معیارهای کلیدی برای قطع یارانهها چیستند؟
به گزارش بورسنیوز، با ایجاد رصدخانه پایگاه رفاه ایرانیان و بهروزرسانی دادههای خانوارها، دولت برای نخستین بار در دی ماه سال گذشته ۱۶۱ هزار نفر را از میان یارانهبگیران حذف و ۶۰ هزار خانوار جدید به جمع یارانهبگیران اضافه کرد. این اقدام با انتقادات کارشناسان مواجه شد، چرا که آنها بر این باورند دولت باید در حذف یارانهبگیران پردرآمد هدفمندتر عمل میکرد و تعداد این قشر بیشتر از این میزان بوده است.
حالا قرار است حذف یارانهبگیران در سال آینده وارد مرحله جدیدی شود که گفته میشود دهکهای بیشتری مشمول حذف یارانه نقدی خواهند شد. هیأت وزیران در آبان امسال، شاخصهای ۶گانه عملیاتی کردن آزمون وسع را به پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصویب کرد.
براساس شاخصهای اجتماعی- اقتصادی دریافت شده از سوی دستگاههای مختلف همچون بانک مرکزی، سازمان مالیاتی کشور، خزانهداری کشور، سازمان اداری و استخدامی، نیروی انتظامی، صندوقهای بیمهای دولتی و خصوصی و نهادهای حمایتی، حذف یارانهبگیران انجام میشود.
برپایه گزارش سازمان هدفمندی یارانهها، در مجموع ماهانه ۲۶ میلیون و ۹۹۲ هزار و ۹۰۶ سرپرست خانوار دهکهای اول تا نهم یارانه نقدی دریافت میکنند. هر ماه ۲۷ میلیون و ۹۴۱ هزار و ۱۷۵ نفر متعلق به دهکهای اول تا سوم یارانه نقدی ۴۰۰ هزار تومانی دریافت میکنند و این آمار برای دهکهای چهارم تا نهم ۵۰ میلیون و ۷۵۹ هزار نفر است.
همچنین، ماهانه ۱۱ هزار و ۱۲۰ میلیارد تومان یارانه برای دهکهای اول تا سوم و ۱۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان برای دهکهای چهارم تا نهم پرداخت میشود. به این ترتیب، در مجموع ماهانه مبلغ ۲۶ هزار و ۳۲۰ میلیارد تومان (همت) یارانه نقدی از سوی دولت به شکل عمومی پرداخت میشود.
بر اساس گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، خانوارهای دارای املاک و مستغلات با مجموع ارزش بالاتر از ۳۵ میلیارد تومان و همچنین خانوارهای دارای یک یا چند خودروی سواری یا وانت دو اتاق (کابین) با مجموع ارزش ۳ میلیارد تومان، از دریافت یارانه نقدی حذف میشوند.
طبق این آییننامه، برای بهبود و بهروزرسانی مستمر شناسنامه اقتصادی خانوار در پایگاه رفاه ایرانیان، دستگاههای اجرایی از جمله بانک مرکزی، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و فرماندهی انتظامی موظف هستند دادهها و خدمات لازم برای ثبت نام یا صحتسنجی را سالانه دو بار به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارائه کنند.
ایرانیان مقیم خارج از کشور نیز بر اساس اعلام وزارت امور خارجه تعیین تکلیف میشوند و خانوارهایی که بیش از ۵ سفر خارجی در یک سال داشته باشند، از دریافت یارانه نقدی حذف خواهند شد.
خانوارهایی که متوسط مجموع درآمد ماهانه اعضای آنها در فاصله زمانی میان بهروزرسانی سالانه از اعداد مشخص شده در این جدول بیشتر شود، از فهرست یارانهبگیران حذف خواهند شد.
در خانوار تکنفره، اگر مجموع درآمد به ۳۰ میلیون تومان برسد، در خانوار دو نفره ۳۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، و در خانوار سه نفره ۴۵ میلیون تومان؛ یارانه آن خانوار حذف میشود. همچنین در خانوار چهارنفره، اگر مجموع درآمد به ۵۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و در خانوار پنجنفره به ۶۰ میلیون تومان برسد، یارانه حذف میشود.
حذف یارانه بر اساس تراکنش خریدهای ماهانه نیز مورد بررسی قرار میگیرد. خانوار دونفرهای که میانگین ماهانه خرید مجموع کارتهای بانکی از ۶۰ میلیون تومان عبور کند، مشمول حذف یارانه میشود. اما این روش ممکن است به دلیل انجام بسیاری از معاملات به صورت نقدی، به عنوان معیار دقیقی برای حذف یارانه عمل نکند.
از سوی دیگر، ایرانیان مقیم خارج کشور و خانوارهایی که بیش از پنج سفر خارجی در یک سال داشته باشند، دیگر یارانه دریافت نخواهند کرد.
این مصوبه همچنین نحوه پاسخگویی به اعتراض خانوارها را پیشبینی کرده و معترضان میتوانند مدارک مورد ادعای خود را در سامانه مربوطه قرار دهند و وزارت رفاه نیز باید ظرف ۱۰ روز این مدارک را بررسی کرده و نتیجه را به اطلاع سرپرست خانوار برساند.
انتهای پیام/