حاکم شهری که مرغابی بود ...
به گزارش بورس نیوز، بازار سرمایه در یک ماه گذشته اوضاع مساعدی نداشته است. به رغم آنکه از نگاه تحلیلی، سهام بسیاری از شرکت های این بازار ارزنده به نظر می رسد؛ اما شور و شوقی در معاملات دیده نمی شود.
خیلی از تحلیلگران و کارشناسان بازار سرمایه در این چند هفته تلاش کرده اند مهر تاییدی بر ارزندگی بازار سرمایه بزنند و سهامداران را توجیه کنند که با نفت بالای ۸۰ دلار و دلار نیمای بالای ۲۳ هزار تومان، منفی های مکرر بازار سرمایه منطقی نیست؛ اما واکنش سهامداران به هر تحلیلی، پوزخند بود و بس! در نهایت شاخص کل بورس، در آخرین روز معاملاتی هفته سوم مهر ماه دوباره کانال ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی را از دست داد. اگرچه انتقاداتی متوجه سیاست گذاران اقتصادی و عدم حمایت شان از بازار سرمایه بود، ولی نمی توان منکر ضربه حواشی یک ماه اخیر مدیران بازار سرمایه بر پیکر لرزان اعتماد فعالان این بازار شد.
بد نیست به آنچه در این یک ماه بر بازار سرمایه ما گذشت، نگاهی داشته باشیم.
بازار سرمایه که بعد از عرضه های اولیه رگباری در نیمه دوم شهریورماه، شیب نزولی به خود گرفته بود، در اولین روز پاییز، سبز شد و کانال ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی را پس گرفت. در روزهایی که این بازار چشم به راه رییس جدیدی برای بانک مرکزی بود، با یک شایعه خبرساز شد.
شایعه کشف ماینر در زیرزمین شرکت بورس که اندکی بعد، رسما تایید شد. استخراج بیت کوین در ساختمان شرکت بورس، بی آنکه شفاف سازی صورت گرفته باشد، از آن دست اتفاقاتی بود که جای بسی تعجب داشت. افشای مرموز کشف ۸۲ دستگاه ماینر در شرکت بورس، آن هم در حالی که ظاهرا این ماینرها از مدت ها قبل در زیرزمین سعادت آباد جای گرفته بوده، سوال برانگیز بود. اگرچه روابط عمومی شرکت بورس تهران مدعی شد ماینرها به منظور فعالیت های تحقیقاتی و آزمایشی تهیه شده، ولی این بهانه ها بازار را توجیه نکرد. ۴ روز بعد، ماینرگیت قربانی گرفت و علی صحرایی از مدیرعاملی بورس تهران برکنار شد.
بی آنکه مشخص شود خبر کشف ماینرها توسط چه کسی و با چه هدفی منتشر شد؟ و البته عجیب تر از موضوع کشف ماینر در زیرزمین سعادت آباد، شایعاتی بود که فعالیت ماینرها را به معاملاتالگوریتمی گره می زد! اصولا معاملات الگوریتمی، نیازی به دستگاه ماینر ندارد؛ ولی شایعه سازان با طرح این شایعه، نگاه بازار را معطوف به معاملات الگوریتمی کردند و شاید هم، زمان خریدند!
پرده دوم
هنوز بازار سرمایه از شوک پنهان کاری شرکت بورس خارج نشده بود که نامه مدیر رصد فضای مجازی به معاون شرکت بورس و انتقاد به برخورد با فعالان مجازی، بی اعتمادی ها را تشدید کرد. نکته عجیب این ماجرا اینجا بود که ظاهرا حامد غلامی، معترض برنامه معاونت تازه تاسیس شرکت بورس برای شکایت از فعالان فضای مجازی بود. به گفته حامد غلامی، "با این طرح راه برای برخورد فلهای و سلیقهای کارشناسان تحت نظر آن معاونت با فعالین حوزه اقتصادی و بازار سرمایه در فضای مجازی باز خواهد شد.
ابطال برخی معاملات توسط ناظران بازار بر مبنای مشاهدات آنان در فضای مجازی و تشخیص سیگنال شدن یک نماد در یک یا چند گروه تلگرامی باعث تعجب است. پیشنهاد میشود رویکرد قهری در فضای مجازی جای خود را به تولید و انتشار محتوا بطور وسیع در فضای مجازی و تعامل با فعالان بازار سرمایه دهد."
متن نامه مدیر واحد رصد فضای مجازی در مخالفت با سیاست های جدید معاون نظارت بر بازار
ساعتی پس از انتشار این نامه در فضای مجازی، حامد غلامی برکنار شد و شایعه ای از انحلال این واحد مطرح شد و در نهایت، مدیران بازار سرمایه به جای ارائه توضیحات بیشتر و آرام کردن جو روانی بازار، اعلام کردند واحد رصد فضای مجازی با قدرت به کار خود ادامه خواهد داد.
با توجه به اینکه طبق مقررات بازار سرمایه، سرپرست شرکت بورس حق انحلال یک واحد را ندارد و این وظیفه اعضای هیات مدیره شرکت بورس است، پس احتمالا چنین شایعه ای فقط برای سرگرم کردن اهالی بازار سرمایه مطرح شده بود.
پرده سوم
بعد از تایید صلاحیت سکاندار وزارت اقتصاد و دارایی، فعالان بازار سرمایه منتظر تعیین رییس بانک مرکزی و رییس سازمان بورس و اوراق بهادار بودند! تعلل وزیر اقتصاد در معرفی رییس سازمان بورس و اوراق و انتقاد سهامداران به این تعلل، انگار محمدعلی دهقان دهنوی را بر آن داشت که قبل از برکناری رسمی، غزل خداحافظی سر بدهد.
طبق اظهارات تلگرامی دهقان دهنوی رییس وقت سازمان بورس و اوراق بهادار در شامگاه ۱۹ مهرماه، وزیر اقتصاد روز ۸ مهرماه خبر داده بوده که آماده خداحافظی باشد و این موضوع، آنقدرها هم بزرگ نیست. این وداع غیر رسمی، بازار را بیش از قبل تحت فشار فروش قرار داد و بورس تهران، هفته تلخ پاییزی را با موجی از بی اعتمادی ها به پایان برد. چنین وداعی، در بازار سرمایه ما مرسوم نبود.
به هر حال بازار سرمایه دو روز بعد از غزل خداحافظی دهقان دهنوی، رییس جدیدی به خود دید. مجید عشقی، فردی از جنس بازار سرمایه، سکان هدایت این کشتی به گل نشسته را به دست گرفت و انتظار می رود واکنش بازار به این اتفاق مثبت باشد.
بازندگان بازی بورس
بازندگان جنگ قدرت یک ماه اخیر بازار سرمایه، سهامداران بودند. همان سهامداران خردی که کمتر مورد توجه قرار داشتند. در این یک ماه اقدامات و رفتارهایی از مدیران بازار سرمایه سرزده است که به نظر می رسد جنگ قدرت و تسویه حساب های شخصی آقایان، دامنگیر سهامداران شده است... در چنین شرایطی، انتظار اعتماد از سوی سهامدارانی که هنوز زخمی که دولت قبل بر پیکر آنان زده بهبود نیافته، انتظار به جایی نیست!
با تشکر از زحمات تیم بورس نیوز که منعکس کننده تمامی مطالب است