استاندار خراسان شمالی در گفتگو با بورس نیوز:
سود اصلی زعفران در جیب کشورهای واسط و دلال ها/کمکاری ارگانهای ناظر باعث تخلف میشود
سود نهایی طلای سرخ برای کشور اسپانیا و دلالهاست و بیشترین ضرر را کشاورز بیپناه ایرانی میکند که به هزار دلیل محصول خود را ارزان فروخته و ارزشافزودهای کسب نمیکند.
محمدرضا خباز استاندار خراسان شمالی در گفتگو با بورس نیوز ضمن بیان مطلب فوق گفت: بازار زعفران در کشور ما فرازوفرودهای فراوانی داشته و در حال حاضر هم دارد. زعفران بهعنوان طلای سرخ میتواند نقش بسیار مهمی برای اقتصاد کشور داشته باشد بهویژه برای کشور ما که در منطقه کم آب به سر میبریم طبیعتاً میتواند یکی از کشتهای مهم کشور محسوب شود.
وی ادامه داد: ازنظر اقتصادی بیش از 90 درصد زعفران دنیا در ایران تولید میشود اما؛ به دلیل اینکه فلهای به فروش میرسد بیشترین بهره را اسپانیا میبرد و زعفران ایران را به نام خودش ثبت، بستهبندی و سرخ میکند.
خباز تأکید کرد: این کشور اروپایی پس از هزینه کردن مبلغی ناچیز، زعفران ایرانی را برندی اسپانیایی دهها برابر قیمت خرید میفروشد و ارزشافزوده آن به جیب خود اسپانیا، بازرگانان و کسانی که در این کشور فرآوری دارند، میرود.
وی با اشاره به این مطلب که فراز و نشیبهای صنعت و بازار زعفران به دلیل نداشتن متولی خاص در حوزه طلای سرخ است گفت: ما در مجلس هشتم شورای عالی زعفران را طراحی کردیم و شورای عالی زعفران در هر استانی به ریاست استاندار تشکیل میشود این شوراها میتوانند زعفران را ساماندهی کنند.
استاندار خراسان شمالی افزود: به نظر من قیمت زعفران نسبت به سال گذشته باید بیشتر شود. دلیلش هم این است که مابهالتفاوت نرخ ارز و این حباب که در ارز وجود دارد طبیعتاً صادرات را مقرونبهصرفه و پرفایده کرده است. وقتی قیمت ارز افزایش پیدا میکند صادرکنندگان خوشحال ولی تولیدکنندگان ناراحت هستند.
وی خاطرنشان کرد: در یک سال گذشته اگر صادرکننده زعفران را میخرید و به خارج میبرد و آن را میفروخت، ارز حاصل را باید مثلاً 3500 میفروخت اما اکنون همان صادرکننده وقتی دلار را برمیگرداند تقریباً 10 هزارتومان میفروشد. بنابراین برای صادرکننده میصرفد که باقیمت بالاتری از تولیدکنندگان خریداری کند.
خباز تصریح کرد: وقتی قیمت ارز بالا میرود تولیدکننده برای رفع نیاز مواد اولیه و ماشینآلات خود باید از دلار 10 هزارتومانی استفاده نماید و این یعنی افزایش هزینه تولید. قیمت محصول نهایی باید دو تا سه برابر افزایش یابد تا بتواند نقدینگیاش را افزایش داده تا از پس هزینههای تولید برآید.
وی افزود: به دلیل افزایش قیمت ارز باید قیمت زعفران در کشور ما نسبت به سال گذشته بیش از دو برابر شود و این کاملاً طبیعی است. خوشبختانه قیمت ارز بهمرور پایین میآید و این مهم جای خوشحالی دارد. ما خراسانیها میگوییم «بیماری به خروار، شفا به مثقال» یکدفعه دلار به بالای 15،16 هزار تومان رسید و حالا که پایین میآید صد تومان، دویست تومان کاهش مییابد.
استاندار خراسان شمالی با اشاره به این مطلب که زمان عرضه زعفران فرا رسیده است گفت: از آبان ماه به بعد و در ماه آذر تولیدکنندگان محصولاتشان را برداشت کردند. من معتقدم که قیمت زعفران امسال نباید باقیمت سال گذشته یکی باشد زیرا هزینهها یکی نیست.
وی با اشاره به این مطلب که اساس بورس کالا، بنیاد درستی نیست افزود: بورس کالا طوری شکلگرفته که هم طرف بازیکن است، هم داور. یک تیم فوتبال را در نظر بگیرید اگر بازیکنان داور باشند نمیتوانند آنطور که باید و شاید داوری کنند و این بازی سرانجام خوبی نخواهد داشت.
خباز خاطرنشان کرد: بورس کالا باید از طرف دولت اصلاح شود. اعضای تشکیلدهنده بورس کالا هم تولیدکننده هستند و هم قیمت گذار. این مناسب نیست. این باعث میشود که حق بخش ضعیف جامعه پایمال شود.
وی افزود: یک مثال غیر زعفرانی بزنم؛ مثلاً فولاد، شمش میآید و کشف قیمت میکنند. میگویند میخواهیم 10هزار تن کالا به بورس کالا عرضه کنیم. برای اینکه بتوانند از معافیت مالیاتی برخوردار شوند. این کار اتفاق میافتد. ولی کل کالایی که کشف قیمت میشود را عرضه نمیکنند. بخشی از آن را عرضه و عدهای شروع به خریدن میکنند و بقیه را نگه میدارند چون خودشان ناظر هستند باقیمت چند برابر به خارج از بورس میفروشند.
استاندار خراسان شمالی راهحل این اتفاقات را افزایش نظارتها دانست و افزود: اصلیترین نظارت باید از طریق وزارت اقتصاد و دارایی عملیاتی شود تا همه کالایی که اعلام میکنند عرضه شود. آقایان تناژی را که اعلام میکنند جنبه نمایشی دارد و درصد کمی را به خاطر معافیت مالیاتی عرضه میکند. دولت از دو جهت ضرر میکند از طرفی معافیت مالیاتی میدهد و از طرف دیگر چون عرضه کامل اتفاق نمیافتد و عرضه خارج از بورس کالا رخداده دولت نمیتواند مالیت خودش را به دست بیاورد.
وی اظهار داشت: بنده معتقد هستم بورس کالا باید شاکلهاش تغییر پیدا کند. اینکه بازیکن هم بازیکن باشد و هم داور با هیچ عقلی منطبق نیست. بهویژه در مسائل اقتصادی که خیلی نگرانکننده است.
شورای زعفران کمتحرک است
این مقام مسئول با انتقاد از کمکاری و کمتحرکی شورای زعفران گفت: اتاق بازرگانی در بعضی از شهرها روستایی را انتخاب کردند و کاشت، داشت و برداشت را زیر نظر خودشان انجام میدهند. مثلاً روستای حسینآباد در شهرستان کاشمر. اتاق بازرگانی تولیدکنندگان زعفران را جمع کرده و گفته آنها را آموزش داد و در موقع تولید پیاز مناسب زعفران را در اختیارشان گذاشته و در موقع برداشت آموزش برداشت داده و روش خشککردن را هم آموزش میدهد. محصول این تولیدکننده باقیمتی 2 برابر ارزش سایر زعفرانها به فروش میرسد ضمن اینکه در بازارهای بینالمللی و در اسپانیا هم باقیمت خوبی این محصول را میخرند چون همرنگ آوری، هم طعم و عطر آن نسبت به زعفرانهای دیگر متفاوت است.
وی افزود: وقتی کار از ریشه منطقی شروع شود همهچیز درست خواهد بود. اگر شورای عالی زعفران آنطور که باید و شاید بهعنوان یک تکلیف علمی آنهم در شرایط اقتصادی امروز نقش خود را کامل ایفا کند، زعفران میتواند جای نفت را بگیرد. مشروط بر اینکه ابتدا کاشت و درنهایت برداشت با روشهای درست و بهروز آموزش داده شود.
خباز در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر تعداد زیادی از تولیدکنندگان ما به دلیل نداشتن سرمایه و بدون وابستگی به تعاونی، خودشان میکارند، وام میگیرند، بهمحض اینکه تولیدشان به دست آمد، اجباراً به ثمن وقت میفروشند. لذا کشاورز و تولیدکننده ما روزبهروز ضعیفتر میشوند و دلال ها که هیچ نقشی در تولید ندارد و فقط پول دارد به سود هنگفتی میرسند.
اخبار مرتبط
نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در گفتوگو با بورسنیوز؛
منع صادرات زعفران بهصورت فله / ارزشافزوده زعفران در جیب کشورهای منطقه میرود
نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در گفتوگو با بورسنیوز؛
منع صادرات زعفران بهصورت فله / ارزشافزوده زعفران در جیب کشورهای منطقه میرود
ارسال نظر
اخبار روز
خبرنامه
نظرسنجی
به نظر شما دولت چهاردهم باید کدام یک از موارد زیر را در اولویت کاری خود قرار دهد.