تحلیل بنیادی کویر تایر
شركت كويرتاير در اواخر سال 1366 با سرمايه يك ميليون ريال تأسيس گرديد و عمليات اجرایي احداث كارخانه براساس موافقت اصولي صادره از وزارت صنايع و با ظرفيت اسمي25.500 تن از نيمه دوم 1370 در زميني به مساحت 112 هكتار در شهرستان بيرجند آغاز گرديد و در نوزدهم مهر ماه سال 1377 با صرف 350 ميليارد ريال سرمايهگذاري ریالی و ارزبري 84 ميليون دلار به بهرهبرداري رسيد.
شرکت کویرتایر بزرگترین واحد صنعتی استان خراسان جنوبی است که در حال حاضر بیش از 15 درصد از تایر تولیدی کشور (به لحاظ وزنی) و بیش از 22 درصد از تایر تولیدی کشور (به لحاظ عددی) در این کارخانه تولید میگردد.
محصولات شركت عبارتند از سايزهاي مختلف تايرهاي راديال سواری استيل بلت، وانتي و همچنين انواع نوار دور رینگ(فلپ) كه همگي با نام تجاري «كويرتاير» عرضه مي شوند.
شرکت در تاریخ 1388/05/18 به عضویت فرابورس درآمد و اولین معامله سهام آن در تاریخ 1388/07/06 انجام شد.
سرمایه شرکت
6 افزایش سرمایه اخیر شرکت کویر تایر را در جدول زیر مشاهده می نمایید. سرمایه شرکت در حال حاضر برابر با 700.000 میلیون ریال می باشد.
ترکیب سهامداران
محصولات شرکت
مهمترین محصولات شرکت تایر های رادیال و بایاس می باشند. بایاس و رادیال به نوع تکنولوژی لاستیک گفته میشود. لاستیک هایی که به طورمعمول بازار وجود دارد دو نوع بایاس و رادیال است. در تولید لاستیک های بایاس که از تکنولوژی قدیمی برخوردار هستند، از الیاف ورشته های نخی استفاده می شود. درحالیکه در تولید لاستیک های رادیال از رشته های سیمی استفاده میشود. فروشندگان تایرمعتقدند که تایرهای بایاس اگر تحت تاثیر نیروهای عمودی قرار بگیرند ،سطح تماس آج آنها تغییر شکل داده وبه مرور حالت جمع شده پیدا می کند.این مساله باعث کاهش عمرلاستیک وچسبندگی آن به جاده می شود.درمقابل تایرهای رادیال به دلیل ساختار محکم وتغییرات اندک شکل آج ها، درپیچ،چسبندگی خوبی به سطح جاده دارند.این لاستیک ها به دلیل به کارگیری رشته های سیمی در ساختار خود،تحمل سرعت بالاتری نسبت به تایرهای بایاس را دارندو عمر آنها نسبت به لاستیک های بایاس ۴۰تا۶۰ درصد بیشتراست.به گفته فعالان بازار ،تکنولوژی تولیدی اکثر شرکت های ایرانی از نوع بایاس بوده و اکثر تایر های رادیال وارداتی هستند.
شرکت در کنار تایر های بایاس و رادیال فلپ نیز تولید می کند.
مقایسه فروش و سود خالص
حاشیه سود خالص شرکت در سه سال گذشته بطور متوسط 22 درصد بوده است. طبق بودجه سال های 95 و 96 و همچنین کارشناسی سال 96 انتظار میرود حاشیه سود خالص این دو سال در حدود 15 تا 17 درصد باشد.
در سال های گذشته بیشترین نسبت بهای تمام شده به فروش متعلق به سال 92 بوده است. در سال های 93 و 94 با کاهش محسوس این نسبت مواجه هستیم. از آنجا که مواد اولیه بخش اعظم بهای تمام شده را تشکیل می دهد با خرید در نرخ های مناسب و کنترل هزینه های مربوط به این اقلام میتوان شاهد کاهش این نسبت بود.
ظرفیت تولید شرکت:
کالای فروش رفته
نرخ کالا ی فروش رفته
نرخ فروش محصولات در بودجه شرکت شرایط بازار و عملکرد سنوات گذشته بوده است. در تعیین نرخ کارشناسی نیز از نرخ های فروش محصولات در ماه های گذشته و همچنین تحلیل مقایسه ای نرخ های شرکت های مشابه استفاده شده است.
بهای تمام شده کالای فروش رفته
مهمترین جزء بهای تمام شده محصولات شرکت را مواد اولیه تشکیل میدهند که در جداول ذیل به تشریح آن خواهیم پرداخت. دستمزد مستقیم تولید در بودجه 96 با 12 درصد رشد نسبت به سال 95 در نظر گرفته شده است اما مقدار این رشد در تحلیل کارشناسی 14 درصد می باشد.
