تمایزی از جنس سود در جمع بزرگان/ گامهای «وسینا» در مسیر رشد
بر اساس بررسیهای واحد سنجش و راهحلهای رفتاری در بازار (آبسیم) بورس نیوز، در بین بانکهای کشور، در شرایطی که بزرگان صنعت بانکداری کشور با زیان انباشته دستوپنجه نرم میکنند، «بانک سینا» روزهای سبز و بهاری را سپری میکند.
نسبت هزینههای عملیاتی به درآمدهای عملیاتی در دورههای اخیر رو به کاهش بوده و در آخرین گزارش ارائهشده به 76 درصد رسیده است.
تحلیل فاصله ساختار داراییها نشان میدهد که برخلاف سایر بانکها، «بانک سینا» تمرکز بسیار بالایی بر تسهیلات اعطایی و مطالبات از اشخاص غیردولتی دارد. با توجه به کاهش فعالیت در بازار بینبانکی و تغییر سیاستهای بانك مبنی برافزایش پرداخت تسهیلات، 69 درصد از مجموع داراییها در این بخش قرار دارد که نسبت به میانگین گروه اختلاف حدود 20 درصدی را نشان میدهد. این موضوع اهتمام بانك در صرف منابع در فعالیت اصلی یعنی نقش واسطهگری و پرداخت تسهیلات را بیان میکند.
تغییر سیاست بانک سینا عاملی شده تا مطالبات از بانکها و سایر مؤسسات کاهش یابد و سهم بسیار اندکی از داراییها داشته باشد؛ این در حالی است که سایر بانکها حدود 6 درصد داراییهای خود را به این بخش اختصاص دادهاند.
هدف بانك را میتوان بهبود پرتفوی داراییها و کاهش میزان سرمایهگذاری در سبد داراییها دانست. البته بانك جهت رعایت قانون رفع موانع تولید، شرکتهای مدیریت سرمایه گذاری کوثر بهمن و توسعه سینا را از طریق عرضه در بورس و شرکت توسعه اعتماد مبین از طریق عرضه عمومی به فروش خواهد رساند.
حجم داراییهای ثابت که عمدتاً شامل زمین، ساختمان و سرقفلی شعب و ساختمان مرکزی بانك میشود، از کل داراییها یک درصد است که این امر بیانگر اهتمام بانك بر بهکارگیری حداکثر منابع در داراییها مولد است.
مبلغ سپردههای بانك با رشد 5 درصدی نسبت به سال قبل، به رقم 171506 میلیارد ریال رسیده که بیانگر رشد نسبت سپردهها به سرمایه از 16 برابر در سال گذشته به 17 برابر در پایان شهریورماه سال 97، است. انتظار میرود با تداوم شرایط کنونی، این نسبت تا پایان سال جاری به مرز 20 برابر نزدیک شود.
«وسینا» با اقدام در جهت کاهش نرخ سود علیالحساب سپردههای سرمایهگذاری، نرخ هزینه تجهیز منابع از محل سپردههای ریالی را بیش از 5 درصد کاهش دهد. این موضوع ازاینجهت حائز اهمیت است که سهم قابلتوجهی در حفظ حاشیه سود فعالیتهای پولی بانك داشته است.
این بانک برآورد کرده با افزایش حدود 21 درصدی سود حاصل از تسهیلات اعطایی، در پایان سال 97 درآمدهای مشاع رشد 19 درصدی را نسبت به سال 96 تجربه کند.
ولی با توجه به رشد یکدرصدی درآمد تسهیلات در 6 ماهه اول در مقایسه با دوره مشابه سال قبل، تحقق این پیشبینی بعید به نظر میرسد.
اما از این نکته نیز نباید گذشت که این بانک با کنترل سود علیالحساب سپردههای سرمایهگذاری توانسته سهم خود از درآمدهای مشاع را حفظ کند و به نزدیکی مقدار سال 96 برساند.
نسبت تسهیلات به سپردهها معمولاً بین 70 تا 87 درصد معرفی شده و مقادیر پایینتر از 70 درصد معرف سیاست محافظهکارانه بانك و عدم تمایل به اعطای تسهیلات و یا صرف منابع حاصل از سپردهها در داراییهای غیر مولد است. از سوی دیگر مقادیر بالاتر از 87 درصد نیز بیانگر کسری نقدینگی بانكها جهت تأمین منابع اعتبارات اعطایی و آسیب پذیری نسبت به وامدهندگان است. همچنین نشان از جذاب بودن تسهیلات و علاقه بانك به اعطای تسهیلات نیز دارد. این نسبت طی دورههای اخیر در بانك سینا بین 74 تا 81 درصد بوده که میزان قابل قبولی محسوب می شود.
در مجموع، وضعیت «بانک سینا» مطلوب و رو به بهبود ارزیابی می شود و با توجه به سیاست کاهش سود سپرده ها در کنار اعطای برنامهریزی شده تسهیلات، وضعیت درآمدها انتظار میرود بهتر از گذشته شود. بهعلاوهاین که در صورت فروش شرکتهای تحت تملک، میتواند سود مناسبی شناسایی کند.