سرمایه گذاری ۸ هزار میلیارد ریالی در سال ۱۴۰۰
خواندن ۲ دقیقه
به گزارش بورس نیوز، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به عنوان بازوی اجرایی ایمیدرو، با هدف تبدیل شدن به یک شرکت مرجع و نوآور، تهیه و تولید انواع مواد معدنی را از طریق اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی بر عهده دارد که یک وظیفه استراتژیک در تامین مواد اولیه معدنی کشور محسوب میشود و در سالهای اخیر و با برنامهریزی مدون حداکثر استفاده از توان بخشخصوصی در دستور کار قرار گرفته و فرصتهای سرمایهگذاری در تمام حوزههای فعالیت این شرکت فراهم شده است.
بر این اساس جایگاه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در زنجیره تولید صنایع معدنی کشور بسیار حائز اهمیت بوده و به عنوان بازوی اجرایی ایمیدرو و اختیارات قانونی که در بدو تاسیس این سازمان توسعهای مد نظر قرارگرفته شده و رفع برخی موانع و محدودیتهای ایجاد شده طی سالهای اخیر، میتواند تاثیر ارزشمندی در این وضعیت داشته باشد.
این در حالی است که میتوان حمایت از گسترش فعالیتهای اکتشافی، مشارکت بخش خصوصی در توسعه طرحهای معدنی، تامین زیرساختها درخصوص واحدهای مرتبط برای ترغیب به مشارکت بنگاههای کوچک در معادن و صنایع معدنی، انتقال تکنولوژی مناسب و بهروز برای معادن کشور و فراهم آوردن زمینه سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی در معادن کشور را از جمله برنامهها و اقدامات موثر در رفع موانع تولید در شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران برشمرد.
استفاده از توان بخش خصوصی همچنان از رویکردهای اصلی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران بوده و در سالهای اخیر با واگذاری یا برونسپاری فعالیتها توانسته هزینهها را کاهش دهد، ضمن آنکه عمده دلایل افزایش تولید به واسطه افزایش حجم سرمایهگذاری و اصلاح خطوط تولید بوده است.
در همین حال طرح احیاء، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس با هدف فعالسازی معادن کشور بوده که در راستای افزایش تولید و اشتغال بویژه در مناطق محروم با محوریت توسعه و حمایت از اکتشاف و بهرهبرداری از ظرفیت معادن غیرفعال و قابل توسعه در کشور با استفاده از توان سرمایه بخشخصوصی در دستور کار این شرکت بزرگ قرار دارد.
از سوی دیگر آمایش جامع از معادن کوچک مقیاس کشور به تفکیک استانی، فراهم شدن بستر همافزایی و همسویی مسوولان و مدیران در ارگانها و نهادهای دولتی در سطوح مختلف، ایجاد شفافیت و اطلاعرسانی گسترده تمامی فعالیتها به منظور ایجاد فرصت برابر برای تمامی بنگاههای تولیدی بخش معدن، ایجاد زیرساخت مناسب و اطلاع رسانی برای فرهنگسازی و نحوه پذیرش و مراجعه ذینفعان و رسیدگی به درخواستها از جمله اقدامات صورت گرفته طرح احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس برشمرده میشوند.
همچنین فراهم شدن زمینه جذب سرمایه بخشخصوصی و سهیم شدن بیش از پیش این بخش در حوزه معدن و صنایع معدنی، ایجاد فرصت مناسب برای توسعه استارتآپها و شرکتهای دانشبنیان به منظور معرفی نوآوری و تکنولوژی های نوین در حوزه معدن و صنایع معدنی، ایجاد فرصت تامین سرمایه مورد نیاز برای معادنی که امکان تسهیلات بانکی به دلیل بوروکراسی اداری برایشان میسر نمیشود، امکان استفاده از فرصت توسعه برای احیای معادن در مناطق کمتر توسعهیافته، شناسایی فرصتهای کوچک معدنی برای سرمایهگذاران به منظور توسعه و ایجاد اشتغال به ویژه در مناطق کمتر توسعه یافته و ایجاد و افزایش ارزش افزوده مواد معدنی و توسعه شبکههای تخصصی معدن آخرین اقدامات صورت گرفته طرح احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس است.
