بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
شنبه ۱۷ تير ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳
زیان‌دهی شرکت‌ها، دستاورد تصمیمات نا به هنگام؛

محرک جدیدی برای ادامه رشد بازار فراهم نشد

محرک جدیدی برای ادامه رشد بازار فراهم نشد
نرخ ۵۰۰۰ تومانی خوراک و ۲۰۰۰ تومانی گاز سوخت طبق فرمول نسبت به نرخ‌های جهانی گران بود، در یک جلسه مخفی دولت تصمیم گرفته که همین نرخ گران را بالا ببرند.
کد خبر : ۲۷۱۵۳۱

محرک جدیدی برای ادامه رشد بازار فراهم نشد+بورس نیوز

بورس نیوز:

مرتضی زمانی امیرزکریا در گفتگو با رسانه بورس نیوز در خصوص دلایل اقتصادی نوسانات بازار سرمایه در شرایط کنونی که از ارزش معاملات کم فروغی بهره برده گفت: بخش بزرگی از اتفاقاتی که در بازار رخ می‌دهد به‌ خصوص در قسمت معاملات نسبت به اتفاقات و اخبار سیاسی و سیاست‌گذاری‌های دولت و مجلس بسیار حساس‌تر از اتفاقات اقتصادی و تحلیل بنیادی شرکت‌ها هستند. به این علت که اتفاقات و اخبار سیاسی در بسیاری از موارد نتایج اقتصادی به بار می‌آورند.

ما این تأثیرگذاری را در اتفاقات و اخبار اقتصادی نمی‌بینیم. به‌عنوان‌مثال گزارش‌های سود بسیار مناسبی که شرکت‌ها ارائه دادند چند روز توانست روند بازار را مثبت کند؟ مورد دیگر اینکه کارگزاران اقتصادی ما که اخبار و محرک‌های اقتصادی را به بازار پمپ می‌کنند هم کاملاً وجهه سیاسی دارند، مانند رئیس بانک مرکزی و اخبار متعدد دلارهای بلوکه شده است.

رونق بازار نسبت به فصل بهار کم رونق شد

آنچه به نظر می‌­آید این است که بعد از بهبود وضعیت بازار در فروردین و اوایل اردیبهشت‌ماه و رفع ابهام از شدت تأثیرگذاری تمام پارامترهای سیاسی و اقتصادی تا آن زمان، بازار به محرک جدیدی برای ادامه روند نیاز داشت که نه تنها فراهم نشد؛ بلکه اخبار رانتی کدهای خاص و فشار فروش شدید آنها که خروج پول عجیبی را بوجود آورد بازار را در شوک فرو برد. در آن هنگام سازمان بورس باید اقدامی در جهت شفاف­سازی انجام می­‌داد که خب مدت‌­های طولانی­ است خود را از این مسئولیت معاف کرده است.

وی بیان کرد: در حال حاضر سازمان به بنگاهی تبدیل شده که تنها به کارمزد گرفتن مشغول شده است. منظور این است که نهاد اقتصادی باید حقوق سهامداران را با استفاده از اصول حاکمیت شرکتی نمایندگی تضمین کند. در مواقع حساس هیچ تمایلی برای ابراز واکنش نشان نمی‌­دهد و لذا من ترجیح می­دهم سازمان بورس را یک نهاد انتفاعی که ناگزیرم به او کارمزد بدهم تعریف کنم. درکل به نظرم ما نباید دنبال اقتصادی بگردیم.

