با نگاه تحلیلی، صنایع ارزنده کدامند
به گزارش بورس نیوز در ماه های قبل که بازارسرمایه روند صعودی داشت، برخی تحلیلگران از عدم ارزندگی و گران بودن برخی سهم های بازار صحبت می کردند. بعد از منفی شدن روند بازار، قیمت بسیاری از سهم ها ریزش بیش از ۵۰ درصدی داشت و حالا این سوال برای فعالان بازار سرمایه مطرح است که بازار سرمایه تا کجا پتانسیل رشد دارد و چطور میتوان سهم های ارزنده را از سهم های گران بازار تفکیک کرد.
عباس گمار کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بورس نیوز در این خصوص بیان کرد: با فرض دلار ۲۵ هزار تومانی، کلیت بازار سرمایه ما گران نیست و بعضی صنایع هم جای رشد دارند. اما از آنجا که بازار سرمایه ما عمق کافی ندارد، ارزندگی یک سهم را (قیمت واقعی) آن را سهامدار عمده تعیین میکند. در گذشته برای تحلیل ارزندگی سهم ها، بیشتر نسبت P بر E را مد نظر قرار می دادند؛ ولی در حال حاضر این سهامداران عمده هستند که ارزش ذاتی یک سهم را تعیین می کنند(مخصوصا در سهم های کوچک که بازیگر کمتری دارد). برای تعیین ارزش هر سهم نیز متغیرهای متفاوتی ممکن است مد نظر قرار گیرد. بعنوان مثال تجربه نشان داده ارزش جایگزینی هر شرکت برای سهامداران مهم تر از سودآوری شرکت است و در ارزش گذاری سهم ها بیشتر به ارزش دارایی ها و ارزش جایگزینی توجه می کنند و سهم های زیادی در بازار سرمایه ما وجود دارند که به رغم آنکه سودآوری مناسبی ندارند و یا حتی زیان ده هستند، اما به سبب ارزش دارایی ها مورد اقبال واقع شده و رشد کرده اند.
وی افزود: سهامداران عمده ای که در سنوات قبل تحرکی نداشتند، این روزها از نوسانات بازار استفاده می کنند و در دو سال اخیر که نگاه دولت هم معطوف به بازار سرمایه شده و از طریق این بازار و تامین مالی هم انجام داده، خود دولت هم بعنوان یک سهامدار عمده در قیمت گذاری سهم ها اثرگذار بوده است. بنابراین نمیتوان خط کشی به دست گرفت و قیمتی را که سهم در آن محدوده ارزنده است، تعیین کرد. ولی نمی توان منکر عدم ارزندگی بعضی از سهم ها هم شد. سهم هایی که چند برابر ارزش NAV خود معامله می شوند، قطعا ارزنده نیستند.
گمار در ادامه تصریح کرد: نگاه بازار سرمایه به هر صنعت متفاوت است. مثلا در بازار سرمایه ما معمولا سهام نیروگاه ها، هتل ها و شرکت های ساختمانی بر اساس خالص ارزش دارایی ها قیمت گذاری می شود و در قیمت گذاری سهام صنایع تولیدی، سودآوری آتی شرکت ها مورد توجه قرار می گیرد و...، پس نمی توان نسخه واحدی برای قیمت گذاری سهم ها پیچید. با توجه به تورمی بودن اقتصاد ما، نگاه سرمایه گذاران به ارزش دارایی های شرکت ها بوده و با چشم انداز افزایش ارزش دارایی ها تحت تاثیر تورم، سهم صنایع مختلف قیمت گذاری می شود؛ هر چند که منطقی تر آن بود که روند سودآوری شرکت ها مبنای ارزش گذاری سهم ها باشد.
این کارشناس بازار سرمایه در توصیه به سهامداران گفت: با این شرایط بهتر است سهامدارانی که دانش مالی کافی ندارند، اقدام به سرمایه گذاری مستقیم نکنند و از طریق صندوق های سرمایه گذاری وارد بازار سرمایه شوند. البته توصیه به سرمایه گذاری از طریق صندوق های سرمایه گذاری به این معنا نیست که تمام صندوق های سرمایه گذاری فعال در بازار سرمایه ارزنده هستند و برای سرمایه گذاری از طریق صندوق ها نیز باید به پرتفوی هر صندوق و عملکرد مدیران این صندوق ها در گذشته و حال حاضر توجه کرد. اما برای سرمایه گذاری مستقیم، به نظر می رسد صنایعی که از توافق احتمالی ایران و آمریکا و رفع تحریم ها منتفع شوند؛ صنایعی که به قیمت های جهانی نفت و فلزات اساسی وابسته اند؛ و همچنین صنایعی که از حذف ارز دولتی بر مبنای دلار ۴۲۰۰ تومانی بهره می برند، برای سرمایه گذاری میان مدت (۶ ماهه) مناسب تر هستند.