وام پرداختی به کارکنان بیش از وام مسکن بانکها است! / وآیند غده سرطانی شبکه بانکی کشور/ بانک دی و بنیاد شهید چه میکنند؟
به گزارش بورسنیوز، در این مقاله قصد داریم بانکهای حاضر در بورس را از جنبههای مختلف آماری مورد بررسی و مقایسه قرار دهیم و ببینیم بانکها در بخش عملیاتی خود یعنی وام و تسهیلات و تعهدات به چه شکلی عمل کردهاند. دقت کنید که فقط بانکهای بورسی مورد بررسی قرار گرفتهاند و بانکهایی مانند کشاورزی، ملی، مسکن، رفاه، توسعه تجارت و... در لیست نیستند.
تسهیلات و تعهدات کلان جاری
در بخش تسهیلات و تعهدات کلان جاری مجموعاً ۲۲۰۹ همت تسهیلات پرداخت شده و ۱۰۳۰ همت هم تعهدات متقبل شده که باعث میشود مجموع تسهیلات و تعهدات به ۳۲۴۰ همت برسد. جدول زیر مقدار تسهیلات و تعهدات پرداختی بانکهای بورسی با جزئیات نمایش میدهد.
اگر بخواهیم سهم هر بانک از کل تسهیلات و تعهدات پرداختی را محاسبه میکنیم نیز به نمودارهای زیر میرسیم.
همانطور که مشاهده میکنید بیشترین تسهیلات توسط بانک پاسارگاد پرداخت شده است و بیشترین تعهدات نیز توسط بانک تجارت انجام شده است. در مجموع هم بانکهای پاسارگاد و تجارت هر کدام با ۲۱ درصد از کل تسهیلات و تعهدات بیشترین سهم را از بازار دارا هستند.
تسهیلات کلان غیرجاری
در مجموع نیز ۴۵۷ همت تسهیلات کلان غیر جاری پرداخت شده است که جزئیات آن و سهم هر بانک از کل تسهیلات را به در جداول و نمودارهای زیر مشاهده میکنید.
تسهیلات پرداختی به کارکنان و کارمندان و هیئتمدیره بانکها در سال ۱۴۰۲
در مجموع ۴۷ همت به مدیران، اعضای هیات مدیره و کارکنان بانکها در سال ۱۴۰۲ تسهیلات پرداخت شده است! که از این حیث بانک ملت با پرداخت ۱۸.۸ همت وام در صدر ایستاده است. مقایسه آماری تسهیلات پرداختی به شکل زیر است.
در مجموع هم ۴۰ درصد از کل وامهای پرداختی به کارکنان در اختیار بانک ملت و ۱۶ درصد در اختیار بانک صادرات و ۱۴ درصد در اختیار بانک تجارت است.
تسهیلات پرداختی در بخش مسکن
در مجموع ۰.۱ همت تسهیلات در بخش مسکن پرداخته شده است که البته به دلیل اینکه وام مسکن عمدتا توسط بانک مسکن که در بورس حاضر نیست پرداخت میشود، میتوان کم بودن ان را توجیه کرد. اما همین مقدار نیز طبق جداول و نمودارهای زیر پرداخته شده است.
سهم هر بانک از تسهیلات مسکن نیز طبق جدول زیر است
تسهیلات پرداختی به زیرمجموعهها
در سال ۱۴۰۲ حدود ۰.۲ همت از بانکها به زیرمجموعههای خود انها تسهیلات پرداخت شده است. زیر مجموعهها شامل شرکتهای تابعه و یا شرکتهایی است که سهام آنها در اختیار بانک عامل قرار دارد. از این ۰.۲ همت حدود ۰.۱۲ همت آن به تنهایی فقط توسط بانک آینده پرداخت شده است. جدول توزیع این تسهیلات نیز به شکل زیر است
جزئیات سهم هر بانک از این تسهیلات نیز به شکل زیر است
سهم هر بانک از این نوع تسهیلات نیز طبق نمودار زیر پراکنده شده است:
تسهیلات پرداختی به دستگاهها و ارگانهای دولتی
بهطورکلی ۲۰ همت از سمت بانکهای بورسی به دستگاههای دولتی وام و تسهیلات پرداخت شده است که نیمی از آن به تنهایی توسط بانک ملت انجام گرفته است.
