دولت با ۵ حلقه اقتصادی برای "بورس"
به گزارش بورس نیوز، محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور به وزرای اقتصادی، رئیس سازمان بودجه و رئیس بانک مرکزی در خصوص حمایت از بازار سرمایه نامه نوشت.
براین اساس، تصمیمات جلسه چهل و دوم ستاد هماهنگی اقتصادی دولت مورخ ۱۴۰۰/۱۱/۰۵ درخصوص حمایت از بازار سرمایه ابلاغ شد.
- نرخ گاز خوراک پتروشیمیها حداکثر ۵ هزار تومان تعیین میشود. نرخ گاز سوخت پتروشیمیها، پالایشگاهها و صنایع پاییندستی، مجتمعهای احیای فولاد و مصارف مربوط به تاسیسات عمومی پتروشیمیها و پالایشگاهها حداکثر ۲ هزار تومان و همچنین صنایع معادل ۱۰ درصد نرخ خوراک پتروشیمیها تعیین میشود
- در سال ۱۴۰۱ فرمول نحوه محاسبه حقوق دولتی معادن تغییر پیدا نخواهد کرد
- زمانبندی عرضه اوراق دولتی به گونهای تنظیم شود که فروش اوراق در بازار سرمایه بدون لحاظ فروش به صندوقهای با درآمد ثابت حداکثر معادل ۵۰ درصد جریان نقدی ورودی بازار سرمایه در هر ماه باشد
- بانک مرکزی نرخ تسعیر داراییهای ارزی بانکها و موسسات را حداقل معادل ۹۰ درصد نرخ ارز نیمایی در ۶ ماه گذشته را اعلام نماید. مالیات سود ناشی از تسعیر داراییهای ارزی مذکور هم بر مبنای نرخ اعلامی بانک مرکزی محاسبه و اخذ شود
- بانک مرکزی با مداخله فعال در بازار بین بانکی به گونهای اقدام کند که میانگین ماهانه نرخ سود در بازار بین بانکی حداکثر ۲۰ درصد باشد.
به نظرات کارشناسان افزوده میشود
نرخ خوراک گازی پتروشیمی ها با سقف ۵ هزار تومان، حدود ۲۰ سنت می شود که نسبت به نرخ تقریبا ۳۴ سنتی، خبر بهتری است و در کل می توان این نرخ را خبر مثبتی ارزیابی کرد که می تواند فرصتی به پتروشیمی ها بدهد که شرایط بهتری را تجربه کنند. این خبر در کاهش ابهام بازار سرمایه موثر خواهد بود؛ ولی تاثیر این خبر احتمالا شنبه فروکش خواهد کرد و اثرگذاری چندانی نخواهد داشت.
بازار سرمایه این روزها با مشکلات متعددی از جمله ترس حقیقی ها، احتمال خروج نقدینگی از صندوق های درآمد ثابت و نیز نیاز به تامین نقدینگی حقوقی ها مواجه است. حرکت بازار سرمایه در گرو رفع این مشکلات خواهد بود.
از منظر سودآوری، قطعا نرخ خوراک با سقف حداکثر ۵ هزار تومانی برای پتروشیمی ها نسبت به نرخ خوراک سنوات قبل عدد بالاتری است. اما تعیین سقفی برای نرخ خوراک باعث می شود بهای تمام شده شرکت های پتروشیمی بیش از آنچه فعالان بازار سرمایه انتظار داشتند، رشد نکند و کفی برای حاشیه سود این شرکت ها ایجاد شود.
البته از آنجا که پتروشیمی هایی که خوراک گازی دارند، تاثیر قابل توجهی در شاخص کل بورس دارند، افزایش تقاضا و مثبت شدن این سهم ها(که اتفاقا تقاضا در این گروه ها عمدتا از سوی حقوقی هاست) بر کلیت بازار سرمایه هم اثرگذار خواهد بود. ضمن اینکه یکی از استراتژی سرمایه گذاری این روزها، خرید سهام با دید دریافت سود تقسیمی است و این خبر، پتروشیمی ها را جذاب تر خواهد کرد. علاوه بر این، این خبر گام مثبتی از سوی دولت بود که می تواند اعتماد فعالان بازار سرمایه را به دولت افزایش دهد. اما این خبر به تنهایی برای حرکت بازار سرمایه کافی نیست و باید مجلس هم گامی بردارد. اصلاح تصمیمات اخیر کمیسیون تلفیق، شاید در بهبود فضای بازار سرمایه موثر باشد.
با نرخ خوراک گازی با سقف ۵ هزار تومانی پتروشیمی ها احتمالا گزارش های فصل پاییز را تکرار خواهند کرد. با توجه به اینکه به خاطر افزایش نرخ خوراک، انتظار گزارش های خوبی در فصل زمستان نمی رفت؛ تکرار گزارش های ۳ ماهه سوم سال اتفاق بدی نیست. اما مادامی که نقدینگی وارد بازار نشود، نمی توان به رشد بازار سرمایه دل خوش کرد. امیدواریم جریان نقدینگی به سمت بازار سرمایه سرازیر شود.