"ایمپاسکو" در سال ۱۴۰۰ برنامههایی در بخشهای مختلف از جمله اکتشاف، تولید مواد معدنی و جذب سرمایهگذار در طرحها و پروژههای خود تدوین کرده است.
با توجه به پیشران بودن بخش اکتشاف در توسعه معدن و صنایع معدنی کشور و ایجاد توسعه پایدار، ۸۰ هزار متر حفاری در بخشهای سنگ آهن، زغال سنگ و پلی متال، ۱۵ هزار کیلومترمربع تهیه نقشههای زمین شناسی از جمله اهم برنامههای اکتشافی ایمپاسکو در سال ۱۴۰۰ است به گونهای که دریافت ۳۶ فقره پروانه اکتشاف را میتوان از دیگر برنامههای سال ۱۴۰۰ شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران برشمرد.
همچنین ایمپاسکو در بخش تولید مواد معدنی، بیش از ۷/۱ میلیون تن محصول و نیز واگذاری راهبری معدن و طرح به بخش خصوصی را در دستور کار خود دارد. همچنین چندین طرح توسعهای در نقاط مختلف کشور از جمله معدن طلای هیرد، کارخانه تولید کاغذ از کربنات کلسیم، راهاندازی معدن طلای درهاشکی، احداث واحد تولید ۴۰ هزار تنی نفلینسینیت و ... در سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداری خواهد رسید.
بر اساس این گزارش، بهرهبرداری از این پروژهها سرمایهگذاری بیش از ۸ هزار میلیارد ریال را برای شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در سال ۱۴۰۰ به همراه داشته است. یادآور میشود، احداث راه دسترسی معدن سرب نخلک در استان اصفهان، احداث کارخانههای تولید کود فسفاته با ظرفیت ۶۰۰۰ و ۲۰۰۰۰ تن، احداث واحد تولید سیلیکو متال در مجتمع فروکروم جغتای و پروژه ساخت کارگاه تصفیه شمش (اتاق طلا) از جمله دیگر طرحهایی است که از سوی ایمپاسکو در سال ۱۴۰۰ قابل بهرهبرداری است. بر اساس این گزارش با بهرهبرداری از طرحهای ذکر شده، شاهد اشتغال مستقیم ۵۲۰ نفر و اشتغال غیر مستقیم ۱۱۳۲ نفر خواهیم بود.
هدف از بهره برداری طرحهای ذکر شده تولید کاغذ، تولید کنسانتره نفلین سینیت، تولید کود فسفاته، تولید سیلیکو متال و نیز تولید شمش طلا است.
ایمپاسکو به دنبال برنامه ۶۷ هزار مترحفاری شرکت در سال گذشته توانست به میزان ۱۱۷ درصد حفاری اکتشافی (۷۷ هزار متر) را در پایان سال ۹۹ محقق کند.
بیشترین میزان حفاری اکتشافی توسط شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در سال گذشته مربوط به استان سیستان و بلوچستان بوده که انجام بیش از ۳۸ هزار متر حفاری اکتشافی در این استان نشان از توجه دولت به توسعه اشتغال و افزایش تولید در مناطق کمترتوسعه یافته دارد.
احیاء، فعالسازی و توسعه ۲۵۳ معدن، اقدام به منظور صدور جواز تاسیس و افزایش ظرفیت و تامین مواد اولیه برای ۱۵ واحد فرآوری از اهم اقدامات اجرایی انجام شده در سال ۹۹ بود. مجموع دستاوردهای کمی طرح یادشده از ابتدا تاکنون شامل شناسایی و اولویتبندی ۳۱۲۰ معدن، انجام اقدام کلینیکی روی ۱۴۶۳ معدن و احیاء، فعالسازی و توسعه ۳۹۹ معدن بوده است.
- بیشتر بخوانید: