داخلی، گرانمایی محصولات و فرو واگذاری این قطعات به ایرانخودرو و ...، که بگذریم، اشاره به یک یا دو مورد از اتهامات مطرح شده در دادگاه ایشان جالب توجه بود.
جهت اعتلای سطح تحلیل بنیادی و آگاهی مخاطبان این رسانه بورسی از شرایط صنعت قطعه سازی در کشور، در ذیل به اشارهای کوتاه به برخی از آنها خواهیم داشت:
ظاهرا در سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸، واردات قطعات بنزین سوز خودرو دارای ۲۵ درصد تعرفه گمرکی و واردات قطعات گاز سوز به دلیل مشوقهای آلودگی ۵ درصد بوده است که بر اساس ادعای دادستان، این عزیزان با گازسوز اظهار کردن قطعات بنزینسوز، بهجای ۲۵ درصد تعرفه گمرکی، حداقل تعرفه یعنی ۵ درصد را پرداخت کرده و علاوه بر این سود هنگفت، سالانه ۴۰۰ میلیارد تومان سود از شرکتهای خودروسازی دریافت کردهاند.
همچنین یکی دیگر از موضوعات مطرح شده در دادگاه گروه عظام، واردات کالاهای ساخت چین با برچسب شرکتهای گروه عظام و استفاده از این کالاهای نارغوب و بنجول در خودروهای داخلی بوده است. به عبارتی دوستان حتی زحمت لیبل زنی به محصولات ساخته شده توسط چین هم به کارگران و تولید کنندگان این کشور دوست و برادر سپرده بودند.
اکنون منظور از تولید ملی و خودکفایی در تولید قطعات خودرو را متوجه میشوید؟ خودتان محاسبه کنید که این دوستان و کارآفرینان بزرگ کشور (!!!) چه وامهای کلانی به اسم تولید از بانکها گرفتهاند و یا چه دلارهایی با نرخ ترجیهی به این عزیزان واگذار شده است.
حالا متوجه میشوید که چرا بابت خرید دنا پلاس شرکت ایران خودرو، ناچارید به اندازه خرید یک تویوتا مدل ۲۰۲۴، هزینه کنید؟ تا دلتان بخواهد سودهای هنگفت و سودهای ناشی از واردات و برچسب زنی به قطعات بنجول چینی در این صنعت وجود دارد که هر کدام میلیونها تومان هزینه خرید ماشینهای بی کیفیت داخلی را افزایش میدهد.
به هر حال در اسفند سال ۱۴۰۲ و پس از ۴ سال برگزاری دادگاه، عباس ایروانی مالک شرکت عظام در پرونده اول به اتهام اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور با توسل به قاچاق سازمانیافته و حرفهای قطعات خودرو به صورت عمده و کلان به میزان بیش از ۶۶۴ میلیون دلار و رهبری گروه مجرمانه سازمان یافته قاچاق قطعات خودرو به تحمل ۲۵ سال حبس و ضبط کلیه اموالی که متهم از طریق خلاف قانون به دست آورده، محکوم شد.
همچنین در پرونده دوم به اتهام مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور از مجرای اخلال در نظام پولی و ارزی کشور از طریق تحصیل اموال و وجوه کلان از شبکه بانکی از طرق نامشروع و غیرقانونی مجموعاً به میزان بیش از یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون درهم امارات، ۴۸ میلیون دلار آمریکا، ۱۳ میلیون یورو، ۲،۶۰۰ میلیارد ریال با توجه به عدم جبران ضرر و زیان و آثار زیانبار جرایم ارتکابی به تحمل ۲۵ سال حبس و ضبط کلیه اموالی که از طریق خلاف قانون به دست آورده و رد مال شبکه بانکی محکوم شد.
و، اما نیمه پر لیوان...
اگر برخی از شما عزیزان و مخاطبان همیشگی بورس نیوز بابت جرمهای متعدد گروه عظام، عباس ایروانی و تعدادی از مدیران ارشد این شرکت که موجبات فساد، آلودگی هوا، رشوه، پخش کالاهای کم کیفیت گران در خودروهایتان شدهاند، ناراحتید، چندان نگران نباشید چرا که این عزیزان همواره در کارهای خیر حضوری فعال داشته و یا شاید بخشی از گناهانشان را جبران کرده باشند.
به عنوان نمونه یکی از اقدامات خیر این عزیزان مربوط به حضور پررنگ در خیریههای " عصر نور " و "خیریه متوسلین امام رضا (ع)" میباشد. احتمالا در گذشته و به ویژه در سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ در خصوص خیریه متوسلین امام رضا (ع) به اندازه کافی شنیدهاید.
موسسه خیریه متوسلین امام رضا (ع) که حاج عباس ایروانی سابق و زندانی حاضر از اعضای آن بوده، همان موسسه خیریه مشهوری بود که شهردار وقت تهران " حاج دکتر محمد باقر قالیباف " مبالغ کلان و زمینهای یامفتی در منطقه ۲۲ به آن واگذار کرده بود.
البته لازم به یادآوری است که دست بر قضا، همسر جناب قالیباف (زهرا مشیر استخاره) و صادق خرازی از همراهان حاج عباس از دیگر اعضای اصلی این خیریه محسوب میشدند.
از حضور پر رنگ در امور خیریه این عزیزان که بگذریم، هرگز نمیتوان چشم از اعتقادات راسخ و بدون ریای این عزیزان پوشید. جایی که در دادگاه و درزمان یادآوری اتهامات ایشان، دعای فاطر برای لحظهای از دستشان رها نمیشد.
بنابراین زود قضاوت کردن انسانها امر صحیحی نیست حتی اگر افرادی متهم به جعل، گران نمایی، کلاهبرداری، کسب مال از طریق نامشروع و ...، باشند، نمیتوان به اعتقاداتشان شک کرد.
۲۲.۰۰۰ میلیارد تومان بدهی به بانکها و آن چه به ما مربوط میشود
امیدوارم متوجه شده باشید که هر آنچه تا به اینجا خواندید به ما و شما ربطی ندارد و موضوعات مطرح شده صرفا مقدمهای بر چگونگی مصادره اموال و شرکت سازه پویش توسط بانک صادرات میباشد.
در هفته آینده به بدهیهای کلان این گروه به بانکها خواهیم پرداخت و خواهیم دید که وامهای کلان و سفارشی بانکها چگونه پای آنها را به بنگاه داری باز میکند.
با ما همراه باشید.
بورس نیوز، رسانه تخصصی بازار سرمایه در راستای شفافیت هرچه بیشتر و روشن شدن مسیر سرمایهگذاری سهامداران، آمادگی درج پاسخ افراد و نهادهای ذکرشده در مطلب را دارد.