در سربار بیشترین هزینه متعلق به حقوق و مزایا، استهلاک و سایر هزینه ها می باشد. نکته قابل توجه در بحث سربار افزایش چشمگیر هزینه استهلاک نسبت به سال های گذشته می باشد که دلیل این امر فرض تحصیل ماشین آلات جدید از ابتدای سال مالی می باشد. در تحلیل کارشناسی 96 هزینه های حقوق و دستمزد با 14 درصد رشد و سایر هزینه ها یا با نرخ 10 درصد رشد نسبت به سال مالی گذشته محاسبه گشته اند و یا از مقدار درج شده در بودجه استفاده شده است.
مواد مصرفی طی دوره
شرکت در تولید محصولات خود از مواد زیر استفاده میکند:
کائوچوی طبیعی، کائوچوی مصنوعی، دوده، نخ و سیم، مواد شیمیایی و روغن و ...
64 درصد از کل هزینه مواد اولیه را سه ماده کائوچوی طبیعی و مصنوعی و دوده تشکیل می دهند. نرخ این مواد به شدت متاثر از نرخ دلار و نفت می باشد. کائوچوی طبیعی محصولی وارداتی است و کائوچوی مصنوعی محصول پالایشگاهی است که اغلب از بورس کالا تهیه می گردد. دوده نیز محصول شرکت دوده صنعتی پارس میباشد.
کائوچوی طبیعی، لاستیک پلی ایزوپرن (سیس 1و4-پلی ایزوپرن) است که در شیره درختی به نام هوا، Hevea وجود دارد. بیش ترین تولید کائوچو طبیعی در کشور مالزی وجود دارد و پس از آن به ترتیب اندونزی، تایلند، چین و هند قرار دارند. خواص فیزیکی و شیمیایی خوب کائوچوی طبیعی به همراه فرآورش آسان آن با عث شده است تا این پلیمر به ماده ای پرمصرف در تولید قطعات لاستیک تبدیل گردد. از دیگر مزایای کائوچوی طبیعی می توان مقاومت در برابر پارگی، مقاومت در برابر سایش، ضد آب بودن و تولید گرمای کم تر را نام برد. در جنگ جهانی دوم چون کائوچوی طبیعی نمی توانست احتیاجات جنگی را برآورد نماید ، کائوچوی مصنوعی از مواد پتروشیمی ساخته شد و آن را مشابه اسکلت طبیعی ساختند . طبیعی آن به نام ( ایزوپرن) است و مصنوعی آن را ( کلروپرن) نام نهادند . به کائوچوی مصنوعی ( نئوپرن ) هم می گویند .
در تعیین نرخ های کارشناسی 96 کائوچوی طبیعی از نرخ های جهانی این محصول و فرض دلار 40.000ریالی استفاده شده است. در تعیین نرخ کائوچوی مصنوعی نیز که متاثر از نرخ نفت و دلار است از فرض نفت 60 دلاری و دلار 40.000 ریالی استفاده شده است. همچنین برای تعیین نرخ کارشناسی 96 دوده از اطلاعات مالی شرکت دوده صنعتی پارس استفاده کرده ایم. در تعیین نرخ سایر مواد مصرفی فرض بر این شده است که نرخ این محصولات رشد 10 درصدی نسبت به سال گذشته داشته اند.
سود و زیان
مفروضات بودجه 96:
مرجع قیمت گذاری محصولات: شرایط بازار و عملکرد سنوات قبل
نرخ برابری ارز برای مواد اولیه 36.600 ریال
رشد حقوق و دستمزد: 12 درصد نسبت به سال 95
مفروضات کارشناسی 96:
مرجع قیمت گذاری محصولات: عملکرد ماه های اخیر شرکت، عملکرد شرکت های همگروه
نرخ برابری ارز برای مواد اولیه: 40.000 ریال
رشد حقوق و دستمزد: 14 درصد نسبت به سال 95
متوسط نرخ نفت در سال 96: 60 دلار
در بودجه 96 مبلغ000 44 ميليون ريال از هزينه هاي مالي، مربوط به کارمزد تسهيلات مالي دريافتي پيش بيني شده با فرض دريافت مبلغ 000 200 ميليون ريال تسهيلات، بوده که با نرخ 22 درصد از ابتداي سال مالي مورد پيش بيني برآورد شده است. در تحلیل کارشناسی نرخ تسهیلات دریافتی 18 درصد در نظر گرفته شده است.
نتیجه:
واردات بی رویه محصولات خارجی که باعث اشباع بازار گشته است می تواند مهمترین سد راه شرکت برای عدم تحقق بودجه باشد. با این حال چنانچه شرکت بتواند از نظر مقداری بودجه خود را تحقق بخشد و با در نظر گرفتن ثبات نسبی در نرخ دلار و نفت در سال 96 ( متوسط نرخ دلار 40000 ریال و متوسط نرخ نف 60 دلار) به نظر می رسد شرکت بتواند در سال 96 به ازای هر سهم بین 742 تا 752 ریال سود به دست بیاورد.
کارشناس تحلیل: سهیلا صالحی
جهت عضويت در كانال تلگرام #اخبار #اقتصادي #بورس_نيوز روي لينك زير كليك كنيد و گزينه JOIN را بزنيد.
https://telegram.me/boursenews_ir