۳۶ میلیارد دلار به وزارت صمت تخصیص یافت
به گزارش بورس نیوز، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در مورد گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد بررسی عملکرد دستگاههای مسئول در تامین نیازهای ارزی واحدهای صنعتی و تولیدی کشور، گفت: در مورد سیاست ارزی در بانک مرکزی به طور کلی باید در خدمت شاخصهای اقتصاد کلان باشد و اگر مقرراتی را وضع میکنیم در مورد مقدار و قیمت ورود میکنیم، ارز متغیر بسیار مهمی در تورم کالا و خدمات است و باید بتواند ارزش پول ملی را حفظ کند.
وی افزود: ما از سال گذشته کمیتهای تحت عنوان تامین و تخصیص ارز تشکیل دادیم، ضمن اینکه سه وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و بهداشت نقش اساسی در تخصیص ارز دارند. این موضوع در ماده ۴ قانون بودجه دیده شد تا کمیتهای زیر نظر معاون اول ایجاد شود و کنترل این فرآیند را داشته باشد که در مورد ارز ترجیحی است. همچنین در خصوص سایر ارزهایی که در اقتصاد کشور جریان دارد از ابتدای امسال با ۳ دستگاه مذکور جلسه گذاشتیم تا میزان سهمیه هر دستگاه مشخص شود.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: بر این اساس امسال ۳۶ میلیارد دلار به وزارت صمت، ۱۵ میلیارد دلار به وزارت جهاد کشاورزی بر اساس مصوبه مجلس و ۴ میلیارد دلار به وزارت بهداشت دادیم یعنی در مجموع ۵۵ میلیارد دلار در کمیته سهمیه تعیین کردیم و ماهانه نیز ثبت سفارش، تخصیص و تامین را کنترل میکنیم. آخرین آمار نشان میدهد تا ۸ مهر ماه قرار بود ۳۶ میلیارد دلار صمت را تامین کنیم و این وزارتخانه باید این میزان را تخصیص دهد که از این میزان ۲۲.۲ میلیارد دلار یعنی ۶۱.۶ درصد تامین شد.
وی افزود: همچنین برای وزارت جهاد کشاورزی از ۱۵ میلیارد دلار میزان ۸ میلیارد دلار یعنی ۵۳.۳ درصد و برای وزارت بهداشت از ۴ میلیارد دلار ۲.۲ میلیارد دلار یعنی ۵۵ درصد تامین شد که نشان میدهد در مجموع ۳۲.۴ میلیارد دلار یعنی ۵۹ درصد تامین شده است و در کل ۸۰ درصد تامین تخصیص داده شده است که امیدواریم به بالای ۸۰ درصد برسد.
فرزین درخصوص نظام ارزی افزود: برای مدیریت ارز قانون مبارزه با قاچاق و ارز را داریم و دقیقا نظامی را در این چارچوب طراحی کردیم یعنی به صنایع پتروشیمی، پالایشگاهی و مواد معدنی گفتیم ارز خود را به صورت نیمایی عرضه کنند که توسط ما از محل ۱۴.۵ درصد نفت تامین میشود که حدود ۵۲ درصد ارز نیمایی را ما عرضه میکنیم، ۳۴ درصد پتروشیمی و ۶ درصد پالایشگاهها عرضه میکنند و فولادیها هم به دلیل مشکلاتی که داشتیم در سامانه ارزی اشخاص عرضه میکنند.
وی افزود: ما در سامانه نیما بزرگترین عرضه کننده هستیم که متقاضیان بسیاری دارد و در حال تامین ارز برای تولید و مواد اولیه هستند. آخرین عدد نرخ تورم تولید کننده تا شهریور ماه به صورت نقطه به نقطه ۲۵ درصد بوده و در ۱۲ ماهه ۲۷.۴ درصد شده است و از ۱۰۰ درصد به کمتر از ۲۵ درصد رسیده است. ما در مورد ارز نیما از ابتدای سال آن را از ۴۱ تومان به ۴۶ تومان رسانده ایم و متناسب با متغیرهای بنیادی اصلاحاتی را اعمال کردیم و بقیه را در ارز اشخاص و توافقی آوردیم.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: اتفاقی که امسال افتاد و گلایههایی به همراه داشت در مورد کارتهای یکبار مصرف بود که صادرکنندگان مشکل داشتند بنابراین اقدام مشترکی بین بانک مرکزی، وزارت صمت و گمرک انجام شد و سامانه اعتبار سنجی پیش اظهار صادرات راه اندازی شد. ما در سال جاری صادراتمان رشد خوبی داشت کما اینکه صادرات غیر نفتی بر اساس آخرین آمار گمرک ۶.۷ درصد رشد داشته و در واردات نیز ۷ درصد رشد داشته ایم.