معاون اول رئیس جمهور فرصتی 24 ساعته برای برای وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس کل بانک مرکزی و رئیس کل گمرک مشخص کرد تا با ارائه پیشنهادها و راهکارهای اجرایی، امکان تعیین تکلیف کالاهای رسوبی در گمرک را فراهم کنند.
به گزارش بورس نیوز، باوجود اینکه فعالان اقتصادی چند هفته است نسبت به افزایش رسوب کالا در گمرکات کشور هشدارهای جدی میدهند و در آخرین جلسه هیات نمایندگان اتاق تهران؛ مسعود خوانساری رئیس اتاق تهران هم بر این موضوع تاکید و درباره مشکلاتی که به دلیل حبس کالاها در گمرکات برای تولید و تامین مواد اولیه و کالاهای اساسی به وجود آمده است، ابراز نگرانی کرد؛ خبرها نشان میدهد که همچنان چالش حبس کالاها در گمرکات کشور ادامه دارد تا جایی که روز گذشته اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور از رسوب 30 درصدی کالاها در گمرکات سخن گفت و بعد از بازدید از شرکت انبارهای عمومی و خدمات گمرکی تهران و در جریان جلسه بررسی مسائل و مشکلات صادرات و واردات کشور فرصتی 24 ساعته برای برای وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس کل بانک مرکزی و رئیس کل گمرک مشخص کرد تا با ارائه پیشنهادها و راهکارهای اجرایی، امکان تعیین تکلیف کالاهای رسوبی در گمرک را فراهم کنند. او گفت:« بخش خصوصی انتظار دارد با توجه به شرایط دشوار پیش روی کشور، موانع فرا روی ترخیص کالا برطرف شود و شاهد اتخاذ تصمیماتی برای سرعت بخشیدن به روند رو به رشد ترخیص کالا از گمرک باشیم.»
اما این دستورات معاون اول رئیس جمهور در شرایطی صادر شده است که دو هفته پیش مسعود خوانساری در جلسه هیات نمایندگان اتاق تهران درباره جزییات حبس کالاها در گمرکات صحبت کرد و گفت: بخش از اقلامی که در گمرکات مانده اقلامی است که سال قبل ثبت سفارش شده اند و امسال به دلیل اینکه بخشی از این کالا ممنوع شده، نمیتوانند صادر کنند و یا اینکه ثبت سفارش انجام شده و قسمتی از کالا آمده و قسمت دیگری از آن از گمرک ترخیص نشده چون باز جزو کالاهای ممنوع شده است. بخش دیگری از مشکل به ارز آزاد مربوط میشود که داده شده و حالا کل مراحل ثبت سفارش را باید از اول انجام بدهد تا کالا را بتواند ترخیص کنند. من امروز به شما بگویم آخرین آماری که گرفتم این است که هم اکنون 139 هزار کانتینر در بنادر ما رسوب کرده است؛ حدود 7 میلیون تن کالا در بنادر وجود دارد و 2.5 میلیون تن کالای اساسی و سوال این هست که چه کسی باید جواب اینها را بدهد؟»
او ادامه داد: ببینید میزان هزینههایی که برای انبارداری و... باید پرداخت شود چقدر است و همه اینها فقط به دلیل تعدد دستورالعملها و بخشنامههایی است که مشکل را ایجاد کرده و تقریبا همه تولیدکنندگان دچار مشکل هستند و کارخانهها یکی بعد از دیگری در حال تعطیل شدن هستند و یا اینکه نیروهایشان را تعدیل میکنند. روزی نیست که ما نشنویم یک کارخانه در حال تعطیل شدن است و یا واحد تولیدی تعدادی از نیروهایش را تعدیل نکند و همه اینها به مشکلاتی باز میگردد که ایجاد شده. قطعا من فکر میکنم تحریمهایی که ما در داخل کشور ایجاد کرده ایم به مراتب شدیدتر از تحریمهایی است که آمریکا انجام داده و یا قرار است که انجام دهد.»
در هفتهها و ماههای گذشته به دلیل عدم ترخیص بخشی از کالاها از گمرکات که شامل کالاهای اساسی و مصرفی و مواد اولیه تولید انواع کالاها میشوند، مردم در تامین بخشی از کالاهای مصرفی روزانه خود مانند لوازم بهداشتی، انواع روغنها و... با چالشهای جدی رو به رو شدند و حتی شاهد هجوم برخی از افراد به فروشگاهها برای خرید کالاهای اساسی از ترس کمبودها بودیم. اما سوال اصلی این است که چرا روند خروج کالاها تا این حد از گمرکات کند شده و کالاها «رسوب» کرده است. به اعتقاد کارشناسان بخشنامهها و دستورالعملهای جدید که به دنبال تصمیمات ارزی جدید گرفته شده است راههای ترخیص کالا را روی تجار پیچیده کرده و حتی بسته است. همچنین مجتبی خسروتاج رئیس سازمان توسعه تجارت دلایل اصلی رسوب کالاها در گمرکات را 4 موضوع اعلام کرده است:« اول آنکه بخشی از کالاها به خاطر ترانزیت به کشور دیگر در بنادر کشورمان وجود دارد. دیگر آنکه برخی از کالاها باید مجوز از دستگاههای فنی چون سازمان ملی استاندارد، وزارت بهداشت و... بگیرند. سومین دلیل متقاضی یا واردکننده کالا، منابع مالی ندارد و از همین رو بهدنبال منابع ریالی است. آخرین نکته هم این است که کالا وارد کشور شده است اما فعال اقتصادی ارز آن را پرداخت نکرده و منتظر تأمین ارز از سایت سنا، نیما یا حتی آزاد است. از آنجا که فرد اسناد لازم را ندارد، امکان ترخیص کالا فراهم نمیشود.»
با همه این مشکلات قرار است طبق دستور معاون اول رئیس جمهور در نخستین جلسه هیات دولت به موضوع رسوب کالاها در گمرکات رسیدگی شود و در این بین صادرکنندگان، واردکنندگان و البته تولیدکنندگان امیدوارند تصمیمات مهم اخذ و مشکلات آنها برطرف شود، چالشهایی که تاثیرات تحریمهای اقتصادی را چند برابر کرده است.