دنیای اقتصاد نوشت: جدیدترین آمار تولید خودروهای داخلی در حالی از سوی وزارت «صنعت، معدن و تجارت» اعلام شده که با توجه به رشد قابل توجه تیراژ محصولات پژو و همچنین آغاز دوباره تولید «سوزوکی گرند ویتارا»، به نظر می رسد شرکای پیشین خودروسازی ایران (پژوی فرانسه و سوزوکی ژاپن) دوباره به «جاده مخصوص» بازگشته اند.
پژو و سوزوکی از سال ها قبل همکاری نسبتا مناسبی با خودروسازی ایران داشتند، اما پس از تشدید تحریم ها، ناگهان بی وفا شدند و ارتباط شان را «جاده مخصوص» تقریبا قطع کردند تا صنعت خودرو کشور دو شریک معتبر اروپایی و آسیایی خود را از دست بدهد.
هرچند سوزوکی به دلیل تیراژ نه چندان بالایش در ایران، زیان خاصی از بابت قطع ارتباط با «جاده مخصوص» به خود ندید، اما رفتن پژو، هم به ضرر این شرکت فرانسوی تمام شد و هم کاهش تولید ایران خودرو را در پی داشت.
طبق اخباری که منتشر شد، پژویی ها در نتیجه رفتن از ایران مجبور به تعطیلی برخی واحدهای تولیدی و همچنین اخراج تعدادی از کارگران خود شدند و از آن سو تولید ایران خودرو نیز به شدت افت کرد تا جدایی این دو یار قدیمی، به ضرر هر دو آنها تمام شود.
حالا گویا دوستان قدیم پس از مدتی دوری باز هم به هم رسیده اند و قرار است شراکتی دوباره میان آنها شکل بگیرد، شراکتی که قطعا اگر در حالتی برد-برد شکل بگیرد، هم خودروسازی ایران از آن سود خواهد برد و هم پژو.
ایران خودرو و پژو البته چند ماهی می شود که مذاکرات خود را برای شروع همکاری دوباره، آغاز کرده اند و ظاهرا این بار بنا است تا قراردادی محکم تر و منصفانه تر میان دو طرف منعقد شود.
از آن سو ایران خودرو و سوزوکی ظاهرا تمایل به آغاز دوباره همکاری هایشان دارند، هرچند خبری در مورد انجام مذاکرات میان این دو، فعلا انتشار نیافته و گویا طرفین می خواهند در سکوت خبری، به اصطلاح سنگ های خود را با یکدیگر وا بکنند. با این حال و اگرچه هنوز اخباری رسمی از همکاری دوباره پژو و سوزوکی با خودروسازی ایران منتشر نشده و حتی برخی کارشناسان، این موضوع را منوط به توافق هسته ای می دانند، اما اگر آمار تولید خودروسازان کشور در پنج ماه نخست امسال را ملاک قرار دهیم، می توان از دل آن به این نتیجه رسید که پژو و سوزوکی عملا به «جاده مخصوص» بازگشته اند.
طبق آمار موردنظر، تولید محصولات پژو در پنج ماه امسال، رشدی حدودا 134 درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته داشته و طبق آن، تمام محصولات این خودروساز فرانسوی در ایران (پژو 206، پژو پارس و پژو 405) با رشد تیراژ روبه رو شده اند. از طرفی، ایران خودرویی ها دیروز اعلام کرده اند که پژو 206 تیپ 2 دوباره به مدار تولید این شرکت باز خواهد گشت که این موضوع نیز می تواند دلیل دیگری برای بازگشت پژو به «جاده مخصوص» باشد.
همچنین «گرند ویتارا» که تولید آن چند ماهی متوقف بود، در مردادماه باز هم میهمان خط تولید ایران خودرو شده تا این اتفاق نیز نشانه ای باشد برای دوستی دوباره ایران خودرو و سوزوکی ژاپن.
رشد 4/70 درصدی تولید خودرو
اما به سراغ آمار تولید برویم و ببینیم سه خودروساز کشور چه کارنامه ای در 5 ماه ابتدایی امسال از خود به جا گذاشته اند.
