به گزارش بورس نیوز، سعید محمدعلیزاده، خاطرنشان کرد: اتخاذ تدابیر لازم جهت پیشگیری از وقوع تخلفات در بازار اوراق بهادار و نیز بررسی و نظارت بر افشای اطلاعات با اهمیت توسط شرکتهای ثبت شده نزد سازمان از مسئولیتهای مهم سازمان بورس و اوراق بهادار است. از این رو سامانه یکپارچه گردآوری، نظارت و انتشار الکترونیکی اطلاعات (کدال) به منظور مکانیزه کردن جمعآوری، بررسی و انتشار اطلاعات مالی شرکتهای ثبتشده نزد سازمان و سایر اشخاصی که طبق قانون بازار اوراق بهادار ملزم به گزارش اطلاعات خود هستند، طراحی شده است.
وی ادامه داد: با توجه به اهمیت افشای اطلاعات توسط ناشران و با عنایت به انتشار مستقیم اطلاعیهها و عدم امکان برگشت اطلاعیههایی که انتشار مییابند، تهیه و تکمیل اطلاعات شرکت اصلی و کلیه شرکتهای فرعی، مستلزم بذل دقت کافی و رعایت نکاتی است که در نهایت به شفافیت بازار سرمایه منتهی میشود.
علیزاده در این خصوص افزود: با توجه به اینکه در برخی موارد، به دلیل ناخوانا بودن و طولانی بودن مبالغ گزارش شده در صورتهای مالی و یادداشتهای همراه و سایر اطلاعات افشا شده در سامانه کدال، این اطلاعات عملا قابل استفاده برای استفاده کنندگان نیست، بنابراین ناشران و حسابرسان معتمد باید از خوانا بودن اطلاعات افشا شده اطمینان حاصل کرده و ناشران، صورتهای مالی و یادداشتهای همراه را بر اساس سطح دقت میلیون ریال یا بالاتر تهیه و افشا کنند. توجه به این نکته ضروری است که خوانا نبودن اطلاعات و کلیه یادداشتهای پیوست به منزله عدم افشا تلقی شده و وفق دستورالعمل انضباطی برخورد میشود.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در این خصوص متذکر شد: نکته بعدی تهیه و افشای صورتهای مالی شرکتهای فرعی شرکتهای ثبت شده نزد سازمان است که در خارج از کشور ثبت شدهاند. صورتهای مالی شرکتهای فرعی که در خارج از کشور به ثبت رسیدهاند، باید مطابق با استانداردهای حسابداری ایران، به زبان فارسی تهیه شده و در رعایت ماده 10 «دستورالعمل موسسات حسابرسی معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار» توسط حسابرس معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار، حسابرسی شود و در سامانه کدال ارائه شود.
وی گفت: لازم به ذکر است ارائه گزارشات مالی شرکت فرعی خارجی به زبان آن کشور یا انگلیسی، مطابق با استانداردهای حسابداری آن و یا IFRS به عنوان اطلاعات تکمیلی بلامانع است.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در ادامه ابراز داشت: وجود اطلاعات مالی شفاف یکی از الزامات اساسی کارآیی بازار سرمایه است و این سازمان در راستای وظایف و اختیارات قانونی خود و نیز مواد 41 و 42 قانون بازار اوراق بهادار و در جهت بهبود افشای اطلاعات در صورتهای مالی اشخاص تحت نظارت، و به منظور تامین نیازهای اطلاعاتی سرمایهگذاران و سایر ذینفعان، صورتهای مالی نمونه برای صنایع مختلف را با همکاری کمیته فنی سازمان حسابرسی و برخی اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران و مدیران شرکتها تهیه و ابلاغ کرده است.
علیزاده با اشاره به صورتهای مالی مورد تأیید سازمان حسابرسی و سازمان بورس بیان کرد: صورتهای مالی نمونه ابلاغ شده توسط این سازمان (که به تایید کمیته فنی سازمان حسابرسی رسیده است) حاوی حداقل الزامات افشا طبق استانداردهای حسابداری است. لذا، حذف یا افشای ناقص اطلاعات (در صورت موضوعیت داشتن)، بر خلاف صورتهای مالی نمونه، تخطی از استانداردهای حسابداری و ضوابط این سازمان بوده و تخلف محسوب میشود.
وی در پایان گفت: مطابق با ابلاغیه شماره 035/440/ب/97 مورخ اول آبان ماه 1397 که در سامانه کدال به شماره پیگیری 482948 منتشر شده است، نکاتی علاوه بر نکات پیشگفته و راهنماییهایی در خصوص تهیه و بارگذاری اطلاعات در سامانه کدال مطرح شده است.