سایر بانکهای بورسی تسهیلات دولتی پرداخت نکردهاند، نمودار سهم هر بانک از این نوع تسهیلات نیز به شکل زیر است:
نگاهی به صورت مالی بانکها
با نگاهی بهصورت مالی ۳ماهه ابتدایی ۱۴۰۳ بانکها و صورت مالی انتهای اسفند ۱۴۰۲ بانکها به جداول زیر میرسیم:
و اما نتایج و برداشتها
۱- پرداخت ۴۷ همت وام و تسهیلات به مدیران و کارکنان بانکها چه توجیهی دارد؟ در حالی که عده زیادی از افراد در صف برای دریافت این وام ایستاده اند چگونه کارکنان بانکها ۴۷ همت وام گرفته اند؟
۲- پرداخت ۴۷ همت وام به کارکنان را با وام مسکن مقایسه کنید! اگرچه وام مسکن بیشتر توسط بانک مسکن پرداخت میشود، ولی چگونه در سال ۱۴۰۲ حدود ۴۷ همت وام به کارکنان پرداخت شده است، ولی تنها ۰.۲ همت وام مسکن به نیازمندان این نوع وام پرداخت شده؟
۳- بانک دی دقیقاً چرا در بورس حضور دارد؟ اگر قصد از حضور در بورس و بهرهمندی از امکانات آن منوط به شفافیت شرکت است، بانک دی چرا شفاف عمل نمیکند؟ صورتهای مالی آن چه زمانی منتشر خواهند شد؟ بنیاد شهید بهعنوان متولی بانک دی چرا پیگیر شرایط این بانک نیست؟ آقای قاضیزاده هاشمی چگونه میخواست ۳ روزه بورس را درست کند که به عنوان رییس بنیاد شهید نتوانست ۳ ساله فقط همین یک سهم زیرمجموعه خود را اصلاح کند؟
۴- بانک آینده بهتنهایی باعث زیان انباشته کل گروه بانکی در بورس شده است! بانک مرکزی چگونه میخواهد این غده سرطانی شبکه بانکی کشور را اصلاح کند؟ مگر میشود ۳۰۱ همت زیان انباشته ایجاد کرد، نرخ سود بیشتر از بقیه بانکها به سپردهها اختصاص داد و ۱۲۰ میلیارد هم در حالی غرق در زیان انباشته هستی تسهیلات به زیر مجموعهها داد، درحالی که همان زیر مجموعهها عامل زیان انباشته هستند؟
۵- ماجرای ایران مال بالاخره به کجا رسید؟ در صحبت مدیران بانک آینده میگویند ایران مال بهتنهایی ۳۰۰ همت ارزش دارد، خب دارایی بدون بازده چه ارزشی دارد؟ وقتی از محل این دارایی درامدی برای کاهش زیان کسب نمیشود فایده این دارایی دقیقا در چیست؟ حتی کسی به دلیل بی بازده بودن این دارایی حاضر به خرید آن نیست!
۶- اگر آقای همتی بهعنوان وزیر اقتصاد بتواند مشکل بانک آینده را حل کند باید کاپ طلای تاریخی را به ایشان اهدا کرد.
۷- بانک شهر با عملکرد خوب خود در این ۲ سال اخیر توانسته به سوددهی خوبی برسد و احتمالا تا انهتای امسال بتواند زیان انباشته خود را به صفر برساند.
۸- به ترتیب میتوان گفت بانکهای ملت، تجارت، پاسارگاد، اقتصاد نوین و خاورمیانه بهترین عملکرد را از خود به جا گذاشتهاند.
فرید عباسی
کارشناس بازار سرمایه