ابلاغ زمان آگهی «شبندر» و «شبریز» از سوی بورس/ تنها یک مشتری بدون اهلیت در تیرماه آمد/ آیا پالایشگاهها مشتری دارند؟/ معنای بیتفاوت «شراز» برای خصوصیسازی
به گزارش بورسنیوز، در ابتدای تیرماه ۹۸، زمزمههایی مبنی بر خصوصیشدن برخی شرکتهای دولتی از جمله دو پالایشگاه به گوش رسید.
بر همین اساس مقرر شد تا بلوک ۲۰درصدی سهام شرکت پالایش نفت شیراز شامل یکمیلیون و ۲۷ هزار و ۵۴۹ سهم این شرکت به قیمت تابلوی فرابورس در روز عرضه (معادل قیمت بسته شدن تابلو در روز قبل از عرضه) بهاضافه ۲۰ درصد بهشرط آنکه از مبلغ ۳۵ هزار و ۵۰۰ ریال کمتر نباشد، در فرابورس عرضه شود.
این میزان سهام به قیمت کل پایه ۷ هزار و ۲۹۵ میلیارد و ۵۵۹ میلیون و ۵۶۰ هزار ریال و سپرده شرکت در مزایده ۷۲۹ میلیارد و ۵۵۵ میلیون و ۹۵۶ هزار ریال بهصورت نقد قابلواگذاری بود.
از سوی دیگر، بلوک ۲۰ درصدی سهام شرکت پالایش نفت لاوان نیز که ۲۲۸ میلیون و ۶۸۴ هزار و ۳۲۰ سهم این شرکت را شامل میشد، به قیمت تابلوی فرابورس در روز عرضه (معادل قیمت بسته شدن تابلو در روز قبل از عرضه) بهاضافه ۲۰ درصد بهشرط آنکه از مبلغ ۲۹ هزار و ۱۱۶ ریال کمتر نباشد، قابلعرضه بود.
این میزان سهام به قیمت کل پایه ۶ هزار و ۶۵۸ میلیارد و ۳۷۲ میلیون و ۶۶۱ هزار و ۱۲۰ ریال و سپرده شرکت در مزایده ۶۶۵ میلیارد و ۸۳۷ میلیون و ۲۶۶ هزار و ۱۱۲ ریال بهصورت نقد واگذار میشد.
اما در نهایت ماجرا و آغاز مردادماه، عملا تاریخ واگذاریها گذشته و خبری از چندوچون مراحل واگذاریها نشد و زمزمههای سوختن این واگذاریها نیز زیر تابلوی بورس، گوشبهگوش سهامداران چرخید.
خریدار پیدا شده، با شرایط بورس مطابقت نداشت
جعفر سبحانی مشاور رئیس سازمان خصوصیسازی در همین راستا به خبرنگار بورسنیوز گفت: مصوبه ۴خردادماه هیات واگذاری، دلالت بر آن داشت، ۱۸شرکتی که در آنها دولت دارای سهم بوده نظیر ۶شرکت پالایشگاهی، ۳بانک، ۲شرکت بیمه، هلدینگ خلیجفارس، ایرانخودرو، سایپا، فولاد مبارکه اصفهان و چند شرکت دیگر با مجموع قیمت پایه ۵۲هزار میلیارد تومان مطابق با شرایط بهصورت یکجا، نقد و بلوکی واگذار شوند.
وی ادامه داد : سازمان خصوصیسازی نیز بعدازاین مصوبه شرایط برگزاری مزایده را فراهم کرد و در مرحله نخست ۳شرکت بیمه البرز باقیمت پایه ۱۱۰ میلیارد تومان، پالایش نفت شیراز باقیمت ۷۳۰ میلیارد تومان و پالایش نفت لاوان باقیمت پایه ۶۶۰میلیارد تومان به ترتیب از طریق بورس و فرابورس آماده واگذاری شدند.
سبحانی خاطرنشان کرد: زمانی که واگذاری بنگاهها باید از طریق بورس و فرابورس عملیاتی شود طبیعتا شرایط خریدار توسط سازمان بورس معین میشود و رویههای آن با شرایط واگذاری مستقیم از سوی سازمان خصوصیسازی کاملا متفاوت است.
وی درباره خریداران احتمالی این سه شرکت نیز اظهارکرد: از بین این شرکتها تنها یک متقاضی جهت خرید به بحث واگذاریها ورود کرد اما شرایط این خریدار با پارامترهای بورس تطبیق پیدا نکرد و بر همین اساس، معاملهای نیز صورت نگرفت.
مشاور رئیس سازمان خصوصیسازی در ادامه درخصوص شرایط اعلامی از سوی هیات واگذاری نیز اشاره کرد و گفت: شرایط خرید ازلحاظ پرداخت، کامل بهصورت نقد، یکجا و بلوکی تعیین شده که این موضوع برای متقاضیان مناسب نیست اما بعد از برگزاری دیگر مزایدهها، آسیبشناسی نسبت به این نوع واگذاریها در دستور کار قرار گرفت.
پالایشگاه بندرعباس
پالایشگاه تبریز
مشاور رئیسکل سازمان خصوصیسازی به برنامههای آتی اشاره داشت و تاکید کرد: طی ماه جاری، دو شرکت پالایش نفت اصفهان و شرکت پالایش نفت تهران به ترتیب در تاریخ نهم و دوازدهم آماده واگذاری شدهاند که در ادامه منتظر اعلام زمان انتشار آگهی عرضه دو پالایشگاه نفت بندرعباس و تبریز توسط سازمان بورس هستیم.
واگذاریها تاثیری در این پالایشگاه ندارد
همچنین یک منبع آگاه در شرکت پالایش نفت شیراز در خصوص عدم واگذاری و شرایط ایجادشده درخصوص این واگذاری و تاثیر آن بر شرکت نیز به بورسنیوز گفت: واگذاری یا عدم واگذاری «شراز» تغییری در شرایط این شرکت ایجاد نمیکند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در واگذاریهای ذکر شده باید اشاره کرد که تنها سهامدار تغییر کرده و این امر تفاوتی در شرایط حال حاضر شرکت نخواهد داشت.