بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۱۱

تنظیم بازار صادرات سیمان از طریق بورس کالا

تنظیم بازار صادرات سیمان از طریق بورس کالا
دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان گفت: عرضه سیمان در بورس کالا، شفافیت خوبی را ایجاد کرد به طوری‌که بازار هم برای ما و هم برای مشتریان و هم برای نهادهای نظارتی قابل رصد است و می‌توان به راحتی دید که چه کسی چه میزان سیمان و با چه قیمتی فروخته است و کجا مصرف می شود. ما در پی آن هستیم که صادرات را در بورس کالا ساماندهی کنیم چراکه صادرات سیمان از مسیر بورس، باعث حفظ منافع همه صنایع مرتبط با بازار می‌شود؛ این اتفاق نظم و شفافیت بیشتر بازار را در پی خواهد داشت.
کد خبر : ۲۸۹۵۱۸
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز، علی‌اکبر الوندیان، دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان اظهار داشت: خوشبختانه ما در بورس کالا فعال هستیم و عرضه سیمان در این بورس به‌صورت منظم انجام می‌گیرد. تابلوی بورس به‌طور کامل شفاف است و قیمت‌ها به‌وضوح مشخص شده‌اند. در تابلوی بورس امکان مشاهده قیمت‌ها در هر منطقه وجود دارد. اگر در یک منطقه به دلیل ناترازی و توقف کارخانه‌ها، تولید محدود شود، سایر مناطق نمی‌توانند این کمبود را به‌راحتی جبران کنند. بنابراین، ضروری است که توجه کنیم تولید در هر منطقه حداقل نیاز خود را تأمین کند.

الوندیان توضیح داد: قیمت سیمان در بورس کالا بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود و کاملاً تحت قوانین تدوین‌شده توسط بورس کالا قرار دارد. البته فرمول‌های کنترلی نیز وجود دارد و قیمت‌ها بر اساس وضعیت عرضه و تقاضا و قیمت‌ها در سطح کشور تغییر می‌کند. حضور سیمان در بورس کالا و تابلوی بورس، اقدامی بسیار مثبت بود که شفافیت خوبی را برای ما، مشتریان و نهادهای نظارتی به‌وجود آورد و به‌راحتی می‌توان مشاهده کرد که چه کسی چه مقدار سیمان و با چه قیمتی فروخته و کجا مصرف شده است.

او بر اهمیت شفافیت در این حوزه تأکید کرد و گفت: شفافیت در این زمینه بسیار کلیدی است و ما در تلاش هستیم صادرات را در بورس کالا به‌خوبی ساماندهی کنیم زیرا این اقدام به حفظ منافع تمامی صنایع مرتبط با بازار کمک می‌کند. مدیریت و شفافیت در این بازار نکته مثبتی است و همه می‌دانند که معاملات با چه قیمتی و در کجا انجام می‌شود. بورس کالا قابلیت تنظیم و قاعده‌گذاری دارد که به ایجاد نظم و شفافیت بیشتر در بازار کمک می‌کند.

دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان ادامه داد: کوره‌های ما امروزه توان تولید مازاد بالایی دارند؛ به‌طوری‌که ظرفیت نصب‌شده کشور حدود ۹۰ میلیون تن برآورد می‌شود. در حالی که مصرف داخلی حدود ۶۵ میلیون تن است. با این حال، ناترازی انرژی مانع از رسیدن به این سطح تولید می‌شود و اگر ناترازی انرژی وجود نداشت، ما می‌توانستیم این اختلاف ۲۵ میلیون تنی بین ظرفیت نصب‌شده و مصرف داخلی را به بازار صادراتی عرضه کنیم.

او به مشکلات این صنعت به‌ویژه در دوران قطعی برق اشاره کرد و گفت: این صنعت با چالش‌هایی مانند ناترازی انرژی روبه‌رو است که باعث کاهش تولید و تهدید پایداری شغلی و کاهش در بازار صادراتی شده است. طبق گفته‌های الوندیان، تولید در سال گذشته به‌دلیل مشکلات انرژی به ۷۶ میلیون تن کاهش یافت و پیش‌بینی می‌شود که این روند تا پایان سال جاری ادامه یابد.

او به مشکلات این صنعت به‌ویژه در دوران قطعی برق اشاره کرد و گفت: این صنعت با چالش‌هایی مانند ناترازی انرژی روبه‌رو است که باعث کاهش تولید و تهدید پایداری شغلی و کاهش در بازار صادراتی شده است.

