در نظام بانکی کشور چه خبر است/ رنگولعاب طاووس خصوصیها، زردی قناری دولتیها را شست
به گزارش واحد سنجش و راه حلهای رفتاری در بازار (آبسیم) بورس نیوز، طبق آخرین آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی، در حال حاضر ۴۱ بانک و موسسه اعتباری مجوز فعالیت دارند. از این میزان، همچنان ۸ بانک به حالت دولتی باقی مانده و دولت سکاندار هدایت آنها است. البته ۵ بانک خارجی نیز در این لیست حضور دارد آنها نیز زیر چتر حمایتی دولت قرار دارند.
بانکهای خصوصی بالغ بر ۶۷۰ هزار میلیارد ریال سرمایه با خود آوردهاند و از بین بانکهایی که صورتهای مالی آنها در دسترس است، ۸ بانک زیانده هستند و ۱۸ بانک نیز سود انباشته را نشانه رفتهاند.
در ساختار ۲۸ بانک خصوصی، ۱۳۳۱۵ شعب در سراسر کشور و حتی خارج از کشور دارند. به طور کلی، بر مبنای آخرین صورت مالی منتشر شده در سامانه کدال، برآیند عملکرد بانکهای خصوصی بالغ بر ۱۸۴۷ میلیارد تومان به سمت سوددهی بوده است.
نقش و نگار دولت در نظام بانکی کشور در ۸۷۲۱ شعبه به نمایش درآمده و ۵ بانک خارجی، ۶ شعبه دارند.
از میان ۴۱ بانک مجاز، تنها ۲۸ بانک در بازار سرمایه حضور دارند و باقی بانکها از خود تمایلی برای در چشم عموم قرار گرفتن، نشان ندادند. یکی از علل عدم تمایل برخی بانکها به حضور در بازار سهام، فرار از استانداردها و شفافیتهای مالی است.
از بین بانکهای حاضر در بازار سرمایه، سهم بورس تهران ۱۲ بانک و فرابورس ایران میزان ۱۶ بانک است. این نکته را نیز باید یادآور شد که برخی بانکهای حاضر در فرابورس، شرایط و ظرفیت حضور در بورس را دارند اما؛ تلاشی برای حضور در بازار شفافتر بورس نمیکنند.
در حال حاضر، «بانک تجارت» با سرمایه اسمی ۲۲۳ هزار و ۹۲۶ میلیارد ریالی، جایگاه اول را در بین بانکهای حاضر در بازار سهام از نظر مبلغ سرمایه دارد. پس از آن، «بانک صادرات» با سرمایه ۱۷۵ هزار ۳۵۴ میلیارد ریالی قرار دارد. مجموع سرمایه این دو بانک به تنهایی ۱.۴ برابر سایر بانکها است. رده سوم را در این رتبهبندی، «بانک پاسارگاد» دارد.