گامهای لرزان بازار سهام در مسیر صعودی
بورس نیوز:
پس از هفته ابتدایی آبان ماه که سهامداران زیان قابل توجه ۳۰۱ هزار و ۹۰۹ میلیارد تومانی را شناسایی کردند، بازار سهام با نفوذ اخبار مثبت و حمایتهای شکل گرفته ، روند نزولی خود را تغییر داد و رشد را در دستور کار خود قرار داد. پرتفو سهامداران از ۷ تا ۲۱ آبان ماه ظرف ۲ هفته بیش از ۷۷۱ هزار و ۴۹۶ میلیارد تومان افزایش ارزش (حاصل از رشد قیمت سهام ) را تجربه کرد که این میزان افزایش قیمت، زیان سهامداران در پائیز امسال را به شکل کامل از بین برد و سهامداران را وارد ناحیه سودآوری کرد.
روند شکل گرفته در دو هفته اخیر و به شکل دقیقتر ۱۱ روز کاری گذشته، دیروز یکشنبه پاره شد و سهامداران علی رغم سیگنال مثبت بازار ارز و رشد حدود ۵۰۰ تومانی دلار، زیان ۲۴ هزار و ۱۴۷ میلیارد تومانی را در سبدهای خود شناسایی کردند.
باید گفت اگر چه افت و رشد، در بازار سهام کاملا طبیعی و ماحصل بسیاری از عوامل شکل میگیرد، اما عدم حضور خریدار پرقدرت در معاملات دیروز اندکی نگرانی را در دل سهامداران ایجاد کرد. در پایان معاملات دیروز شاهد بودیم در برخی نمادها که سهامداران در دو هفته اخیر سود کرده بودند با ترس از دست رفتن سودهای کسب شده، اقدام به فروش سهام خود در قیمتهای حداقلی میکردند. در همین راستا باید گفت عملکرد شرکتها در گزارشهای اخیر در بسیاری از صنایع قابل دفاع است و این روند فروش و خریدهای مجدد در کسب اعتماد بازار سهام کاملا طبیعی است.
بازار سهام اگر چه از حیث ریالی از ابتدای پائیز تا پایان معاملات دیروز ۲۲ آبان ماه سود ۲۲۳ هزار و ۲۹۱ میلیارد تومانی را عاید سهامداران حقیقی و حقوقی در بازارهای مختلف بورس و فرابورس کرده، اما از حیث دلاری همچنان در منطقه زیان آوری قرار دارد و بازار سهام نتوانسته ارزش خود را به نسبت رشد قیمت دلار همسان سازی کند. ارزش دلاری بازار سهام در حالی ابتدای مهر ماه در محدوده ۲۰۷ میلیارد و ۱۰۰ میلیون قرار داشت، علی رغم حضور دو نماد جدید در بازار سهام به نامهای سرمایه گذاری اقتصاد شهر طوبی در نماد "وطوبی" با ارزش ۴۶۷ میلیارد تومان و سوژمیران در نماد "فسوژ" با ارزش یک هزار و ۲۲۰ میلیارد تومان در پایان معاملات دیروز نتوانست ارزش دلاری بهتر از ۱۸۹ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار کسب کند. به عبارتی با در نظر گرفتن دو نماد تازه وارد در پائیز امسال، بازار سهام در حدود ۱۸ میلیارد دلار از ارزش خود را از دست داده است.
ارزش معاملات روز گذشته افت قابل توجهی نسبت به روزهای قبل تجربه کرد که نشانه خوبی برای بازارسهام که قصد صعود به سمت کانالهای بالاتری را دارد نیست. دیروز ارزش معاملات خرد در بازار سهام به حدود ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان رسید که نسبت به اعداد بیش از ۶ هزار تومانی روزهای قبل، افت قابل توجهی است.
به نظر میرسد امسال بازار سهام از بودجه آسیب چندانی نداشته باشد و اخبار مثبتی همچون کاهش نرخ خوراک پتروشیمیها در بودجه سال ۱۴۰۱ از این حوزه به گوش میرسد که امیدواری بازار سهام را به ادامه سال ۱۴۰۱ افزایش میدهد.
از دیگر نکات بازار سهام درروزهای گذشته برگزاری مجمع پتروشیمی جم و تقسیم ۱۰ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان سود نقدی در این مجمع است که معادل ۱۱۲ درصد از سود محقق شده سال مالی ۱۴۰۰ است.
پایان مطلب
1- چرا سهام پالایش و دارایکم در صورت فروش با نرخ ناو ابطال نمیشوند تا ضرر سهامداران رفع شود؟
2 - چرا سود سهامداران صندوق پالایش و دارایکم با وجود برگزاری مجمع شرکتهای زیر مجموعه در تیرماه به سهامداران این دو صندوق پرداخت نشده است؟
3- چرا سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد و وزارت نفت درباره نرخ خوراک و گاز برای پالایشی ها و پتروشیمی ها و فولادی ها و سیمانی ها در بودجه سال آینده سکوت کرده اند و شفاف سازی نمیکنند؟
4 - چرا بانک مرکزی و وزارت اقتصاد درباره پایین ماندن دستوری نرخ دلار نیمایی و تفاوت زیاد با دلار توافقی و آزاد و بالا بردن نرخ سود و بهره بانکی و نرخ اوراق اسناد خزانه تا 23 درصد پاسخگو نیستند؟
5 - چرا سود سنواتی بالای 500 شرکت بورسی و فرابورسی متعلق به سالهای قبل میلیونها سهامدار با وجود گذشت 8 ماه از سال 1401 هنوز به حساب دهها میلیون سهامدار واریز نشده است؟این سودها حق الناس است میفهمید؟چرا پیگیری نمیکنید؟
6- چرا طرح سهام یار در بالاترین نقطه شاخص عملیاتی نمیشود بلکه تاریخ اجرای آن را پایین ترین ارزش پرتفو سهامداران در روزهای منفی ملاک حساب قرار گرفته است؟به این مورد اعتراض کنید.
7 - چرا سازمان بورس و رسانه ها پیگیر مواردی که خواسته میلیونها نفر از سهامداران است و سود مادی برای سهامداران و مردم دارد و باعث آرامش سهامداران و جامعه میشود پیگیری نمیکنند و دنبال مواردی می روید که مهم نیستند؟چرا واقعا؟