الوندیان ادامه داد: فعالیت این صنعت شامل ۷۹ واحد تولیدی است که در زمینه‌های سیمان خاکستری و سیمان سفید مشغول به کار هستند و در مجموع حدود ۱۰۰ خط تولید را شامل می‌شوند. او تأکید کرد: در حال حاضر، تولیدات ما ظرفیت عملیاتی ۹۰ میلیون تن را داراست؛ این به معنای تمام ظرفیت نصب‌شده در کشور است، اما به دلیل محدودیت انرژی، در سال گذشته تنها ۷۶ میلیون تن تولید سیمان داشتیم که حدود ۱۳ میلیون تن به‌دلیل ناترازی گاز و برق کاهش یافته است. البته امسال، این عدد با کاستی بیشتری مواجه شده است و پیش‌بینی می‌شود که تا پایان سال حدود ۱۸ تا ۱۹ میلیون تن تولید را از دست بدهیم.

این عضو انجمن کارفرمایان صنعت سیمان افزود: ناترازی برق حدوداً از خردادماه شروع و در مردادماه به اوج خود رسید و ما ۷۰ درصد از کوره‌های سیمان را در مردادماه متوقف کردیم که به کاهش تولیدات منجر شد. البته از شهریورماه شرایط کمی مساعدتر شد، اما متاسفانه در مهرماه نیز محدودیت گاز آغاز شد و اکنون تقریباً گاز صنعت سیمان قطع شده است و از ۲۷ میلیون متر مکعبی که درخواست ما برای دریافت گاز است، حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار متر مکعب گاز دریافت می‌کنیم.

الوندیان گفت: در حال حاضر برخی از واحدهای ما اجازه مصرف مازوت را ندارند، زیرا در نزدیکی کلان‌شهرها واقع شده‌اند و این واحدها نه تنها حق مازوت‌سوزی ندارند بلکه به اندازه کافی نمی‌توانند گاز دریافت کنند و اکنون این واحدها یا متوقف شده‌اند یا با درصد بسیار پایینی سیمان تولید می‌کنند و سایر واحدهایی هم که با موضوع جایگزینی گاز به مازوت تولید می‌کنند، در شرایط ناپایداری هستند.

او تأکید کرد: در حال حاضر ۳۰ درصد کوره‌های صنعت به‌دلیل مشکلات یادشده متوقف شده‌اند و ۷۰ درصد کوره‌های ما زیر ظرفیت کار می‌کنند که این مسئله باعث شده سال گذشته حدود ۴ میلیون تن کمتر از سال قبل تولید داشته باشیم که به نوبه خود نشان‌دهنده تشدید ناترازی نسبت به سال‌های قبل است و متأسفانه این ناترازی بار بیشتری به صنعت ما، که صنعتی انرژی‌بر است، تحمیل کرده است.

الوندیان ادامه داد: قیمت سیمان تحت تأثیر این ناترازی‌ها قرار گرفته است، آنچه که قیمت‌ها را در بازار متعادل نگه می‌دارد و بازار را ساماندهی می‌کند، تولید است. زمانی که تولید به اندازه کافی داریم و عرضه‌های کافی در بازار موجود است، قیمت‌ها متعادل هستند و مشتریان با خیال راحت خرید می‌کنند. اما وقتی تقاضا وجود دارد و تولید در هر نقطه از کشور به‌دلیل ناترازی متوقف می‌شود، مجبور به کاهش عرضه خواهیم شد و طبیعتاً در چنین شرایطی، تعادل در قیمت‌ها از دست خواهد رفت.

او با اشاره به نرخ‌گذاری یک کیسه سیمان افزود: نرخ‌ها متفاوت هستند و در حالی که کیسه‌های سیمان در شرق کشور حدود ۵۰ هزار تومان قیمت دارد و در آنجا بازار رقابتی وجود ندارد، در سایر نقاط کشور متوسط قیمت بین ۶۵ تا ۷۰ هزار تومان است.

دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان تأکید کرد: بازار صادرات سیمان کشور سالانه حدود ۱۴ میلیون تن است و ما به تمام کشورهای منطقه اوراسیا، روسیه، شرق افغانستان، پاکستان، جنوب کشور، کشورهای حوزه خلیج فارس، عراق، کویت، عمان و همچنین به هند و بنگلادش صادرات داریم. اما آنچه امروز برای ما نگران‌کننده است، کاهش تولید با توجه به اولویت تأمین بازار داخلی است و این‌که کاهش تولید، هم بازارهای صادراتی و هم بازار داخلی ما را تهدید می‌کند.

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
ارسال نظر