تسهیل ورود فناوریهای نوین از جمله هوش مصنوعی به عرصه مالی و بانکی کشور
به بورسنیوز، در نخستین روز بهمنماه ۱۴۰۳، توافقنامه همکاری برای ایجاد و توسعه زیستبوم نوآوری در زمینه خدمات پولی و صنعت بانکداری میان حسین افشین، معاون علمی رئیسجمهور و محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی به امضا رسید. این توافقنامه به منظور توسعه فناوریهای نوآورانه و ارتقای محصولات و خدمات جدید پولی و بانکی، از جمله نئوبانکهای دانشبنیان، میان معاونت علمی ریاستجمهوری و بانک مرکزی شکل گرفته است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور در این مراسم بر حمایت از تحول دیجیتال در حوزه پولی و بانکی از طریق فناوریهای نوین تأکید کرد و گفت: معاونت علمی بهعنوان نهاد مسئول حمایت از تجاریسازی و توسعه فناوریها و نوآوریها، از استفاده از نوآوریها و فناوریهای نوظهور در عرصههای مختلف حکمرانی حمایت میکند. با توجه به اینکه تحولات نوآورانه و فناورانه عمدتاً در حوزه پولی و بانکی صورت میگیرد، این معاونت همکاری نزدیکی با بانک مرکزی و دیگر نهادهای نظام پولی و بانکی کشور خواهد داشت.
افشین همچنین به همسویی معاونت علمی و بانک مرکزی برای رشد و توسعه فناورانه نظام پولی و بانکی اشاره کرد و گفت: این توافقنامه با تمرکز بر استفاده از ظرفیتهای قانونی، بهویژه قانون جهش تولید دانشبنیان، به منظور تسهیل سرمایهگذاری در توسعه فناورانه و نفوذ نوآوریها به عرصه پولی و بانکی، به عنوان گامی در تحول این حوزه محسوب میشود. مطابق با ماده ۱۱ و ۱۳ قانون جهش تولید دانشبنیان، شرکتهای بزرگ میتوانند از مالیاتهای خود برای تحقیق و توسعه استفاده کنند.
در ادامه این مراسم، دکتر افشین اعلام کرد که نئوبانک مبتنی بر هوش مصنوعی همزمان با روز کارآفرین در ۶ مرداد ۱۴۰۴ راهاندازی خواهد شد و در قالب این توافقنامه، نئوبانک هوشمند با هدف ارائه خدمات مالی نوین و فناورانه به جامعه و فعالان زیستبوم فناوری و نوآوری مورد حمایت قرار میگیرد. وی افزود که ایجاد این زیستبوم مدرن به کمک فناوری هوش مصنوعی و شرکتهای دانشبنیان انجام خواهد شد و با همکاری معاونت علمی و بانک مرکزی، نئوبانک هوشمند قادر خواهد بود تحولی در ارائه خدمات پولی و بانکی به مجموعههای نوآور و دانشبنیان ایجاد کند.
محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی نیز در این نشست بر همکاری با معاونت علمی و رویکرد بانک مرکزی برای توسعه کسبوکارهای دانشبنیان تأکید کرد و گفت: یکی از اولویتهای اصلی بانک مرکزی، حمایت از تأسیس و رونق کسبوکارهای مالی موفق است. این کار نیازمند توجه به توسعه دانش نوین مالی است و در توافقنامه به این موارد توجه شده است. تسهیل و حمایت از تجاریسازی دو محور اساسی این توافقنامه هستند.
فرزین همچنین به اهمیت فناوری هوش مصنوعی در نظام پولی و بانکی اشاره کرد و گفت: با توجه به گسترش کاربردهای این فناوری، بانک مرکزی ادارهای با محوریت فناوری هوش مصنوعی تأسیس کرده است که تمرکز آن بر شناسایی و بهرهبرداری از ابزارها و خدمات مبتنی بر این فناوری است. فناوری هوش مصنوعی میتواند در پایش و نظارت بر فرآیندهای بانک مرکزی نقش مؤثری داشته باشد.
رئیس بانک مرکزی در ادامه به تأثیر فناوری هوش مصنوعی در بهبود عملکرد و امنیت سامانههای پولی و بانکی اشاره کرد و افزود: امنیت سایبری نیاز اصلی نظام مالی و بانکی است و بهبود عملکرد سامانههای خدماتی و شناسایی تهدیدهای امنیتی از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین، حوزه فینتکها و بازارهای نوین مالی نیز از اولویتهای بانک مرکزی به شمار میروند و در این توافقنامه حمایتهای لازم از این بخشها پیشبینی شده است.
در ادامه، رضا بخشیآنی، معاون توسعه اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی به محورهای این توافقنامه اشاره کرد و گفت: با تعاملات سازنده میان معاونت علمی و بانک مرکزی، محورهای مهمی برای همکاری در حوزه مالی و بانکی شناسایی شده است. وی بر اهمیت استفاده از ظرفیتهای شرکتهای دانشبنیان و دانشگاهها در نفوذ فناوری هوش مصنوعی به عرصه بانکی تأکید کرد و افزود: این توافقنامه به منظور پوشش نیازهای حوزه مالی و تسهیل دریافت خدمات مالی برای اعضای زیستبوم فناوری و نوآوری شکل گرفته است.
نوشآفرین مومن واقفی، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی نیز بر ضرورت توسعه ابزارهای نوآورانه و فناوریهای جدید برای تأمین ثبات در ساختار پولی و بانکی کشور تأکید کرد و گفت: زیستبوم فناوری و نوآوری کشور نیازمند بازطراحی و افزایش کارآمدی است و مدلهای نوآورانه مالی میتوانند به تحقق این هدف کمک کنند. وی همچنین به نیاز به توسعه سندباکسها برای پیادهسازی مدلهای نوآورانه بانکی اشاره کرد و گفت که معاونت علمی میتواند به بانک مرکزی در این زمینه یاری رساند.
انتهای پیام/