طبق آمار منتشر شده، سه خودروساز بزرگ ایران در مجموع بیش از 314 هزار دستگاه محصول سواری را در پنج ماه امسال به تولید رسانده اند تا در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، رشدی 4/70 درصدی را تجربه کنند.
در این بین، ایران خودرویی ها سهمی 178 هزار و 705دستگاهی دارند و سایپایی ها نیز از سهمی 92 هزار و 116دستگاهی برخوردار شده اند و پارس خودرویی ها نیز به عنوان سومین خودروساز بزرگ کشور، 43 هزار و 276دستگاه محصول را به تولید رسانده اند. بر این اساس، ایران خودرو رشدی 130 درصدی را تجربه کرده و سایپا نیز افزایش 13 درصدی را به خود می بیند و پارس خودرو هم صاحب رشدی 71 درصدی شده است.
در جمع خودروهای تولیدی، بیشترین درصد رشد نصیب پژو 206 شده و لقب پرتیراژترین محصول سواری تولید داخل را نیز همچنان پراید در اختیار دارد.
طبق آمار اعلامی، اما ایران خودرو توانسته در پنج ماه امسال با تولید 33 هزار و 962 دستگاه پژو 206، تیراژ این محصول را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، نزدیک به 274 درصد رشد بدهد. این خودرو در حال حاضر فقط در دو مدل تیپ 5 (هاچ بک) و V8 (صندوقدار) به تولید می رسد، هرچند به گفته ایران خودرویی ها، تیپ 2 آن نیز پس از مدت ها دوباره به جمع خانواده پژو در «جاده مخصوص» باز خواهد گشت.
به جز 206، دیگر پژویی ایران خودرو که در پنج ماه امسال با رشد تولید روبه رو شده، پژو 405 است، خودرویی که علاوه بر تهران، در سایت خراسان نیز به تولید می رسد و تیراژ 39 هزار و 457 دستگاهی آن، رشد دو برابری آن را رقم زده تا 405 همچنان جزو محصولات پرتیراژ آبی های جاده مخصوص باشد.
این در شرایطی است که پژوپارس در حال حاضر پرتیراژترین محصول سواری ایران خودرو به شمار می رود و 49 هزار و 613 دستگاه از آن طی پنج ماه امسال به تولید رسیده است. این آمار سبب شده که پارس در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، رشد تیراژی 5/107 درصدی را تجربه کند. ایران خودرویی ها بیشترین تولید پارس را در سایت خراسان و سپس در جاده مخصوص داشته اند، هرچند این خودرو در سایت های مازندران و فارس نیز به تولید می رسد.
از پژویی ها که بگذریم، ایران خودرو در تولید سمند نیز با رشد تیراژ روبه رو شده و توانسته نزدیک به 37 هزار دستگاه از این محصول را در دو سایت مرکزی و مازندران خود به تولید برساند. این آمار سبب شده تا سمند در مقایسه با پنج ماه سال گذشته، 161 درصد رشد تیراژ را تجربه کند.
در بین دیگر محصولات ایران خودرو، سوزوکی گرندویتارا تک شاسی بلند ژاپنی و مونتاژی این شرکت، 13 دستگاه تولید داشته و این در حالی است که مدت ها خبری از مونتاژ آن نبود. ویتارا در سایت خراسان ایران خودرو مونتاژ می شود و هم اکنون قیمتی بالای 130 میلیون تومان در بازار دارد، البته اگر بتوان مدل صفر کیلومتر آن را پیدا کرد.
ایران خودرویی ها اما در پنج ماه امسال توانسته اند تنها 61 دستگاه دنا را به تولید برسانند و این در حالی است که هزاران نفر از ثبت نام کنندگان دنا منتظر دریافت این خودرو هستند. آن طور که مسوولان فروش ایران خودرو می گویند، دنا اگرچه قرار بود از مردادماه تحویل مشتریان داده شود، اما به احتمال زیاد، عرضه آن از مهرماه امسال آغاز خواهد شد. همچنین رانا نیز که حالا دیگر به خوبی در خیابان های کشور به چشم می آید، طی پنج ماه امسال 12 هزار و 619 دستگاه تولید داشته و این آمار سبب شده تیراژ رانا در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیش از 71 درصد رشد کند.
رشد دوباره پراید
از ایران خودرو رد شویم و به سایپا برویم، جایی که پراید همچنان پرتیراژترین محصول آنجا به شمار می رود و با حضور سراتو، حالا جمع محصولاتش به عدد سه رسیده است؛ هرچند با توجه به خیزی که سایپا برای شراکت با چانگان چین برداشته، در آینده بر تنوع محصولات این شرکت اضافه خواهد شد.
هرچه هست، طبق آمار منتشره، پراید هم اکنون اصلی ترین محصول گروه خودروسازی سایپا به حساب می آید و در پنج ماه امسال نزدیک به 97 هزار دستگاه از آن تولید شده که نشان از بهتر شدن اوضاع تیراژ این خودرو دارد. پراید که با وجود داخلی بودن، با افت شدید تولید طی سال های 91 و 92 مواجه شد و قیمتش حالا از 20 میلیون تومان نیز عبور کرده، علاوه بر سایپا، در پارس خودرو نیز به تولید می رسد.
بر این اساس، این دو شرکت به کمک هم توانسته اند تیراژ پراید را 19 درصد در مقایسه با پنج ماه نخست سال گذشته، افزایش بدهند. از جمع پرایدهای تولیدی، 33 هزار و 520 دستگاه آن متعلق به پارس خودرو است و 63 هزار و 468 دستگاه دیگر آن را سایپایی ها تولید کرده اند. طبق گفته مدیرعامل سایپا، تولید پراید از سال 96 به تدریج کاهش می یابد تا این خودرو کم کم از خط تولید خارج و همنشین پیکان در موزه شود.
سایپا اما به جز پراید، تیبا را هم تولید می کند، خودرویی که در پنج ماه امسال بیش از 28 هزار و 600 دستگاه تولید داشته و این آمار از رشد بیش از 142 درصدی تیراژ تیبا حکایت می کند. این خودرو پیش تر فقط در سایپای کاشان به تولید می رسید، اما طبق آمار پنج ماهه، سایپایی ها ظاهرا در سایت مرکزی خود (کیلومتر 16 جاده مخصوص) نیز اقدام به تولید این محصول کرده اند.
اما سری هم به پارس خودرو بزنیم، شرکتی که ظاهرا دیگر تمایلی به میزبانی از مگان ندارد و در مردادماه امسال نیز حتی یک دستگاه از این خودرو مونتاژ نشده است.
کاهش شدید تولید مگان طی دو سال و نیم گذشته، قیمت این خودرو را به شدت افزایش داد، تا جایی که هم اکنون باید بالای 100 میلیون تومان باید برای خرید آن هزینه کرد، البته اگر کسی بتواند مدل صفر کیلومتر آن را پیدا کند. به جز مگان اما پارس خودرویی ها محصول دیگری به نام نیسان تیانا را نیز مونتاژ می کردند که در پنج ماه امسال، از این خودرو نیز خبری نیست و تولید آن صفر گزارش شده است. این در شرایطی است که پارس خودرویی ها طی پنج ماه امسال 10 دستگاه از هموطن و هم خانواده تیانا یعنی نیسان قشقایی را به تولید رسانده اند. پارس خودرویی ها، اما محصول دیگری به نام تندر-90 نیز دارند که این میهمان فرانسوی البته در ایران خودرو نیز به تولید می رسد.
در مجموع 15 هزار و 638 دستگاه تندر-90 طی پنج ماه امسال به تولید رسیده که این آمار نشان از رشد 7/49 درصدی تولید تندر در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته دارد. در حالت تفکیکی، پارس خودرویی ها با رشدی 1/32 درصدی، 9 هزار و 717 دستگاه تندر-90 را به تولید رسانده اند و تعداد تندرهای تولیدی ایران خودرو نیز 5هزار و 921 دستگاه بوده است که از رشد 91 درصدی آن حکایت می کند.
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
اینقدر جو ایجاد نکنید فعلاً از پژو و سوزوکی خبری نیست . 206 هم با مسیبت تولید می کنند.
پاسخ
ای کاش قشقایی مجددا تولید و عرضه می شد.
پاسخ
اخبار روز
خبرنامه
نظرسنجی
به نظر شما دولت چهاردهم باید کدام یک از موارد زیر را در اولویت کاری خود قرار دهد.