افزایش نرخ دلار؛ فرصتی برای شرکتهای دلارمحور؟
مهدی صالحی، کارشناس بازار سرمایه در گفتو گو با بورسنیوز؛ درخصوص امکان روند نزولی بازار سرمایه اظهار کرد: از نظر بنده بازار ارزنده است. همیشه میگفتیم که ریسکهای پیرامون بازار در داخل مجموعه تصمیم گیریهای اقتصادی کشور است. حال میبینیم که با آزاد شدن نرخ دلار عملا بازار رشد خوبی داشته است. تا زمانی که این سیاستها ادامه یابد احتمالا روند بازار صعودی خواهد بود؛ بنابراین به روند نزولی شدید وزن نمیدهم. مگر اینکه به سمت قیمت گذاری دستوری، نرخ خوراک و ... برویم. در غیر این صورت احتمال اینکه بازار روند صعودی داشته باشد بیشتر است. مگر اینکه بحران نظامی یا امنیتی در کشور پیش بیاید. وگرنه با توجه به متغیرهای اقتصادی موجود به روند صعودی وزن بیشتری خواهم داد.
وی با اشاره به تحولات آینده منطقهای بیان کرد: در شرایطی هستیم که دولت آمریکا از ژانویه مستقر خواهد شد. این دولت نه تنها برای ایران بلکه اقتصاد جهان ممکن است سوپرایزهایی داشته باشد. باتوجه به جمیع فاکتورها اگر که وارد درگیری نظامی مستقیم با اسرائیل یا خود ایالات متحده نشویم برایند آن چیزی که اتفاق میافتد برای بازار سرمایه روند مثبت خواهد بود. گرچه این به این مفهوم نیست که وضع اقتصاد ما بهتر خواهد شد. اتفاقا مانند دوره اول آقای ترامپ به واسطه اینکه فروش نفت دچار مشکل خواهیم شد، توانایی دولت برای سرکوب ارزی بیش از گذشته کاهش مییابد وارد موجهای تورمی میشویم. در این شرایط بازار سرمایه وضعیت بهتری میتواند داشته باشد، مگر اینکه وارد یک رویارویی نظامی مستقیم شویم.
کارشناس بازار سرمایه درخصوص تاثیر نرخ ارز توافقی بر صنایع گفت: طبیعتا وقتی نرخ ارز شرکتها به نرخ واقعی جامعه نزدیک میشود روند سودآوری آنها نیز واقعی میشود. در کشور ما دولت به جای اینکه داور مسابقه اقتصاد باشد، برای نرخ فروش بنگاهها و سود آنها تعیین تکلیف میکند. بخشی از علت این ناترازیها همین است؛ بنابراین بسیار واضح است که نرخ ارز میتواند تاثیرگذار باشد. شرکتهای دلارمحور از این موضوع منتفع میشوند.
صالحی خاطرنشان کرد: یک نکته بسیار مهم وجود دارد. آن هم این است که منوط بر اینکه شرکتها بتوانند کار کنند. عملا به واسطه ناترازیهایی که اتفاق افتاده در فصول مختلف سال شرکتها با تمام ظرفیت نمیتوانند کار کنند. این نکته مهمی است. اما همین هم در صورتی است که شرکت بتواند کار کند و فعالیت داشته باشد. ناترازیها اجازه نمیدهد که شرکتها به کار خود ادامه دهند. در تابستان به یک نحو و در زمستان به نحو دیگری شرکتها را در تولید زمین گیر کرده است. آن چیزی که من میبینم این است که از یک طرف نرخ دلار کمی بهبود یافته و کمی به واقعیت نزدیکتر شده است، تاثیر مثبتی روی بازار میگذارد، از آن طرف ماجرا با راه اندازی "پویش دو درجه کمتر" توسط رئیس جمهور کمی چشم اندازهای مثبت را کمرنگتر میکند.
وی ادامه داد: همین الان میگویند که سال آینده ما ۲۵ درصد ناترازی برق خواهیم داشت. شرکتهایی که با برق کار میکنند سال آینده با معضلات جدی مواجه خواهند شد. معقتد هستم صرف اینکه قیمت دلار بالا آمده و به نرخ بازار آزاد نزدیک شده نمیتواند خوشبینی زیادی را برای ما رقم بزند. از طرفی باید مراقب این باشیم که با سرمای نه چندان بی سابقه و عجیب که این میتواند برای ما آلارمی باشد تا انتظارات را تعدیل کنیم و از هیجانات روزهای پیش رو دوری کنیم.
صالحی گفت: آقای فرزین با سخنان خود در واقع عقب نشینی خود را اعلام کرد و این باعث میشود باتوجه به سیاستهای انبساطی که داریم، در بازار سرمایه و سایر بازارها شاهد یک جهش باشیم.
پایان مطلب