اهمیت مدیریت بازار ارز در نظام اقتصادی کشور
بورس نیوز: محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس درباره فضای اقتصادی کشور اظهار کرد: مسیر حرکتی که در حوزه اقتصادی دارد جلو میرود مسیری است که میتوانیم کمک کنیم تا وضعیت بهتری در آینده نسبت به گذشته داشته و امیدواریم این موضوع با دقت نظر دولت و کمتر اشتباه کردن ارکان قوه مجریه بتواند با شرایط بهتری همراه شود.
وی افزود: یکی از جاهایی که در نظام اقتصادی کشور حائز اهمیت است، مدیریت بازار ارز است که به شدت اثرگذار بر همه متغیرهای اقتصادی است و و در هفتههای اخیر اقدامات مثبتی صورت گرفته که مورد حمایت مجلس و کمیسیون اقتصادی است
پورابراهیمی عنوان کرد: در سه سال گذشته تراز تجاری کشورمنفی بوده و از نیمه دوم سال قبل با استقرار دولت سیزدهم روند تجاری تغییر جهت داده به طوری که در شش ماهه دوم سال گذشته وضعیت صادرات نسبت به مدت مشابه سال ۹۹ حدود ۳۵ درصد رشد داشته که این به واسطه شرایطی بود که در فضای اقتصادی منطقه و تعاملات اقتصادی دولت ایجاد شد و طی سه ماهه اول سال جاری تراز تجاری حدود ۲۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد را نشان میدهد.
نماینده مردم کرمان و راور در خانه ملت با بیان اینکه تراز تجاری منفی در سه ماهه اول امسال مثبت شده که خبر بسیار مهمی است، افزود: اگر این وضعیت در سه فصل بعدی ادامه پیدا کند، بعد از سه سال به یک وضعیت با ثبات در تجارت کشور برمی گردیم که میتواند در مدیریت منابع و مصارف ارزی موثر باشد؛ چنانچه اثراتش را در حوزه سیاستهای ارزی کشور میتوانیم ببینیم.
وی با اشاره به اینکه در سالهای قبل با روشهای غیرکارشناسی تسویه منابع صادراتی انجام و انگیزه صادرات کم شده بود، گفت: در شرایط قبلی نرخهای متفاوت را در بازار صادرات شاهد بودیم، اما در حال حاضر همزمان با بهبود شرایط تراز تجاری، مدیریت منابع ارزی هم تقویت شده و تصمیم اخیر بانک مرکزی که کمیسیون اقتصادی از آن حمایت میکند درخصوص بازار توافقی ارز است که کمک میکند هم انگیزه برای صارات بیشتر شده و هم محدودیتهای ناشی از تسویه ارزی را به حداقل رسانده و ظرفیتی ایجاد میکند که ازطریق منابع، کالاهای مورنیاز کشور تامین شود و رویکرد جدی است که بخشی از التهابات بازار ارز را تا حد زیادی مدیریت کند.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: جذب منابع ارزی خارج از شبکه رسمی مبادلات، یکی ازموضوعات مهمی است که پیشنهاد دادیم از طریق بانکهای دولتی و غیردولتی به صورت عاملیات برای بانک مرکزی منابع ارزی را جمع آوری کنند.
وی ادامه داد: پیشنهاد این است تضامین بانک مرکزی برای تسویه سپردههای ارزی با ارز ارائه شود، زیرا تجربه تلخی از دولت نهم و دهم داریم که تسویه تعهدات ارزی با نرخهای ریالی بود و به شدت اثر منفی گذاشت، زیرا تصمیم غیرکارشناسی بود و به شدت به اعتماد عمومی آسیب زد.
پورابراهیمی افزود: برآورد این است بیش از ۲۰ میلیارد دلار منابع ارزی در دست مردم باشد که اگر به چرخه جریان اقتصادی کشور برگردد، به مدیریت نرخ ارز در اقتصاد کشور کمک زیادی میکند.
وی تصریح کرد: باید تضمین سپردههای ارزی را توسط بانک مرکزی شاهد باشیم و مقدار و نوع ارزی که سپرده میشود، همان در زمان تعدیه در اختیار مردم قرار گیرد و نرخ سود جذابیت ویژهای داشته باشد که بازار ارز از این جهت میتواند تقویت شود.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بخشی از مدیریت بازار ارز مربوط به اجرای قانون جدید مبارزه با قاچاق کالا و ارز است، گفت: بخش عمدهای از کالاهای موردنیاز کشور از مجاری غیررسمی تامین میشود که قسمت زیادی قاچاق کالا است و اجرای قانون جدید که اخیرا ابلاغ شده، در مدیریت بازار بسیار حائز اهمیت است.
وی درخصوص قانون جدید مبارزه با قاچاق کالا و ارز تاکید کرد: قانون جدید مبارزه با قاچاق کالا و ارز نزدیک به چهار سال در کمیسیون زمان برد و تمامی اشکالات پوشش داده شده و اجرای این قانون میتواند یکی از عوامل بسیار مهم در جلوگیری از اختصاص ارز به بازار غیررسمی برای قاچاق کالا به کشور باشد و اگر جامع و کامل قانون را اجرا کنیم، در شبکه رسمی در اختیار رویکرد تصمیم گیری حاکمیت قرار میگیرد.
پورابراهیمی گفت: در بحث دسترسی به منابع ارزی کشور خبرهای خوبی داریم و نزدیک به دو میلیارد دلار منابع ارزی در کشورهای همسایه بابت مطالبات آزاد شده و در اختیار بانک مرکزی قرار گرفته و با پیگیریهای دولت و بانک مرکزی قرار است بخش دیگری از منابع بلوکه شده ایران آزاد شود و در راستای نگاه تعاملی دولت با کشورهای اطراف، عرضه منابع در حوزه ارز دارد تقویت میشود.