بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۳ - ۰۷:۱۸

جزئیات بیکاری ۱.۵ میلیون جوان زیر ۳۰ سال

با وجود کاهش ۲۸۰ هزارنفری تعداد جوانان جویای کار زیر ۳۰ سال کشور در فاصله یکسال گذشته، اما بیکاری جوانان همچنان بحرانی و بیش از ۲ برابر نرخ بیکاری عمومی است. نرخ بیکاری جوانان تا ۳۰ ساله در تابستان امسال بین ۲۰ تا ۲۳ درصد و نرخ بیکاری زنان جوان نیز بین ۳۹ تا ۴۳.۶ درصد بود. براساس آخرین گزارشات مقامات دولتی، نرخ بیکاری جوانان فارغ التحصیل دانشگاهی دستکم ۴۳ درصد است.
کد خبر : ۱۳۶۵۸۶
به گزارش افکارنیوز، یکی از مهم ترین مسائلی که درباره بازار کار ایران به عنوان یک مشکل جدی وجود دارد، جمعیت بالای متقاضیان کار جوان زیر ۳۰ سال است. در واقع، این گروه سنی مهم ترین و جدی ترین گروهی است که به دنبال کار هستند و حل مسئل بیکاری در این بخش، به معنای عبور کشور از بحران بیکاری خواهد بود.

اینکه صدها هزار جوان جویای کار در کشور هفته ها، ماه ها و بلکه سال ها را منتظر یک فرصت برای ورود به بازار کار باشند در مقابل کشش پایین جذب کارجویان از سوی بازار کار کشور، باعث نوعی انباشت بیکاری در کشور شده و متاسفانه هر ساله نیز بر آمار بیکاران جوان کشور افزوده شده است.

براساس آخرین اعلام مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله کشور برابر با ۲۲.۹ درصد و نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله نیز معادل ۲۰.۲ درصد است که این میزان بیش از ۲ برابر نرخ بیکاری عمومی کشور و نشان دهنده ادامه بحران بیکاری جوانان است.

ورود سالیانه دستکم یک و نیم میلیون نفر به دانشگاه ها و خروج آنها در یک دوره ۲ تا ۴ ساله به امید یافتن شغل از دانشگاه، مسئله ای است که به دلیل فراهم نبودن زمینه های اشتغال کارجویان جوان در حال حاضر به عنوان یکی از مهم ترین چالش های کشور شناخته می شود.

این مسئله نه تنها برای جامعه، بلکه برای خانواده ها نیز به عنوان یک معضل بزرگ و بعضا لاینحل باقی مانده و اغلب خانواده ها امروز با بیکاری جوانان تحصیل کرده دانشگاهی مواجه بوده و از آن به عنوان یکی از نگرانی های پدران و مادران یاد می شود.

اینکه جوانانی پس از سال ها درس خواندن در دانشگاه ها، هیچ تقاضایی از سوی بازار کار برای اشتغال نداشته باشند، این مسئله باعث از بین رفتن توان ازدواج و تشکیل خانوده شود، آنها تا سال ها وابستگی مالی به خانواده داشته باشند و روزها را بدون اینکه استفاده از از آن ببرند در منازل به سر ببرند، ناراحتی بزرگی است که بسیاری از والدین را می آزارد.

پدری با ناراحتی می گفت دو فرزند دختر و پسرش پس از اخذ مدارک دانشگاهی و اشتغال موقت در مراکز دولتی، بیکار شده و با تعدیل نیرو مواجه شده اند. وی با نگرانی نسبت به آینده فرزنداشن از بالا رفتن سن آنها اظهار نگرانی می کرد و عنوان می کرد فرزندانش دچار افسردگی و سرخوردگی به دلیل از دست دادن شغلشان و ناتوانی در یافتن شغل جدید شده اند و این مسئله به چالشی بزرگ در خانواده وی تبدیل شده است.

علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به تازگی اعلام کرده است که در حال حاضر ۱۰۶ هزار تحصیل کرده در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در بخش کشاورزی بیکار هستند. این مسئله به معنی هدر رفتن سال ها تلاش، هزینه و عمر جوانانی است که به امید فردایی روشن، بهترین سال های عمرشان را در پشت میزهای دانشگاه ها از دست داده اند.

ربیعی در جدیدترین گزارش خود بیکاری جوانان را یکی از بزرگترین مشکلات کشور برشمرده و عنوان کرده است: ذائقه کارجویان نسبت به بازار کار تغییر کرده و ناگزیریم برای خروج از بحران بیکاری، مهارت آموزی را در کشور تقویت کنیم.

وی همچنین از ورود ۴ میلیون فارغ التحصیل جدید دانشگاهی در آینده نزدیک به بازار کار سخن گفته و افزوده است: رابطه بین بازار کار و جب فارغ التحصیلان دانشگاهی در ایران پایین و حداکثر تا ۲۵ درصد است.

به دلیل عدم ایجاد زیرساخت‌های لازم در بازار کار، رشد منفی اقتصاد، تحریم ها، سوء مدیریت، نبود برنامه ریزی درازمدت در دولت‌های گذشته برای آینده اشتغال کشور، ورود بدون ضابطه صدها هزارنفر به دانشگاه ها، عدم تطابق آموزش ها با نیاز بازار کار، واردات بی رویه به کشور، توسعه نیافتگی صنعت و تولید و در نتیجه سرمایه گذاری های ناکافی در طول دهه های اخیر باعث شده تا در زمان ورود جمعیت جوانان متولد دهه ۶۰ به بازار کار، فضاهای کافی برای اشتغال آنها وجود نداشته باشد.

در واقع از بین رفتن تعادل در عرضه و تقاضای نیروی کار که طی سالیانه متمادی و بلکه دهه های اخیر در ایران شکل گرفته، باعث شده است تا به اندازه تقاضاهای کاری در ایران، فرصت وجود نداشته باشد و از این رو هزاران کارجو به درهای بسته بازار کار برخورد کنند.

کارشناسان بازار کار می‌گویند پیک تقاضا برای کار در ایران تا سال‌های آینده ادامه خواهد یافت و در صورتی که اشتغال زایی مناسبی صورت نگیرد، به معنای ادامه بحران بیکاری در ایران تا سالیان متمادی و سال‌های آغازین سده آینده خواهد بود.

براساس جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران تعداد بیکاران جوان زیر ۳۰ سال ایران در فاصله یکسال گذشته به میزان ۲۸۰ هزار و ۵۶۴ نفر کاهش یافته است. جمعیت بیکاران مطلق تا ۲۹ ساله کشور در تابستان ۹۲ به تعداد یک میلیون و ۷۳۰ هزار و ۱۵۴ نفر بوده که این تعداد در تابستان امسال ب یک میلیون و ۴۴۹ هزار و ۸۹۰ نفر کاهش یافته است.

حمید حاج اسماعیلی با بیان اینکه بیکاری در ایران همچنان در وضعیت پیک تقاضا است گفت: نرخ بیکاری جوانان و فارغ التحصیلان کشور در بهترین حالت، ۲۵ درصد است.

این کارشناس بازار کار اظهارداشت: در حال حاضر، بازار کار به دنبال جذب جوانان خلاق و با انگیزه برای واگذاری تصدی های اندک شغلی موجود است و این وضعیت اشتغال برای میانسالان را با دشواری ها و پیچیدگی های بیشتری مواجه می کند.

حاج اسماعیلی خاطرنشان کرد: متاسفانه به دلیل باقی ماندن مسئله بیکاری در کشور، جمعیت بیکاران جوان در حال افزایش است و نمی توان خیلی به آمارهای موجود استناد کرد. مسئله کاهش حدود یک میلیون نفری جمعیت فعال اقتصادی در فاصله یکسال گذشته از مسائلی است که هنوز پاسخی به آن داده نشده است.
اشتراک گذاری :
ارسال نظر