بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۹

برنامه ریزی سیستم دو جانبه مالی میان ایران و روسیه

برنامه ریزی سیستم دو جانبه مالی میان ایران و روسیه
در ماه‌های اخیر برنامه‌ریزی جدی میان طرفین ایرانی و روسی برای توسعه و عملیاتی کردن سیستم دو جانبه مالی در دستور کار قرار گرفته بود تااینکه در سفر اخیر رئیس‌جمهوری ایران به روسیه، از سوی مقامات بانکی دو کشور عملیاتی شد.
کد خبر : ۲۸۹۵۱۰
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز، روز گذشته توافقنامه جامع راهبردی ایران و روسیه تحت عنوان «معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه» توسط رؤسای جمهوری دو کشور در ۴۷ ماده امضا شد که زمینه گسترش همکاری راهبردی میان دو طرف را در تمامی بخش‌های بین‌المللی فراهم می‌کند.

در بند دو ماده ۲۰ این توافقنامه ذکر شده است: «طرف‌های متعاهد به منظور ایجاد زیرساخت پرداخت نوین مستقل از دولت‌های ثالث، گذار به پرداخت‌های دوجانبه به ارزهای ملی، تقویت همکاری مستقیم بین بانکی و ترویج محصولات مالی ملی، همکاری خواهند کرد.»

در پی این موضع، رئیس‌کل بانک مرکزی ایران که در سفر اخیر دکتر پزشکیان به روسیه وی را همراهی می‌کرد، از عملیاتی شدن پیمان پولی میان ایران و روسیه خبر داد. 

بر اساس این پیمان و طبق گفته فرزین، سند اقدام مشترک میان بانک‌های مرکزی ایران و روسیه در سه سرفصل اصلی «استفاده از پول‌های ملی در تجارت دو کشور»، «امکان اتصال پیام‌رسان‌های بانکی و بومی دو کشور موسوم به سپام و SPFS» و «امکان اتصال شبکه پرداخت کارتی دو کشور» عملیاتی شده است.

زمینه روابط بانکی و پولی میان ایران و روسیه البته در سال‌های گذشته و به طور جدی در ماه‌های اخیر فراهم شد. این دو کشور از آنجایی که از اعضای اصلی گروه بریکس هستند، در جلسات متعددی که با حضور روسای بانک‌های مرکزی دو کشور برگزار شد، بر سر یک همکاری مالی و بانکی با یکدیگر به توافق رسیدند. فاز اول این توافق در اواخر تابستان امسال با اتصال شبکه کارتی شتاب ایران به شبکه کارتی میر روسیه آغاز شد و در آبان ماه سال جاری به صورت رسمی رونمایی شد.

این همکاری بانکی در سه فاز برنامه‌ریزی شده است که در فاز اول آن امکان برداشت روبل روسیه توسط گردشگران ایرانی از خودپردازهای روسیه فراهم شد. در فاز دوم، گردشگران روسیه می‌توانند از خودپردازهای ایران، ریال دریافت کنند و در مرحله سوم که برای سال جدید میلادی برنامه‌ریزی شده، گردشگران ایرانی می‌توانند با کارت‌های عضو شبکه شتاب از فروشگاه‌های روسیه خرید کنند.

براساس گفته‌ها، پیمان پولی اخیر میان ایران و روسیه از نوع خط معاوضه نقدینگی میان دو کشور است که یک رویکرد برای دلارزدایی و کاهش خطرات تحریمی محسوب می‌شود و یک اقدام تحریم‌ناپذیر به شمار می‌آید. به عبارت دیگر، پول ملی هر کشوری را غیر قابل تحریم می‌کند.

بدون شک، پیمان پولی اخیر که به امضای دو کشور رسیده، گامی بزرگ‌تر در گسترش روابط تجاری و بانکی دو کشور و همچنین توسعه نظام پولی و ارزی میان طرفین است. برنامه‌ریزی برای این پیمان در ماه‌های اخیر به طور جدی صورت گرفته بود اما از آنجا که توافق شده بود نرخ تسویه میان طرفین، براساس نرخ بازار توافقی یا بازار ارز تجاری ایران باشد، عملیاتی شدن این پیمان به اجرایی شدن و تحقق بازار ارز تجاری ایران موکول شد.

در ماه اخیر و از آنجا که بازار ارز تجاری ایران به بهره‌برداری رسید و کار خود را آغاز کرد، فرصت عملیاتی شدن پیمان پولی میان ایران و روسیه فراهم شد که در سفر اخیر رئیس‌کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به مسکو در حاشیه سفر دکتر پزشکیان به روسیه، از سوی رئیس‌کل بانک مرکزی اعلام شد و ارز دو کشور بر اساس نرخ توافقی بازار ارز تجاری، مبنای تسویه قرار گرفت. به گفته رئیس‌کل بانک مرکزی، در حال راه‌اندازی تابلوی روبل در مرکز مبادله هستیم و ریال آفشور روبل را تعریف می‌کنیم.

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
ارسال نظر