در «سدبیر» چه خبر است! / مجددا نوبت به بازار پایهایها رسید
به گزارش واحد سنجش و راه حلهای رفتاری در بازار (آبسیم) بورس نیوز، بورس تهران در دهمین روز اردیبهشت ماه سال 98 یک رفت و برگشت سریع داشت و در حالی که شاخص کل تا مرز 219 هزار واحد پیش رفته بود، با شدت گرفتن عرضهها، مجددا به کانال 216 هزار واحد بازگشت. این رفت و برگشتها به گونهای رقم خورد که برخی نمادها که در ابتدا صف خرید بودند، به صف فروش رفتند و در پایان مجددا به صف خرید رسیدند. این گونه رفتارها از اهالی بازار سرمایه (که یکی از تخصصیترین بازارهای کشور است) نباید بدین شکل رخ دهد و همین موضوع نشان میدهد نیاز به آموزش در بین سرمایهگذاران به شدت احساس میشود. در نهایت، با ثبت رشد 0.8 درصدی در معاملات امروز، بازدهی یک ماهه شاخص کل به مدار 31 درصد وارد شد.
با توجه به این که ابتدای معاملات با شتاب تقاضا و صفوف خرید در نمادهای بسیار آغاز شد، تعداد نمادهایی که قیمت پایانی سبز داشتند به عدد 374 رسید و در مقابل، 268 نماد تسلیم جوگیری برخی اهالی بازار سهام شدند.
به این ترتیب، پس از «وتجارت» که 10 درصد حجم کل معاملات را از آن خود کرد، «خساپا» پس از مدتها در صدر این لیست قرار گرفت و تسلیم جو بازار نشد و با صف خرید به معاملات امروز خود پایان داد. این سهم خودرویی در مدت گذشته از سال جاری 24 درصد رشد قیمت داشته است.
در مجموع، حجم معاملات 22 درصد و ارزش معاملات 12 درصد نسبت به روز قبل افت نشان میدهد.
از حیث بازدهی، امروز شرکتهای بازار پایهای کولاک کردند و از 10 نماد برتر، 8 نماد از این بازار هستند. دو سهم «لخانه» و «فسلیر» بیشترین بازدهی را عاید سهامداران خود کردند. از ابتدای سال جاری تا به امروز «لخانه» 135 درصد و «فسلیر» 56 درصد رشد قیمت داشتهاند که در نوع خود جالب توجه است.
در میان شرکتهای زیانبار امروز بازار سرمایه، نام «سخواف» در صدر دیده میشود و پس از آن، «سلار» قرار دارد. این دو سهم سیمانی در سال جاری به ترتیب، 49 و 23 درصد بازدهی داشتهاند.
در میان صنایع، پس از «فعالیتهای کمکی به نهادهای مالی واسط» که تأمین سرمایهها و بورسها را درون خود دارد، گروه «منسوجات» بیشترین رشد شاخص را ثبت کرد.
زیاندهترین صنعت روز «خرده فروشی» بود و گروههای «سایر حمل و نقل» و «استخراج زغالسنگ» در رتبههای بعدی ایستادند.
نگاهی به حجم معاملات هر یک از شرکتها بیانگر این است که «سدبیر» 45 برابر میانگین حجم ماهانه مبادله شد که این حجم از داد و ستد کم سابقه است. البته 97 درصد از خرید توسط دو حقوقی انجام گرفت و در سمت فروش نیز یک حقوقی فعالیت بالایی داشت. بهای تمام شده پرتفوی بورسی «سدبیر» با ارزش بازار آن تقریبا برابر است که نشان میدهد در شرایطی که بازار سرمایه شاهد ثبت رکوردهای جدید است، این شرکت چندان نتوانسته موفق عمل کند و پرتفوی قوی و با ارزشی را شکل دهد. «غمینو» که حجم معاملات بالایی داشت، چندی پیش در خصوص افزایش نرخ خرید مواد اولیه (آرد) و برخی تولیدات خود، شفاف سازی کرد.
در نگاه کلان، صنعت «سیمان» همچنان حجم معاملات بالایی را ثبت میکند و امروز «خوردو و ساخت قطعات» نیز وضعیتی مشابه با «انبوهسازان» داشت.
رفتار حقوقیها در نمادهای بانکی به سمت خرید متمایل بود که در صدر برآیند ورود حقوقی، «وبصادر» به همراه قل دوم خود «وتجارت» حضور دارد.
در لیست خروج حقوقیها در ابتدا «ولساپا» قرار دارد. این شرکت در فروردین ماه 2 خودروی پراید و ساینا و 26 دستگاه تیبا را به صورت لیزینگ به فروش رساند و حدود 42 میلیارد تومان از کل فعالیتهای خود درآمد شناسایی کرد که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 2 میلیارد تومان بیشتر است. «خبهمن» نیز چندان به مذاق این قشر از سهامداران خود نیامد و عزم بالایی از فروش در آن مشاهده شد. «خبهمن» در سال 97 بازدهی اندک 24 درصدی داشت و در مدت گذشته از سال 98 رشد قیمت 46 درصدی را تجربه کرد. «بفجر» دومین روز متوالی است که در حداکثر قیمت مجاز داد و ستد میشود اما امروز از سوی حقوقیها با شتاب عرضه مواجه شد؛ هر چند که در نهایت صف خرید آن باقی ماند.
در بازارهای موازی نیز خبر چندانی نبود و دلار به همراه سکه و طلا اندکی افت کردند.
پیشبینی بازار فردا
با توجه روز پایانی بورس تهران در هفته جاری، به نظر میرسد جو و هیجان فروش که در معاملات امروز مشاهده شد، در ساعات ابتدایی فردا نیز با شتاب کمتر، تکرار شود. هر چند که همگان اذعان دارند بازار سرمایه یکی از ارزانترین بازارهای کشور است و با توجه به رشد افسارگسیخته قیمتها در سایر بازارها، بازار سهام رشد لازم را نداشته است. البته این نکته را نیز باید مدنظر داشت که سهامداران نباید با اندک افت شاخص کمر به فروش سهام خود در هر قیمتی ببندند؛ چرا که اصلاح کوتاه مدت و موقت قیمت سهمها، لازمه صعودهای بعدی است.