ادغام بانکهای نظامیدر نگاه اعداد و ارقام / بانک «سپه» بزرگ میشود
به گزارش واحد سنجش و راه حلهای رفتاری در بازار (آبسیم) بورس نیوز، با وخیم شدن اوضاع صنعت بانکداری در کشور و کاهش بازدهی و زیانده شدن برخی بانکها، اصلاح ساختار این صنعت در دستور کار قرار گرفت. ادغام بانکهای نظامی به عنوان اولین چالش طی سالهای اخیر در دستور کار قرار گرفت. ظاهرا این موضوع بسیار به واقعیت نزدیک شده و امروز ادغام بانکهای قوامین، انصار، کوثر، مهر اقتصاد و حکمت ایرانیان در بانک سپه رسما کلید خورد.
هر چه بانک بزرگتر باشد، بهرهوری بالاتری دارد؛ بنابراین ادغام بانکهای نظامی تغییرات مثبت به همراه دارد. با توجه به تجربه موفقیت آمیز در چند کشور دیگر، این اقدام از چند جهت قابل تأمل است؛ علاوه بر بهبود نسبت کفایت سرمایه بانکها، شاهد کاهش هزینهها از طریق کاهش شعب فیزیکی و احتمال پرسنل بانکها خواهیم بود و بار سنگینی از دوش صورتهای مالی برداشته میشود و قیمت تمام شده خدمات به شدت کاهش مییابد.
بر اساس آخرین اطلاعات مالی منتشر شده، دو بانک «قوامین» و «مهر اقتصاد» با زیان انباشته روبرو هستند و سه بانک دیگر سود انباشته چندانی در چنته ندارند. این موضوع به خوبی نشان دهنده این موضوع است که عملکرد این بانکها بهره وری لازم را نداشته است.
بانکهای نظامی در مجموع بالغ بر 1932 هزار میلیارد ريال دارایی دارند و در مقابل، 1885 هزار میلیارد ريال بدهی به بار آورده اند. بنابراین، نسبت بدهی کل در رقم 0.97 قرار میگیرد که چندان مطلوب نیست. بیشترین میزان دارایی و بدهی مربوط به بانک «قوامین» است.
این بانکها بالغ بر 2539 شعبه با حضور 26439 کارمند دارند که پس از ادغام، ضمن مدیریت بهتر هزینهها، این تعداد به مرور زمان کمتر خواهد شد و از هزینههای عمومی، اداری و کارکنان کاسته خواهد شد.
در حال حاضر، به سبب تعداد بالای کارکنان، بیشترین هزینه را بانک «مهر اقتصاد» پرداخت میکند و شاید یکی از مهمترین دلایل زیاندهی این بانک، تعداد بالای شعب و کارکنان و در نتیجه هزینههای سرسامآور باشد.
بر اساس اطلاعات موجود، نسبت کفایت سرمایه لازم 8 است که تنها بانک حکمت این موضوع را رعایت کرده و سایر بانکها در شرایط مطلوبی از این حیث قرار ندارند.
به طور کلی در این 5 بانک بیش از 1786 هزار میلیارد ريال سپرده گذاری انجام شده که بیشترین رقم سپرده گذاری مربوط به بانک «مهر اقتصاد» است.
بنابراین، با ادغام بانکهای مذکور که اغلب، اوضاع چندان مساعدی ندارند، میتوان به بهبود شرایط امیدوار بود و از این پس، بانک «سپه» به یک غول بانکی بدل خواهد شد؛ به شرطی که بتواند از منابع موجود استفاده بهینه را بکند.