به واسطه تصمیمات نابه‌جا پتروشیمی از دایره رقابت کنار رفته است

این کارشناس بازار در خصوص اینکه پتروشیمی‌ها برای رقابت در بازار خارجی برنامه ریزی شده اند به چه علت باید به یک باره نرخ‌ها دچار تغییرات شود تا این صنعت شاهد چالش‌‌هایی شود بیان کرد: 

ما به هیچ وجه در کوران رقابت با کشورهای همسایه و غیرهمسایه نیستیم، ما به وضوح رقابت با رقبا را باخته‌­ایم منتها زمین را ترک نمی­‌کنیم. همین تغییرات ناگهانی خود نشان باخت است. تایید، تکذیب و واکنش مسئولین و مدیران به این تغییرات و برخورد اغلب نامناسب و مبهمشان با این مسائل چه معنایی دارد؟ جز اینکه سیاستگذار یا اقتصاد را نمی­شناسد یا می­خواهد آن را تخریب کند؟

نرخ ۵۰۰۰ تومانی خوراک و ۲۰۰۰ تومانی گاز سوخت طبق فرمول نسبت به نرخ‌های جهانی گران بود، در یک جلسه مخفی دولت تصمیم گرفت که همین نرخ گران را بالا ببرند. مزیت رقابتی صنایع ما دسترسی ارزان و آسان به منابع انرژی است و نه تولید؛ چون ما به دلیل عدم دسترسی به دانش فنی و تکنولوژی‌های روز دنیا، بهای تمام شده و استهلاک نسبتا بالایی داریم.

حال اگر قرار است همین انرژی زیر پای خودمان را گران‌تر از سایر نقاط دنیا بخریم چگونه می‌خواهیم رقابت کنیم؟ اگر بعضی پتروشیمی‌های حاشیه خلیج فارس از کشور‌های همسایه خوراک و سوخت وارد کنند برایشان به‌صرفه‌تر است؛ لذا من قبول ندارم که اصلا سیستم ما قابلیت رقابت داشته باشد و مدیر این سیستم اصلا بداند رقابت یعنی چه؟

ریسک‌پذیری بازار در گرو تصمیمات ناگهانی

شدت تصمیماتی مانند تصمیم اخیر حتی می­‌تواند شرکت­‌های سود ساز را وارد زیان عملیاتی کند. البته این شرکت‌­ها بخش بزرگی از چرخش مالی و پولی اقتصاد را شکل می­‌دهند. حال اگر همین تصمیمات به‌صورت رانتی در اختیار عده‌­ای خاص قرار بگیرد یعنی بازار جای دیگران نیست و مال تعداد اندک رانت دار است اما؛ این شوک را نباید فقط از جنبه سودآوری و اقتصادی دید.

تقریبا تمام صنایع بزرگ خارج از بورس و بخش بسیار بزرگی از صنایع بورسی در اختیار دولت است. یعنی پول خوراک و سوخت این صنایع برای دولت است، سود این صنایع هم بالتبع برای دولت است. باتوجه به اینکه این صنایع بر روی همین خوراک و سوخت مازاد ارزش ایجاد می­‌کنند، چرا دولت باید با افزایش نرخ این مازاد ارزش را از بین ببرد؟

دو حالت دارد: اول اینکه این مازاد ارزش را از جایی دیگر مانند افزایش نرخ دلار جبران خواهد کرد. دوم اینکه دولت آن بخشی از سود صنایع که به سهامدار و مردم عادی می‌­رسد ناراضی است و درصدد تصاحب آن است، که آن هم یعنی سلب مالکیت خصوصی.

وی ادامه داد: مهمترین اقدامات در مورد کل اقتصاد تعیین تکلیف رشد نقدینگی است، دولت و بانک مرکزی برای همه چیز برنامه دارند بجز برای چاپ پول. نمی‌­شود شما شبانه روز پول چاپ کنید و در انتهای سال از مردم بپرسید چرا انتظارات تورمی دارید؟

همین تورم عامل بسیاری از سیاست­گذاری­‌های مردم و شرکت‌­ها برای سرمایه‌­گذاری و فعالیت اقتصادی است که درنهایت در لوپ حساب‌­های ملی منجر به کسری بودجه دولت می‌­شود و دولت با ریالی کردن بودجه دوباره تورم را تحریک می­‌کند. البته راه حل تورم فعلی ما سیاست پولی نیست که توضیح آن در این گفتار نمی‌­گنجد. این مورد حل شود وضعیت صنایع هم مطمئناً در طول ۲ الی ۳ سال بسیار بهتر می‌­شود.

