آیا آلمان در حال افول است؟! / تبعات این اتفاق چیست؟
بورسنیوز:
آلمان با تولید ناخالص داخلی ۴.۳ تریلیون دلاری بهعنوان اقتصاد چهارم دنیا و قلب تپنده صنعتی اروپا و مرکز ثقل منطقه یورو محسوب میشود.
آلمان بهعنوان بزرگترین واردکننده انرژی در اروپا و بزرگترین صادرکننده لوازم صنعتی و خودرو در اروپا هست. هر نوع رکود و افول در آلمان تبعات سنگینی برای کل دنیا و بهتبع آن کشورمان ایران دارد.
طبق دادههای اداره آمار فدرال آلمان، صنعت آلمان در حدود ده سال اخیر در حال درجازدن است در سال ۲۰۱۸ تحرکات مثبتی در حال رخدادن بود که به علت کرونا مجدد شاهد افت آن هستیم.
یکی از بزرگترین مشکلات آلمان بحث انرژی است. صنایع وابسته به انرژی حدود ۲۰% نسبت به سال ۲۰۱۳ افت کرده است و دلیل آن قیمت بالای انرژی است بعد داستان حمله روسیه به اکراین و قطع واردات انرژی از روسیه بهخاطر تحریمها این مسئله تشدید شد و دولت آلمان مجبور به پرداخت یارانه انرژی برای مقابله با قیمت بالای انرژی شد. این پرداختها باعث ایجاد مشکلی به نام کسری بودجه در آلمان شده است.
دولت آلمان اعلام کرده است که با اتمام یارانههای انرژی این کسری بودجه تا سال ۲۰۲۶ به ۰.۷۵% کاهش خواهد یافت؛ ولی سؤال اصلی این است که آیا قطع این یارانهها منجر به افول صنعت نخواهد شد؟ و اگر این پرداخت ادامه پیدا کند کسری بودجه ادامه پیدا نمیکند؟
مشکل بعدی بحث خودرو است... آلمان بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خودرو با مشکلی به نام چین در حال دستوپنجه نرم کردن است که باقیمتهای پایینتر رقیب جدی برای صنعت خورد آلمان شده است.
تولیدات صنعتی آلمان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱.۸ کاهش داشته است از طرفی تمام دادههای مهم مانند احساسات مصرفکننده PMI, شاخص IFO , شاخص اطمینان مصرفکننده همگی حاکی از یک رکود احتمالاً سنگین در آلمان است.
از طرفی چین بهعنوان بزرگترین شریک تجاری آلمان در منطقه آسیا دچار عدم ریکاوری مناسب بعد از بازگشایی دوران کرونا شده است و صادرات و واردات آن بهشدت افت کرده است و این معضل بهنوعی باعث بدتر شدن اوضاع آلمان شده است.
در صورت بروز رکود در آلمان بهصورت دومینووار کشورهای اروپایی و حتی چین را درگیر خواهد کرد و ایران بهعنوان کشوری که اصولاً صادرکننده انرژی و مواد خام است بهشدت از این داستان متأثر خواهد شد. باتوجهبه تحریم نفتی ایران ما مجبور به فروش قاچاقی و دادن تخفیفهای زیاد هستیم و درصورتیکه رکود تشدید شود بازار نفت دچار کاهش تقاضا خواهد شد و بهتبع آن سهم ایران از این بازار کمتر هم خواهد شد که نتایج آن چیزی جز کسری بودجه شدید و افزایش قیمت ارز و رشد تورم نیست.
پیام نیک کام، فاندامنتالیست و تحلیلگر بازارهای مالی