مُهر صادرات بر فولاد پس از اطمینان از اشباع بازار/ نباید «رانت» هدیه نرخهای دستوری باشد
حسین طالبی در واکنش به اظهارات اخیر مدیرعامل بورس کالای ایران پیرامون توازن میان عرضه داخلی و صادرات از طریق بورس کالا و استناد این اظهارات به ماده ۳۷ قانون رفع موانع تولید به خبرنگار بورسنیوز، گفت: بورس کالا به عنوان مرجعی برای کشف قیمت بسیار خوب عمل میکند اما این امر مشروط به این است که قیمت محصولی که در بورس عرضه میشود، قیمت مشخصی در بازار نداشته باشد.
وی ادامه داد: از قدیمالایام مرجع قیمتگذاری برای محصولات فولادی در هر مرحله از تولید، نرخ فروش شمش فولاد خوزستان بوده و تمام فعالان این عرصه به این مرجع استناد میکنند.
طالبی تاکید کرد: این مساله برای عملکرد تمام فعالان عرصه فولاد روشن بوده و بورسکالا میتواند با استناد به آن، نرخ مرجع را تعیین کرده و معاملات را در تالار بورس به اجرا در آورد.
این مقام آگاه در چادرملو همچنین در واکنش به قیمت پایه ورق در سال جاری توسط بورس کالا که با کاهش همراه بود، گفت: ممکن است در برخی مواقع قیمت دستوری به بازار خورانده شود و خریدار و فروشنده را به استناد به آن مجبور کنیم که این امر پیامد مثبتی نخواهد داشت و اختلاف قیمت، بین قیمت تکلیفی و قیمت بازار می تواند منجر به رانت شود.
وی با بیان اینکه این تجربه در سال گذشته برای صنعت فولاد رخ داده است، گفت: این موضوع شاید بتواند مبنایی برای اینکه قیمتگذاریها مجددا با اشتباه آن زمان تکرار نشود، همراه شود.
طالبی پیرامون این مسئله در قالب پیشنهادی عنوان کرد: برای خرید و فروش فولاد میتوان پیشنهاد کرد که هیچ اجباری به مشتری نشود و صاحبان اجناس مختلف از جمله فولاد، با آمدن به بورس کالا از وجود خریدار مطلع شوند و در صورت نبود خریدار و یا اشباع شدن بازار، به صادرات روی آورند.
مدیر روابط عمومی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در پایان اظهارات خود به حیطه فعالیت بورس کالا و مهمترین ویژگی آن اشاره و خاطرنشان کرد: حضور بورس کالا از این نظر خوب است که گفتند اگر میخواهید صادرات داشته باشید ابتدا باید بازار اشباع شده باشد و سپس به صادرات ورود کنید و نقش بورس کالا در این بین به عنوان مرجعی که در آن مشخص میشود جنس خریدار دارد یا خیر، مرجع خوبی است و میتواند به صادرات کمک کرده و همان توازن را ایجاد کند.