حضور ایران به عنوان عضو دائم سازمان شانگهای

مرتضی زمانی امیرزکریا درباره تأثیرات حضور ایران به عنوان عضو دائم در سازمان شانگهای چنین گفت: به کشورهای چین، روسیه، هند، قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان و ... نگاه کنید که عضو این سازمان هستند. بزرگترین اقتصاد حاضر در این گروه چین است ولی هیچ شریک تجاری مهمی در این جمع ندارد و شرکای اصلی چین خارج از این سازمان حضور دارند. این سازمان اگر ذینفعی دارد آن ذینفع چین است.

ضمن اینکه تعریف این سازمان مقابله با نفوذ آمریکا و ناتو در آسیاست؛ پس تمایلات اصلی آن سیاسی است. مانند پیمان ورشو در زمان شوروی.

در واقع هدف سیاسی و حتی اقتصادی این سازمان تأمین مالی ارزان قیمت چین است تا به جای شرکت‌­های بزرگ آمریکایی و اروپایی، چینی­‌ها پروژه‌های سایر کشورها را در دست بگیرند. مانند صنعت خودروی ایران که قبضه چینی­‌ها شد. با این حال اگر از محل عضویت در این سازمان دلار و یورو به ایران خواهد رسید که ثبات اقتصادی می‌­آورد. اگر نه که با همین تورم و شاید کمی بدتر باید ادامه بدهیم.

پایان مطلب

اشتراک گذاری :
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
شنبه ۱۷ تير ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۴
بدبختانه با تصمیم گیرانی در حوزه اقتصاد مواجه هستیم که از اصول اولیه رقابت در بازارهای داخلی و خارجی اطلاع ندارن! تصمیمی که در رابطه با افزایش نرخ خوراک و سوخت برای صنایع ارز آور و در حالت خوشبینی جهت تامین کسری بودجه دولت گرفته اند هیچ چشم انداز خوبی از رونق تولید و ... در آن دیده نمیشود! متاسفانه با این تصمیم های پنهانی و تاخیر در اعلام آن تیشه به ریشه خودشون میزنند. حال با همین فرمان جلو برن ببینیم چه کسانی بیشترین ضرر را متحمل میشوند؟
تحلیلگر اقتصادی
Iran (Islamic Republic of)
شنبه ۱۷ تير ۱۴۰۲ - ۱۷:۰۵
دولت 6 کلاسه مخالف تولید و بورسه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
شنبه ۱۷ تير ۱۴۰۲ - ۱۹:۳۱
در مورد بورس قانونا وشرعا هیچ پیخامی محرمانه نیست وهمه محرم هستند وگسانیکه نامحرم بازی دراوردهاند باید به اشد مجازات محگوم شوند واین حق هر سهامداری هست تا دردادگاه کیفری اعلام جرم کند وهر شرگتی انرا اجرا کند باید مجازات شود این اصل اساسی وخیر قابل تسگیگ دربورس هست حتا به گشورهای خارجی مثل دیوان جنایتکاران اقتصادی میتوان شگایت کرد
پردیس
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۱۸ تير ۱۴۰۲ - ۲۰:۴۱
طی ۳ سال بورس سرمایه سرمایه گذاران بجای حفظ ارزش بی ارزش کرده است و حاصل منفی و بی ارزش کردن بورس رشد بی رویه و سرسام اور کالاها است قیمت ربع سکه و گرمی در مدت ۳ سال بیش از ۲۰ برابر شده است قیمت مسکن در فاز ۱۱ پردیس ۳۰ برابر رشد کرده است و سرمایه مردم در بورس طی ۳ سال بیش از ۵۰ درصد هنوز منفی است با این حساب بورس سرمایه سهامدار را بی ارزش کرده است و مردم برای حفظ ارزش سرمایه شان به سمت کالاها در این مدت رفتند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
دوشنبه ۱۹ تير ۱۴۰۲ - ۱۰:۴۵
دولت دست از جیب سهامدار خرد بیرون بیار.اصل پولمون از سال 99 یکپنجم شده..سهم خودرویی 2600 تومنی سال99 الان 500 تومن شده.