حمایت مثبت از برخی نمادها
آنچه در معاملات چهارشنبه گذشت:
به گزارش بورس نیوز، در حالی که پس از رشد قیمت سهام در روزهای ابتدای هفته بسیاری از رسانه ها، مدیران و مسئولین بورسی در انتظار ادامه روند صعودی بازار در روز چهارشنبه بودند با این وجود عرضههای سنگین اشخاص حقیقی و عدم وجود تقاضایی جدی در نمادهای مختلف در ساعات میانی و انتهایی روز چهارشنبه تا حدود زیادی تکلیف بازار امروز را نیز مشخص کرد.
شاید از این به بعد انتشار گزارش های سالانه ضعیف شرکتها در سامانه کدال را بتوان موتور محرک ادامه افت قیمت سهام دانست. گزارشاتی که استارتش توسط شرکتهای حبابی نظیر مارگارین، سرمایه گذاری شاهد، "وخارزم"، "حپترو" و ...، در روزهای گذشته خورده و احتمالا این اتفاق را در صورتهای مالی ۶ ماهه بسیاری از شرکتهای کوچک را نیز میتوان در روزهای آتی مشاهده کرد.
پس از عدم استقبال از صندوق پالایش آن هم پس از تمدیدهای چندباره، به نظر میرسد بازگشایی ضعیف نمادهای پالایشگاهی را در روزهای آتی بتوان نقطه عطف روند بازار در روزهای هفته جاری دانست. انتشار گزارشات ضعیف و سودهایی که به هیچ وجه با قیمت سهام این شرکتها ندارد از مهمترین دلایل احتمال ادامه روند نزولی سهام شرکتهای پالایشی پس از بازگشایی است.
آنچه در روزهای گذشته موجب ابراز نگرانیها و اعتراضات سهامداران خرد از مسئولین بازار سرمایه و به ویژه صندوق توسعه بازار بوده است حمایت از تک نمادهای فولاد، فملی، تجارت و صادرات و البته برخی از نمادهای صنعت پتروشیمی میباشد آنهم بدون آنکه شاهد برچیده شدن صفوف فروش و افزایش نقد شوندگی در بیش از ۸۰ درصد نمادهای فعال در بازار بورس و فرابورس باشیم.
بازار روز چهارشنبه نیز به نوعی از این قاعده تبعیت نمود و در حالی که در نمادهای مذکور شاهد حمایتهای همه جانبه و رنجهای مثبت خرید بودیم در سایر نمادها (بیش از ۸۰ درصد) شاهد کاهش قیمت و تشکیل صفوف فروش بودیم که به نظر میرسد این موضوع برای بازار امروز نیز صادق باشد.
رشد ۳۹۵۱۵ واحدی شاخص کل در روز چهارشنبه در شرایطی رقم خورد که روند انتهایی بازار و عرضههای سنگین در نمادهای خودروسازی و ...، میتواند از چالشهای جدی روز جاری بازار باشد.
اخبار اقتصاد بین الملل:
شاید مهمترین اخبار بین المللی انتهای هفته را بتوان مربوط به آخرین تلاشهای آمریکا به منظور تمدید تحریمهای تسلیحاتی دانست.
بنابر گزارشات، شماری از نمایندههای جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا با ارسال نامهای به «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا اقدام برخی کشورها در مانعتراشی علیه تلاشهای واشنگتن برای تمدید محدودیتهای تسلیحاتی علیه ایران را محکوم کرده و خواستار برخورد با آن شدهاند.
«مارک واکر»، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیهای اعلام کرده به همراه چند نفر دیگر از همکارانش در نامهای به پامپئو مانعتراشی برخی از کشورهای عضو شورای امنیت در تلاشهای آمریکا برای بازگرداندن ممنوعیتهای مبادلات تسلیحات با ایران را محکوم کردهاند.
واکر در این بیانیه به مواضع اندونزی و نیجر به عنوان روسای دورهای شورای امنیت در مخالفت با تلاش آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران اشاره کرده است.
این قانونگذار آمریکایی نوشته است: اقدامات اخیر اندونزی و نیجر در جلوگیری از این تلاشها در شورای امنیت به شدت نگرانکننده بوده و ضروت بحث درباره اینکه آیا آمریکا باید برای کشورهای تضعیفکننده منافع ما و حامیان اصلیترین پشتیبان تروریسم دولتی کمک مالی ارسال کند یا خیر را پیش میکشد.
همچنین در خصوص قیمتهای جهانی نفت و بر اساس گزارش رویترز، پس از انتشار برآورد بانک گلدمن ساکس که بازار نفت با کسری مواجه است و همچنین وقوع یک طوفان جدید در خلیج مکزیک، قیمت نفت در معاملات امروز برای چهارمین روز متوالی افزایش یافت و در مسیر ثبت افزایش هفتگی ۱۰ درصدی قرار گرفت.
هر بشکه نفت برنت با ۲۹ سنت افزایش ۴۳.۵۹ دلار افزایش یافت و هر بشکه نفت خام آمریکا با ۲۷ سنت افزایش ۴۱.۲۴ دلار فروخته شد.
هر دو شاخص نفتی در این هفته پس از وقوع طوفان «سالی» که تولید نفت آمریکا را کاهش داد، به شدت افزایش یافت. بانک گلدمن ساکس در گزارش جدید خود اعلام کرد: ذخیره سازی اخیر در نفتکشها برای تحویلهای آتی به علت مشکلات تخصیص موقتی ذخایر بوده نه افزایش ذخایر جهانی نفت. برآورد ما این است که بازار نفت همچنان با کسری مواجه است.
اقتصاد کلان و بازار سرمایه:
اما از اخبار منتشره از اقتصاد داخلی کشور، اظهارات نوبخت در خصوص اعمال عرضه سهام دولتی و سیاستهای پولی انبساطی در سال آینده در نوع خود جالب توجه بود.
محمدباقر نوبخت با اشاره به اینکه در سیاستهای اقتصاد مقاومتی و سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، خروج دولت از بنگاه داری و مالکیت و تبدیل دولت به سیاست گذار و هدایت گر اقتصادی تصریح شده، افزود: امسال بخشی از سهام دولت در شرکتهای دولتی متناسب با نیازهای بورس را عرضه کردیم و منابع قابل توجهی که از این محل به دست دولت رسید را در طرحهای عمرانی صرف میکنیم.
معاون رییس جمهور افزود: یکی از جهت گیریهای بودجه سال آینده نیز، تداوم این عرضه هاست و بنابراین در سال آینده هم سهام شرکتها را واگذار خواهیم کرد تا مالکیت دولتی تقلیل یابد و منابع آزاد شده را در تملک داراییهای سرمایهای دیگر و طرحهای عمرانی هزینه خواهیم کرد.
وی این اقدام را گامی در جهت سیاست مقابله با رکود در بودجه سال ۱۴۰۰ کشور دانست و با اشاره به اینکه سیاستهای مالی سال آینده انبساطی خواهد بود، افزود: برای تحقق این سیاست و جهت گیری کلان بودجه سال آینده باید منابع پایدار درآمدی پیش بینی شود.
نوبخت با اشاره به محدود بودن صادرات نفت در سبد بودجه سال آینده کل کشور، افزود: بخشی از منابع تحقق سیاستهای انبساطی مالی از مالیاتها خواهد بود و با توجه به اصلاح نظام مالیاتی و قوانین مالیاتی که با همکاری مجلس شورای اسلامی انجام شده، بخشی از منابع مالی از محل مالیاتها تامین خواهد شد.
وی افزود: بخش دیگری از این اعتبارات مورد نیاز، از واگذاری داراییهای سرمایهای و به خصوص سهامهای دولت از طریق بورس تامین خواهد شد چرا که اگر سهام موجود در بازار سرمایه دست به دست شود خون جدیدی به رگهای بورس تزریق میشود و بنابراین سهام شرکتهای دولتی را در وقت مناسب در جهت بازارگردانی به بورس عرضه خواهیم کرد و این امکان در لایحه بودجه فراهم شده که سهام مطلوب و پُربازده دولت را که در بورس متقاضی زیادی برای آن وجود دارد، عرضه کنیم.
بازار امروز:
اما همانگونه که در ابتدای گزارش نیز اشاره شد، علیرغم تمام تصمیمات موقتی و البته نمایشهای عجیب مدیران سازمان بورس و متولیان امر، به نظر نمیرسد حالا حالا شاهد روان شدن و یا صعود بازار باشیم و در حالی که پس از رشد قیمت سهام در روزهای ابتدای هفته بسیاری از رسانه ها، مدیران و مسئولین بورسی در انتظار ادامه روند صعودی بازار در روز چهارشنبه بودند با این وجود عرضههای سنگین اشخاص حقیقی و عدم وجود تقاضایی جدی در نمادهای مختلف در ساعات میانی و انتهایی روز چهارشنبه تا حدود زیادی تکلیف بازار امروز را نیز مشخص کرد.
در خصوص بازار سهام و با توجه به شرایط انتهای بازار روز چهارشنبه به نظر میرسد بازار ساعات ابتدایی خود را با عرضههای به مراتب بیشتر از تقاضاهای موجود در بازار آغاز نماید.
به نظر میرسد شاهد تشکیل صفوف فروش در بسیاری از سهام شرکتهای کوچک باشیم و همانند سایر روزهای ماه گذشته حمایتهای کورکورانه و رنجهای مثبت در نمادهای عزیزکرده بازار سرمایه دور از ذهن نیست.