زمزمههای اتحاد گروههای محلی سوری با ارتش علیه تکفیریها
هر چند این روزها، بخش عمده بحث درباره تروریستهای تکفیری و به ویژه گروه «داعش» بر فعالیتهای این گروه در عراق متمرکز شده، ولی سوریه نیز در حکم محل اولیه سر بر آوردن این گروه، شاهد تحولات مهمی در این زمینه است. در این میان، خشونتهای شدید و بیسابقه تکفیریها، شماری از گروههای مخالف سوری را به سمت همکاری با ارتش سوق داده است.
به گزارش «تابناک»، در حالی که پیشروی تروریستهای تکفیری وابسته به گروه داعش در محدوده شهر حلب در سوریه ادامه دارد، اقدامات وحشیانه این گروه، سبب شده برخی گروهها و فرقههای سوری، به فکر متحد شدن با یکدیگر برای مقابله با آنها و حتی همکاری با ارتش سوریه در این زمینه بیفتند.
روزنامه لبنانی «السفیر» ضمن بیان این مطلب مینویسد، هم اکنون شماری از روستاهای استراتژیک در محدوده حلب به دست داعش افتاده و سبب شده، قلمرو این گروه تا منطقه «دابق» ـ که به نوعی نماد دولت سوریه در آن محدوده به شمار می رود ـ برسد. این گروه همچنین می خواهد، روستای «اعزاز» را که تا مدتی پیش مقر اصلیاش محسوب میشد، بار دیگر به تصرف درآورد.
هم اکنون عرصه نبردها به پشت دروازههای شهر «مارعه» رسیده و انتظار وقوع نبردی مهم و خونین در این منطقه وجود دارد که میتواند به نوبه خود، سرنوشت گروههای مبارز علیه داعش را نیز تعیین کند.
اکنون تحولات متعددی در محدوده شمالی حلب در حال وقوع است که دلیل آن، به جبهه بندیهای داعش بازمیگردد. به علاوه، این گروه تهدیدی بسیار جدی را متوجه گروههای مخالف خود و خانواده شبه نظامیان مبارز علیه خود میکند. نگرانی از تکرار قتل عامهایی مشابه آنچه در حوالی دیرالزور رخ داد، در حال شدت گرفتن است. در نتیجه، گونهای از احساس کین خواهی در نبرد گروههای گوناگون با داعش به وجود آمده که سبب شده دشمنان دیروز به دوستان امروز تبدیل شوند.
در شهر مارعه که به تازگی مهمترین مقر گروههای مسلح مخالف داعش مطرح شده، چندین هزار نیروی نظامی وابسته به گروههای جیش الاسلام، جیش المجاهدین، لوا التوحید، احرار سوریه، نورالدین الزنکی و جبهه کردها خود را برای نبرد آماده میکنند و حزب کارگران کردستان (پ. ک. ک) نیز به تازگی به آنها پیوسته است. در همین حال، اثری از جبهه النصره که تا همین اواخر در آن محدوده فعال بود، دیده نمیشود.
یکی از منابع نزدیک به مخالفین دولت سوریه به السفیر گفته، عقب نشینی جبهه النصره و همچنین تغییر افکار عمومی نسبت به این گروه، یکی از مهمترین تحولات رخ داده در منطقه است. در پی این واقعه، نیروهای جدیدی وارد میدان نبرد شدهاند که مهمترین آنها، شبه نظامیان کرد هستند که داعش را تهدیدی وجودی علیه خود قلمداد میکنند. اتحادهای جدیدی شکل گرفته و کردها حدود دو هزار نیروی مسلح را برای نبرد به مارعه فرستادهاند.
به جز عقب نشینی جبهه النصره و منفی شدن افکار عمومی شمال حلب نسبت به تکفیریها، حضور گروه «احرار الشام»، از دیگر گروههای تکفیری وابسته به القاعده نیز در این منطقه کاهش یافته و این گروه نیز عقب نشینی از منطقه را آغاز کرده است. به این ترتیب، شماری از گروههای کوچک محلی در محور نبردها در منطقه قرار گرفتهاند. این یک تحول مهم در منطقهای به شمار میرود که در دو سال اخیر، مستمراً تحت کنترل گروههای تکفیری بوده است.
در همین حال و در شرایطی که دو گروه نامبرده عقب نشینی را آغاز کردهاند، ارتش سوریه دست بالا را در این منطقه گرفته و حملات هوایی خود علیه مواضع داعش را شدت بخشیده است. در نتیجه، فشارهای داعش بر شمال حلب کاهش یافته و پیشروی های این گروه نیز متوقف شده است. هم اکنون ارتش روزانه اقدام به انجام حملات هوایی علیه مواضع داعش در شمال حلب، جبهه النصره در اعزاز و احرار الشام در سوران میکند.
به موازت انجام این حملات از سوی ارتش ـ که گروههای محلی آن را گونهای حمایت از خود میدانند ـ بحث درباره امضای توافق نامههای صلح میان این گروهها و ارتش نیز شدت گرفته است. با این حال، اخبار مربوط به این جریان هنوز از سوی مقامات رسمی تأیید نشده است. در عین حال، شواهد میدانی حاکی از آن است که ارتش تلاش دارد با ادامه عملیات در «خان تومان» در جنوب حلب و بازپس گیری برخی مناطق کلیدی، پیروزی نظامی تعیین کنندهای در حلب به دست آورد.
به هر حال، به نظر میرسد در شرایطی که گروههای محلی در حلب، مشغول مبارزه با داعش هستند، راه ارتش سوریه برای پیشروی به سمت حومه شرقی شهر هموار شده است. این امر قطعاً بر موقعیت داخل و حوالی حلب تأثیر میگذارد. البته شواهد حاکی از آن است که ارتش خواستار انجام نبرد در شهر نیست و می خواهد این کار را در حومه شهر دنبال کند.
ارسال نظر
اخبار روز
خبرنامه